Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Cardiff City 2013-14

Arena: Cardiff City Stadium (26,828)
Ligaposition: C-1:a
AKA: The Bluebirds

Manager: Malky Mackay. En sak som kännetecknat Mackay under dennes tid i först Watford och därefter Cardiff är ett mod att pröva på nya grepp och våga experimentera med nya metoder och uppställningar. Under sin tid i Cardiff har han lett klubben både till Premier League och till final i Ligacupen, och förra säsongen utsågs han till årets manager i The Championship av LMA, managerfacket. Belbin Team Role: Plant.

:::

Spelare in: Steven Caulker, Andreas Cornelius, John Brayford och Simon Moore

Cardiff började transfersäsongen starkt med värvningen av Cornelius, för att därefter skjuta lösplugg under en längre tid. Farhågan var att de var för låsta på profilvärvningar och glömde bort de nödvändiga breddvärvningarna. Nu är några sådana gjorda samtidigt som Cardiff gjorde en riktig kupp när de nyligen köpte Caulker. Cardiff kan fortfarande förstärka ytterligare, men de har hittills anledning att känna sig nöjda med sommaren.

Spelare ut: Elliot Parish, Ben Nugent, Jese Darko, Nat Jarvis, Stephen McPhail och Heidar Helguson

Det är inga stora spelartapp som Cardiff har tvingats genomgå, vilket förvisso är en funktion av att laget kanske saknar de här fixstjärnorna. Helguson gick i pension efter förra säsongen, och det är naturligtvis ett tapp som dränerar laget på rutin och erfarenhet.

:::

Stjärnspelare: Craig Bellamy

Det är kanske att ta i att kalla Bellamy för en stjärnspelare, men det är en spelare med hög profil som på sätt och vis symboliserar Cardiff, som är hans hemstad även om det först nu har blivit hans hemklubb. Det är också en av få spelare i laget med värdefull Premier League-erfarenhet.

Nyckelspelare: Steven Caulker

För att en nykomling ska lyckas i Premier League så måste försvarsspelet fungera tillfredsställande. Här kommer Caulker ha en helt avgörande roll. Han har inte haft någon fantastisk säsong med Tottenham, men innan det gjorde han ett strålande jobb i Swansea, som då befann sig i ungefär samma situation som Cardiff gör nu.

Lagspelare: Peter Whittingham

Cardiff har ett förhållandevis starkt anfall med en del profilstarka namn. Men bli inte förvånade om det visar sig att Whittingham är spelaren som gör mest nytta ”från ingenstans” i Premier League. En otroligt nyttig lagspelare och central när Cardiff till sist gick upp i Premier League.

Framtidsspelare: Andreas Cornelius

Den unge dansken har ett namn som får mig att tänka på en Harry Potter-karaktär. Det är dock en lovande anfallare och när Cardiff sätter nytt transferrekord för att få honom så kan man tänka sig att de värderar hans potential högt.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Hitta en kreativ spelfördelare!

Cardiff är i grund och botten ett starkt fotbollslag. De har ett organiserat och brett försvar som de förstärkt ytterligare genom köpet av Caulker. De har ett bra och konstruktivt kantspel och de har en mycket stark anfallsbesättning. Det är på det centrala mittfältet som laget är relativt svagt. Där finns förvisso duktiga rollspelare, men om Cardiff kan hitta en spelare som kan hålla i bollen och agera spelfördelare så skulle de snabbt kunna höja lagets kvalitet och potential en nivå.

Största utmaningen under säsongen: Behålla manager- och transferdisciplin!

Cardiff är en klubb som på många sätt påminner om QPR. En klubb med resurser och kvalitet nog att etablera sig i Premier League, men med samma potential till intern självförstörelse. Cardiff måste undvika att hamna i samma fälla av att byta manager bara för bytandets egna skull och värvandet av helt nya spelare helt utan tanke på helhet och lagmoral. Det kommer att uppstå tuffa perioder under säsongen och under just dessa perioder är det viktigt att Cardiff uppvisar disciplin.

:::

Premier League. Cardiff har aldrig spelat i Premier League, och spelar nu i den högsta divisionen inom engelsk fotboll för första gången på drygt 50 år. Cardiff är den av de tre nykomlingarna med bäst förutsättningar att hålla sig kvar i Premier League, och det måste också vara målsättningen.

FA-cupen. Cardiff har en stolt historia i FA-cupen som de lyckades vinna 1927. Också i modern tid har Cardiff haft framgångar, och 2008 tog man sig ända till final där det dock blev förlust mot Harry Redknapps Portsmouth. Mycket beror på lottning så klart men räkna inte bort Cardiff.

Ligacupen. Även i Ligacupen har Cardiff hållt sig långt framme på senare år, inte minst 2012 när de i finalen pressade Liverpool till straffläggning. Jag tror inte Cardiff har särskilt mycket att hämta i Ligacupen den här säsongen, de kommer troligtvis vara mer fokuserade på ligaspelet.

:::

Målsättning 2013-14: Stanna kvar i Premier League och en cup run!

Det är ingen lätt säsong att vara nykomling i Premier League. Lätt är det förvisso aldrig, men det var längesedan som samtliga tre nykomlingar befann sig så i farozonen att samtliga åka ur omedelbart. Cardiff är dock den av nykomlingarna som har bäst förutsättningar och möjligheter att kunna hålla sig kvar, och med de förstärkningar laget har gjort så kommer de bli en tuff nöt att knäcka i nedflyttningsstriden. Cardiffs målsättning att hänga kvar i Premier League är fullt realistisk, och de borde också ha råd att investera tid och energi i FA-cupen.

:::

Cardiff City som TV-serie: Nip/Tuck

Klart underskattad serie om två plastikkirurger som driver en gemensam klinik i Miami. Tar en stundtals mörk men alltid givande blick på det moderna samhällets alltmer absurda jakt på skönhet och självkänsla, där det yttre har blivit allt viktigare samtidigt som det inre glöms bort. På sätt och vis är det en metamorfos som även Cardiff har gått igenom under senare år med sina malaysiska ägare. I syfte att bli mer kommersiellt gångbara, och att göra klubbens varumärke mer attraktivt, så förändrades både klubbens färger och emblem. Vissa skulle säga att därmed förändrades även klubbens identitet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-08 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons