Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Stoke City 2013-14

Arena: Britannia Stadium (27,740)
Ligaposition: 13:e
AKA: The Potters

Manager: Mark Hughes. Det känns som om där finns två karaktärer av Hughes. Dels finns det den hårt jobbande managern som hade stor framgång med Blackburn. Dels finns den osäkra och prestigestyrda managern som kom fram efter att han fått sparken från Man City. Om Hughes hittar tillbaka till sin första karaktär så har Stoke fått en noggrann och pålitlig manager, om än kanske inte den mest fantasifulle av dem alla. Belbin Team Role: Implementer.

:::

Spelare in: Erik Pieters, Jack Butland, Alex Grant och Marc Muniesa

Hughes anställdes som manager till stor del för att Stoke tröttnat på att betala dyrt för nya spelare som sällan levererade på en nivå som motsvarade vare sig prissumma eller lönekuvert. Den förändrade transferpolicyn speglas rätt väl i Stokes affärer hittills under sommaren, där Hughes valt att investera i framför allt två unga ytterbackar, men också en ung målvakt. Det är kloka köp som också tyder på att Hughes har identiferat en lagdel som Stoke verkligen behövde förstärka.

Spelare ut: Matthew Lund, Carlo Nash, Matthew Upson, Dean Whitehead, Rory Delap, Michael Clarkson, Matthew Gledhill, Jadan Hall, Andrew Musunga, George Rigg, Mamady Sidibé och Michael Owen

Det har talats om ett skifte i Stoke, från den extremfunktionalistiska fotboll som Tony Pulis representerade till något mer eklektiskt under Hughes. Få saker om något kan kanske symbolisera detta än att Rory Delap lämnar klubben den här sommaren. I övrigt är det tydligt att Hughes har gjort en viss utrensning av Stokes spelartrupp. Dels av spelare som han inte anser sig behöva. Dels i syfte att få ned klubbens lönekostnader.

:::

Stjärnspelare: Asmir Begovic

Visst finns där i Stoke ett antal spelare som var hyfsat högprofilerade namn när de kom till klubben. Jag tänker då inte minst på Peter Crouch, Charlie Adam och Wilson Palacios. Målvakten Begovic är dock den spelare som mest av alla har kopplats samman med några av de engelska toppklubbarna.

Nyckelspelare: Jonathan Walters

Stoke har genomgående varit det lag i ligan som producerat minst mål och lägst antal målchanser. Den svaga offensiva produktionen har också varit ett problem för laget. Walters har varit den spelare i Stoke som framför allt har kunnat skapa något framåt på planens sista tredjedel.

Lagspelare: Robert Huth

Huth har haft en lång karriär inom engelsk fotboll. Han kom till Chelsea för mer än tio år sedan, spelade därefter i Middlesbrough för att 2009 komma till Stoke. Han har alltid varit en mycket pålitlig mittback, alltid uppskattad av de egna fansen, men sällan en av dem som ges någon särskild uppmärksamhet för detta.

Framtidsspelare: Jack Butland

Köpet av Butland i januari var hyfsat imponerande, då Butland är en av de mest lovande unga engelska målvakterna. Med Begovic fortfarande i klubben är det förvisso oklart hur mycket speltid han får inledningsvis, men å andra sidan har Butland möjlighet att lära sig mycket både av Begovic och av Thomas Sorensen.

:::

Viktigaste uppgift i sommar: Hitta en central spelfördelare!

Stokes centrala mittfält har ju i kreativt hänseende varit en tämligen sorglig historia under deras tid i Premier League. Framför allt naturligtvis på att lagets taktiska direktiv inte har förutsatt någon sådan kompetens. För att Stoke ska kunna bryta sin negativa trend så behöver de dock hitta denna förmåga, oavsett om det sedan är en spelare som redan finns i klubben, exempelvis Charlie Adam, eller om Stoke ger sig ut på marknaden för att hitta en sådan spelare.

Största utmaningen under säsongen: Förändra lagets mentalitet!

Hughes har inte något lätt jobb framför sig. Han ska å ena sidan förändra och berika lagets offensiva spel, men å andra sidan måste han åstadkomma detta med en mer restriktiv transferpolitik. Han tar över ett lag i vilket huvuddelen av spelarna har varit vana vid inställningen att försvara sig framför allt under fem säsonger. Att förändra en sådan mentalitet till en mer offensiv inställning är svårt, kommer ta tid, och riskerar inledningsvis leda till att laget hamnar i en form utav mellanting som inte gör någon lycklig.

:::

Premier League. Stokes tendens under deras säsonger i Premier League har i allmänhet varit vikande. I synnerhet sedan laget stod på sin topp runt 2010-11. Från att ha varit etablerade i Premier League, med blicken uppåt, så har laget snarare fallit nedåt. Nu måste den tendensen brytas.

FA-cupen. Ett cupspel går i huvudsak ut på att inte förlora, och då kunde man tänka sig att Stoke med sitt ytterst organiserade försvarsspel skulle kunna nå långt. Dock har anfallsspelet varit alltför svagt. Kan Hughes få till offensiven utan att kompromissa försvarsspelet?

Ligacupen. Stoke har inte någon särskilt bred spelartrupp, och jag har svårt att se att Hughes, som heller inte har någon särskild historik i Ligacupen, kommer att prioritera den cupen särskilt högt. Hur långt Stoke går i Ligacupen kommer till stor del bero på lottningen.

:::

Målsättning 2013-14: Uppåt i tabellen!

Några stordåd ska vi inte förvänta oss av Stoke den här säsongen. Stoke kan naturligtvis hoppas på exempelvis en stor cupframgång, men det är knappast något de kan planera för inför säsongen. Med de förutsättningar Hughes har att arbeta med, en mer restriktiv budget och ett uppdrag att förnya och förändra laget och dess spel, så måste Stokes huvudsakliga målsättning den här säsongen vara att bryta klubbens nedåtgående trend. Att som förra säsongen finna sig indragna i en nedflyttningsstrid är en risk som finns för Stoke, men en som de ska undvika för att betrakta säsongen som lyckad.

:::

Stoke City som TV-serie: The IT Crowd

En störtskön och typisk brittisk komediserie, med dragning åt satir, om två IT-tjänstemäns liv och äventyr på och utanför det stereotypa Företaget, där de från sin plats långt nere i katakomberna brottas med sociala fördomar och obegåvade chefer. Seriens tvetydiga namn, som både är en anspelning på deras yrke och en ironisk kommentar om deras sociala popularitet, visar även på en parallell mellan seriens karaktärer och Stokes roll inom engelsk fotboll. Båda är en naturlig och oundviklig del, är på sina respektive sätt nödvändiga utan att för den sakens skull vara särskilt uppskattade av någon, tvärtom så är de ofta smutskastade av sin närmaste omgivning.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-09 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons