Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

West Bromwich Albion 2013-14

Arena: The Hawthorns (26,272)
Ligaposition: 8:a
AKA: The Baggies

Manager: Steve Clarke. Clarkes debutsäsong som manager var förra säsongen, under vilken han uppvisade stora framgångar med West Brom som han då förde till en imponerande åttondeplats i ligan, mycket tack vare en väldigt stark höstsäsong. Clarke bygger mycket av sitt spelupplägg på en stabil defensiv, men han har visat sig kapabel att forma sitt lag baserat på sina spelares respektive styrkor och svagheter. Mycket talar för att West Brom i Clarke har hittat en manager som kan stanna i klubben under flera år, givet att klubben själv väljer att behålla honom. Belbin Team Role: Implementer.

:::

Spelare in: Nicolas Anelka, Goran Popov och Diego Lugano

Blandad kompott för West Brom hittills under transferfönstret. Lugano känns som en klok värvning som förstärker lagets mittförsvar, men Anelka som ersättare till såväl Romelu Lukaku som, troligtvis, Peter Odemwingie känns i tunnaste laget. West Brom har tappat en del av sin offensiva styrka.

Spelare ut: Marc-Antoine Fortuné, James Hurst, Gonzalo Jara Reyes, Jerome Thomas, Romaine Sawyers, Scott Allan och Zoltan Gera

Det är till synes inga stora tapp som West Brom tvingats stå ut med hittills under sommaren. Att Thomas lämnar klubben försvagar laget offensivt i viss utsträckning. Med på den här listan är dock inte Lukaku, som var inlånad förra säsongen, eller Odemwingie som förmodligen gjort sig omöjlig i klubben. Och det är desto tyngre tapp.

:::

Stjärnspelare: Nicolas Anelka

West Brom är knappast ett lagbygge baserat på stjärnor, och den spelare med mest stjärnkaliber i laget inför den här säsongen är utan tvekan Anelka. Därmed har han en hel del att leva upp till, och mycket av West Broms förhoppningar den här säsongen är knutna till hur Anelka presterar.

Nyckelspelare: James Morrison

En betydelsefull kugge i West Broms allmänna spel. Är den spelare som framför allt utnyttjas för att hålla ihop mittfältsspel och anfallsspel, och är en spelare som laget kan avlasta bollen till när det är satt under press. En farlig offensiv kraft genom sina inbrytningar från högerkanten.

Lagspelare: Chris Brunt

Började som vänsterytter i West Brom men har alltmer tagit på sig rollen som lagets offensive mittfältare centralt och allmänne spelfördelare. Svarar för mycket av lagets kreativitet och gör det bra utan att vara direkt uppskattad för det, trots att West Brom alltså parkerar på tabellens övre halva. Man kan undra om så varit fallet om han istället råkat heta Cristiano Brunaldo.

Framtidsspelare: Craig Dawson

West Brom är knappast ett lag som svärmar av unga och lovande talanger, men en spelare som klubben ändå bör ha vissa förhoppningar med är mittbacken Dawson. West Broms backlinje är tämligen ålderstigen och inte överdrivet stabil, så Dawson kan mycket väl visa sig få en framträdande roll i laget.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Bredda spelartruppen!

West Brom har varit märkligt inaktiva så här långt under transferfönstret. Visst, de har värvat Anelka, Popov och Lugano, och på så vis något förstärkt såväl anfall som försvar. Men man har även tappat spelare, varav några med stor betydelse. West Brom hade en riktigt bra höst förra säsongen men tappade märkbart under våren, till stor del på grund av att laget var tröttkört. West Brom behöver fylla på i spelarleden och bör kanske ägna augusti åt att tråla i The Championship.

Största utmaningen under säsongen: Få offensiven att fungera!

Lagets stora frågetecken inför säsongen är anfallsspelet. I och med att Lukaku har återvänt till Chelsea, och Odemwingie troligvis lämnar klubben, så är det i huvudsak nya spelarkombinationer som kommer användas. Det är inte heller troligt att West Brom tar in en spelare som Anelka till klubben och inte planerar att spela honom, så en stor del av utmaningen för West Brom kommer vara att hålla igång honom och skapa ett fruktsamt samarbete mellan honom och lagets övriga offensiva spelare, som Brunt och Morrison.

:::

Premier League. Laget slutade åtta förra säsongen, vilket rimligtvis var bättre än vad någon innan säsongen då trodde, och det är troligtvis också bättre än vad West Brom kan förvänta sig den här säsongen. Motståndarna har förstärkt, West Brom har inte gjort det i samma utsträckning.

FA-cupen. West Brom har inte gjort många lyckliga i FA-cupen genom åren och det är svårt att se att det ska bli någon förändring på det den här säsongen. Det är en cup som spelas under vårsäsongen, vilket normalt sett inte är West Broms starka period.

Ligacupen. En cup där West Brom borde ha lite större möjligheter att hävda sig. Här skulle West Brom kunna visa lite ambition, men ett problem som West Brom har i cupspel är att laget är alldeles för defensivt svajigt för att lyckas på riktigt. Det är tveksamt om West Brom har åtgärdat detta.

:::

Målsättning 2013-14: Hålla sig kvar i Premier League!

Det är ju ett tämligen drastiskt fall som West Brom riskerar stå inför. Att sluta åtta ena säsongen för att tvingas kämpa i nedflyttningsstriden säsongen därefter. Men att det är ett fall som är mer än möjligt visade om inte annat Newcastle förra säsongen. West Brom är ett i grunden svagare lag än vad Newcastle är, och samtidigt som det känns som om tiden har stått stilla för West Brom, som snarast har försvagats hittills under sommaruppehållet, så har många av rivalerna i Premier League förstärkts och förstärkts rejält. Räkna med en tuff säsong för West Brom, som måste vara nöjda med säsongen om de inte befinner sig under nedflyttningsstrecket vid säsongens slut.

:::

West Bromwich Albion som TV-serie: Lost

West Brom är en rätt mysteriös klubb som det är väldigt svårt att sätta fingret på. Är de en etablerad Premier League-klubb eller är de kanonmat i en kommande nedflyttningsstrid, har de passerat det tidigare stadiet utav något av en jojo-klubb? Det är en klubb med en välskött ekonomi men utan några spektakulära resurser, ett lag utan någon riktig igenkännbar identitet, och med märkligt få unga och egna spelare. Lika svårt som det är att få grepp om West Brom var det att fatta vad Lost egentligen handlade om. En typisk modern serie där saker och ting hela tiden händer utan att något för den sakens skull faktiskt händer. Många sökte hela tiden svar med Lost, men fann bara ännu fler frågor som lämnades obesvarade.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-06 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons