Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Liverpool 2013-14

Arena: Anfield (45,522)
Ligaposition: 7:a
AKA: The Reds

Manager: Brendan Rodgers. På flera sätt har Liverpool visat stort mod i tillsättningen av Rodgers, en ung och förhållandevis oprövad brittisk manager. Rodgers gjorde så klart stora framsteg med Swansea, och den spelidé han skapade där försöker han nu applicera också på Liverpool. Detta har visat sig ha varierad framgång, med höga toppar men även djupa dalar. Samtidigt som det inte råder någon tvekan om att Liverpool gjort framsteg under Rodgers, så finns en risk att laget riskerar bli för enformigt för att kunna utmana över en hel säsong. Belbin Team Role: Specialist.

:::

Spelare in: Iago Aspas, Simon Mignolet, Luis Alberto och Kolo Touré

Visa av förra sommarens lärdomar så agerade Liverpool snabbt på marknaden den här sommaren. Och visst har laget fått in kvalitet i spelare som Aspas och Alberto, om än oprövad sådan i Premier League. Värvningen av Mignolet ger fräschör på målvaktsposten och Touré kommer inte göra bort sig som back. De måste dock fortfarande förstärka först och främst mittförsvaret och det centrala mittfältet.

Spelare ut: Pepe Reina, Andy Carroll, Jonjo Shelvey, Danny Wilson, Suso och Jamie Carragher

Att tappa Carragher är en tung förlust för Liverpool, som trots att han är kommen till åren ändå var Liverpools mest inflytelserika mittback förra säsongen. Den här sommarens transfersaga riskerar bli minst lika tung den för Liverpool om Luis Suarez faktiskt lämnar klubben. Att Reina går till Napoli på lån markerar ett skifte i laget, men att Carroll lämnar klubben stod klart när Rodgers tog över som manager.

:::

Stjärnspelare: Luis Suarez

Om man i sitt lag har en spelare som sett till kvalitet hamnar i samma kategori som världens bästa spelare så är han oundvikligen en stjärna. En spelare av yppersta spetskvalitet som under sina säsonger i Liverpool tillfört laget flera dimensioner. Kaos är granne med gud.

Nyckelspelare: Steven Gerrard

Det kan framstå som opportunistiskt att beskriva Gerrard som Liverpools nyckelspelare, men även om krafterna inte längre är riktigt vad de en gång var så är det ändå uppenbart vilken betydelse Gerrard har för Liverpools spel och lagmoral. Behärskar både det korta och det långa spelet till fullo.

Lagspelare: Glen Johnson

Värvades för närmare £18m till Liverpool 2009 och sågs då som den sista pusselbiten i ett titelvinnande Liverpool. Som om en högerback någonsin har varit en sådan pusselbit. En av Rafa Benitez mer bisarra värvningar. Delvis på grund av detta kanske Johnson nedvärderas, när han i själva verket är en både pålitlig och mångsidig ytterback.

Framtidsspelare: Philippe Coutinho

Värvades nästan som lite på måfå i det senaste januarifönstret och gjorde omedelbar succé i Liverpooltröjan. Har med sin blick för spelet, sitt tempo i sitt passningsspel och tekniska mångsidighet höjt Liverpools potential, och med rätt utveckling kan han inom några år vara en av ligans och världens allra bästa offensiva mittfältare.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Förstärk mittförsvaret!

Mittförsvaret har varit en akilleshäl för Liverpool, särskilt med den taktik som Rodgers förespråkar. Bekvämligheten med bollen är helt enkelt inte tillräckligt stor, särskilt inte när backarna sätts under press. I det avseendet tillför heller inte Touré något nytt. Med Carragher i pension så försvinner också en ledargestalt i backlinjen. Liverpools främsta måltavla under augusti bör vara en mittback av hög kvalitet.

Största utmaningen under säsongen: Konsistensen!

Konsistensen, möjligen en av de jobbigare anglicismerna. Men något av det mest frustrerande med Liverpool förra säsongen var att de stundtals presterade en fotboll som var bland ligans absolut bästa. Bara för att i andra matcher vara fullständigt tandlösa. I det avseendet har de varit sin egen värsta fiende, inte minst hemma på Anfield där poäng i drivor har tappats mot lag som helt enkelt inte ska få ta poäng på Anfield. Liverpool måste hitta stabilitet och trygghet i sitt spel, och reducera snedstegen under säsongen.

:::

Premier League. De senaste säsongerna har gått allt annat än enligt för Liverpool, som dock under samma period har varit utsatta för ett förödande internt kaos. Detta har dock börjat lugna ned sig och med detta höjs också förväntningarna på lagets prestation i ligan.

FA-cupen. Liverpool har haft varierad framgång i FA-cupen genom åren, vilket inte minst de två senaste säsongerna visar. Final för två säsonger sedan, och ut i fjärde omgången mot Oldham förra säsongen. Ändå är det här definitivt en cup i vilken Rodgers kan visa att hans lagbygge mentalt och taktiskt har gått framåt.

Ligacupen. Liverpool spelar ju inte europeiskt cupspel den här säsongen, vilket betyder att de i större utsträckning har råd att faktiskt satsa fullt ut på de båda inhemska cuperna. Det är något de rimligtvis borde göra, särskilt som laget heller inte saknar vare sig spelare eller unga talanger.

:::

Målsättning 2013-14: Champions League, och en cuptitel!

Sommarens saga med Luis Suarez visar med all önskvärd tydlighet varför Liverpool inte har råd att fortsätta befinna sig utanför Champions League, det är en ond cirkel i vilken de alltid kommer få benen huggna från under sig. Vad Liverpool absolut minst måste uppnå den här säsongen är att vara en i alla fall seriös konkurrent om Champions League-platserna, och detta ända in i slutet av säsongen. De får inte finna sig distanserade som förut om Rodgers och Liverpool ska få ett kvitto på att deras arbete går åt rätt håll. Utöver detta är det titlar som räknas på den här nivån, och Liverpool måste ha som ambition att hämta hem lite silver den här säsongen.

:::

Liverpool som TV-serie: Boston Legal

Smart och intelligent serie som genom fronten av ett advokatkontor i Boston tacklar några av det moderna samhällets viktigaste principfrågor. En blandning av fräschör och tradition som lite grann påminner om Liverpool. Mycket med Rodgers påminner också en hel del om Alan Shore, seriens huvudkaraktär; ung, snabb i tanken och engagerad i sin sak. Det som lyfter serien är dock dennes dialog med den åldrige Denny Crane, som med sin inbillade galna ko-sjuka som cover försätter både sig själv och sin omgivning i allt möjligt trassel. Och när Denny liksom går igång på fler sätt än ett av att höra sitt eget namn, av någon annan eller av sig själv, så är det inte utan att man erinras något av den mytbild som växt fram på Anfield runt King Kenny Dalglish, enorm en gång i tiden men blott en attraktiv hägring nu för tiden.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-05 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons