Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mörka moln på Coventrys himmelsblå horisont

Ligasäsongen tog igår sin början för Coventry City. Det blev förlust i League One-premiären borta mot Crawley, trots en tapper insats. Trots detta sportsliga missöde så måste det ha varit omväxlande och ändå hyfsat trivsamt för Coventrys trogna supportrar att under 90 minuter bara behöva bekymra sig om en fotbollsmatch.

Coventry City grundades för 130 år sedan och är därmed en av Englands allra äldsta fotbollsklubbar. De spelade i Premier League eller Englands högsta division mellan 1967 och 2001. Vid tiden för deras nedflyttning var det bara Liverpool, Everton och Arsenal som spelat under längre oavbruten tid i den högsta divisionen. 1987 vann Coventry överraskande FA-cupen efter seger i finalen mot Tottenham.

Förra säsongen åkte Coventry ur The Championship, och för första gången på ett halvt sekel måste Coventry spela fotboll i Englands tredje division. Som om inte det är illa nog så har Coventry under flera år handikappats av bråk mellan å ena sidan klubbens ägare SISU, ett investmentbolag, och å andra sidan det halvprivata konsortium som äger Ricoh Arena.

Denna konflikt har nu fått tragiska konsekvenser.Coventry City har sedan en tid tillbaka befunnit sig under tvångsförvaltning, på grund av en obetalad skuld till bland annat ACL, ägarkonsortiet av Ricoh Arena. Coventrys förvaltare har under sommaren arbetat fram ett avtal som dock ACL vägrade att godta, vilket får tre otrevliga effekter för Coventry City:

1)  Klubben sätts i likvidation för att kunna betala sina utestående skulder,

2)  Klubben spelar sina hemmamatcher på Northamptons Sixfield Stadium drygt fem mil från Coventry, samt

3)  Klubben tvingas inleda League One med ett avdrag om tio minuspoäng.

:::

Det har i den allmänna diskussionen om Coventry City uppstått ett visst missförstånd, nämligen att hela konflikten skulle handla om £590k. En del har satt denna summa, och en hel fotbollklubbs upplösande, i relation till den angivna transfersumman för Gareth Bale om nära nog £100m och uppgivet skakat på huvudena åt den moderna fotbollens tokerier.

Coventry City är skyldiga ACL mer än så. Men i det avtal som förvaltaren lade fram var förslaget att ACL skulle få tillbaka £590k av sin skuld och så att säga vara nöjda med detta. ACL gick dock inte med på detta, utan villkorade ett sådant avtal bland annat med att Coventry City skrev på ett nytt 10-årsavtal med Ricoh Arena, med en sänkt årlig hyreskostnad om £150k, ned från tidigare £1,3m. Detta accepterades dock inte av Coventrys ägare, eller förvaltaren.

Jaha, men varför i hela friden då för? Det lät ju minst sagt som en rätt bra deal för klubben kan man tycka. En hyreskostnad som motsvarar en tiondel av vad det kostade förut. Att ACL förväntar sig att Coventry City åtar sig att stanna kvar på Ricoh Arena är inte helt orimligt. Varför ska de förlåta en gammal skuld om de inte längre kan räkna med framtida intäkter?

:::

Därför att Coventry Citys ägare, SISU och det till dem närstående Otium Entertainment Group, absolut inte vill binda sig till Ricoh Arena under de kommande tio åren så klart. De vill bygga en ny och helt egen arena i Coventry som planeras vara klar inom tre år. Att äga sin egen arena ger helt andra intäktsmöjligheter än att vara hyresgäst.

För att undvika att omöjliggöra dessa planer genom att binda upp sig vid ett långt avtal med ACL, så är de alltså villiga att ta konsekvenserna. De är villiga att åtminstone tillfälligtvis flytta klubben fem mil från staden. De är villiga att ingå likvidation. Och de är villiga att acceptera ett stort poängavdrag i början av League One. Vad många kanske undrar är exakt hur långt ned i seriesystemet de är villiga att låta Coventry City sjunka innan deras planer har realiserats.

Där finns så klart en annan och större farhåga. Nämligen att SISU och Otium Entertainment Group inte har för egentlig avsikt att efter tre år återvända till Coventry. Man räds med andra ord ett nytt Wimbledon, där den gamla klubben slets upp med rötterna och bildade MK Dons i en helt annan stad där affärspotentialen bedömdes större. Kritiken mot SISU är dessutom stor då under sitt ägande inte har lyckats sköta Coventrys finansiella åtaganden, vilket är den formella orsaken till att de nu befinner sig där de gör.

Det är också dessa två aspekter som ACL tar fasta på i sitt beslut att inte acceptera förvaltarens avtal. De säger sig både vilja säkerställa att Coventry är finansiellt hållbart inom en överskådlig framtid, och att klubben stannar kvar i Coventry. För att uppnå detta har de gått med på tämligen långtgående kompromisser gällande hyra. Naturligtvis vill de också säkerställa sina framtida intäkter, vilket ligger bakom deras villkor att klubben förbinder sig att stanna kvar på Ricoh Arena i tio år.

Så Coventry City, en 130 år gammal engelsk fotbollsinstitution, befinner sig således på fallrepet på grund av en häpnadsväckande kombination utav girighet och inkompetens. Girighet från både SISU och ACL. Inkompetens från SISU i sitt finansiella ansvar för klubben, och från The Football League i sitt misslyckande att reglera villkoren för ägande och förvaltning av professionella klubbar inom den engelska fotbollen.

:::

Transferkollen

Roberto Soldado – Tottenham, £26m. Smackebonk. Tottenham har i många år varit i behov utav en anfallare av internationellt snitt, och det är precis vad de har fått tag i med Soldado. Ännu en spansk kvalitetsspelare som flyttar till Premier League. Berömlig (+++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons