Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ordsallad

Liverpool har ju varit lite i hetluften de senaste åren vad gäller frågor om tolerans och diskriminering. Framför allt är det så klart Luis Suarez beteende som satt klubben i klistret, tillsammans med ett understundom kanske inte alltför genomtänkt försvar av spelaren från klubbens sida.

Nu är det så klart djupt orättvist att klandra en hel klubb och dess kultur för vad en enskild spelare har för sig, och för enskilda misstag som klubben gör i förhållande till den spelaren. Men ägare gör då vad ägare gör, i synnerhet kanske amerikanska ägare, och angriper om inte själva problemet i sig så i alla fall uppfattningen att där skulle finnas ett problem.

En sådan attack utgörs nu av en nyligen publicerad lista med oacceptabla ord som Liverpool förmedlar till samtliga sina anställda. Det är så klart mycket begåvat, för även om nu någon enskild person i klubben ändå skulle få för sig att säga något av dessa ord, så kan nu klubben bara visa upp listan för omvärlden och i princip säga att det inte var deras fel.

:::

Det här med listor över ord som är förbjudna kan ju på sitt sätt kännas alltifrån dystopiskt till lätt Orwellianskt. Men när jag tänkte efter lite så kom jag på att det faktiskt fanns ett antal ord eller uttryck inom den moderna fotbollen som jag skulle vilja förbjuda med omedelbar verkan.

Kris

Det är på något vis talande för en alltmer hysterisk mediamiljö när ett begrepp som en gång i tiden användes för att beskriva naturkatastrofer, epidemier och svält, eller möjligen två supermakter på randen av kärnvapenkrig, nu används så fort en engelsk toppklubb går någon eller några matcher i rad utan att vinna dem.

Det som gör det hela om möjligt mer löjeväckande än så är att dessa kriser normalt sett bara har ett av två möjliga utfall. Antingen att klubben ifråga rätt snart börjar vinna fotbollsmatcher igen, eller att klubbens manager får hiskeligt betalt för att inte längre vara manager för den klubben.

Filosofi

Filosofi är ett annat av dessa anmärkningsvärt överanvända ord. Problemet är så klart att om ett ord används för att beskriva allting, så betyder det i slutänden just ingenting.

Arsene Wengers tro på unga spelare och på en jämlik lönesättning är en form av filosofi. Liverpools gamla boot room-tradition av att utbilda och tillsätta managers är en filosofi. Man Utds ambition att hela tiden fostra egna produkter är en filosofi.

Att Sam Allardyce tror mycket på att slå inlägg och långbollar fram mot motståndarnas straffområde är inte någon filosofi. Roberto Martinez beslut att spela en trebacklinje är inte någon filosofi. Barcelonas metod att hålla och passa bollen inom lagen är inte någon filosofi. Allt detta är taktik.

När blev taktik ett fult ord?

Att parkera bussen

Som det mesta här i världen så är det här begreppet José Mourinhos fel. Han använde det i och för sig lite humoristiskt, men sedan dess har det blivit ett uttryck som används för att beskriva i stort sett allt defensivt spel.

Konsekvensen av detta har blivit att lag som är skickliga på att försvara sig inte längre erkänns för detta. Detta eftersom lag av någon anledning inte längre försvarar sig, de ”parkerar bussen”, ett uttryck som blivit laddat med tämligen negativa värderingar.

Om du spelar häftigt och bekymmerslöst offensivt så tillhör du den goda sidan, men om du vågar dig på att spela defensivt och disciplinerat så ”parkerar du bussen”. Några mellanlägen medges sällan.

Att spela på rätt sätt

Det finns en stor bok med mängder av sidor som beskriver just hur man spelar fotboll och vad som är det rätta sättet att spela fotboll på. Författare är FIFA och boken heter ”Laws Of The Game”. Den innehåller däremot inte någon stilguide.

Det är lite svårt att tro. För någon gång ungefär i takt med Barcelonas framväxt för fem år sedan växte nämligen fram en kult av nätsupportrar och mediapersonligheter som med näsan i vädret ansåg sig ha hittat det rätta sättet att spela fotboll på, vilket per definition gjorde alla andra sätt till fel.

Det som med tidens facit gör det hela desto mer ironiskt är att samma mönster nu upprepas, fast med tysk istället för spansk fotboll. Problemet med mode är att det likriktar. Fotbollens stora och betvingande skönhet finner vi dock i dess mångfald, vilket många glömmer bort i sin enfald.

:::

Det som är extra roligt med Liverpools lista är så klart inte vilka ord som står med på listan, utan snarare vilket ord som inte står med på listan. Men vem vet, snart har de kanske 40,000,001 skäl att inte längre oroa sig för just det ordet.

:::

Transferkollen

Elliot Grandin – Crystal Palace, fri. Stick with what you know. Ian Holloway vässar sina offensiva alternativ längs kanterna, och hämtar Grandin från sin gamla klubb Blackpool. En stabil truppspelare, men inte en spelare som direkt gör Crystal Palace bättre. Godkänd (++)

Diego Lugano – West Brom, fri. Hade en misslyckad tid i PSG, men om han i West Brom lyckas återskapa den kvalitet han visade upp i Fenerbahce så är det just precis en sådan spelartyp som West Brom behöver. Stabil mittback som är farlig också i det offensiva spelet. Med beröm godkänd (++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons