Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Man Utd med David Moyes bör ses som ett treårsprojekt

När Man Utd senare under dagen marscherar ut på Wembley för att möta Wigan i Community Shield, efter en på flera sätt otillfredsställande sommar, så vässar redan kritiska röster sina argument utifall den händelse att Man Utd skulle misslyckas med att besegra Wigan, och David Moyes på så vis misslyckas med att vinna sin första titel.

Alex Ferguson själv har många gånger påpekat att vi har en benägenhet att titta på det som varit med mycket rosenröda och romantiska ögon. Detta gäller i högsta grad också honom själv och dennes managergärning. När man lyssnar på en del av synpunkterna som vädrats mot David Moyes under sommaren så finns där alltid den mer eller mindre uttalade men också felaktiga uppfattningen att detta hade aldrig hänt med Alex Ferguson som manager.

Att detta är fallet är inte så konstigt. Man Utd har genomgått en förändring och förändring medför osäkerhet. En vanlig reaktion på osäkerhet är ångest och kanske panik. Hur kommer det att gå? Följden av denna oro är dock att det har uppstått en otålighet med Man Utd som rimmar mycket illa både med hur klubben allmänt sett drivs och med vad Man Utd som klubb i det här läget troligtvis behöver.

Alternativet till panik är att skifta perspektiv. Istället för att kräva omedelbar och ständig framgång, något inte ens Alex Ferguson mäktade med, så väljer man att betrakta David Moyes managerskap i Man Utd som ett projekt (sorry) om tre år. För detta finns ett flertal skäl.

:::

Låt mig först definiera treårsprojekt. Det betyder för mig att om tre år ska Man Utd med David Moyes förväntas vara lika effektiva och konkurrenskraftiga, och bedömas utifrån samma kriterier som vi värderade Man Utd med Alex Ferguson som manager. Då ska Man Utd ständigt vara en av de stora favoriterna till ligatiteln och en kraftfull konkurrent i Champions League.

Det betyder inte att det kan gå hur som helst under dessa tre år. Men att det kan vara på sin plats att låta sig nöja med att kvalificera sig till Champions League och jobba med något av en outsiderroll i Premier Leagues titelstrid. En tid av förnyelse och återuppbyggnad som tilläts inträffa också under Fergusons tid som manager.

Det är till att börja med en rimlig utgångspunkt i och med att det trots allt skett en förändring. Det är inte bara David Moyes som är ny manager utan också Ed Woodward som är ny VD. Ett nytt tränarteam har också sjösatts. Oavsett hur smidig övergången än är, och hur starka strukturer där än finns, så är det nya roller och relationer som ska hittas och stabiliseras.

Det är också en tidsperiod som kan behövas för att ge David Moyes möjlighet att integrera Man Utds yngre spelare i det nya lagbygget. Där finns de något mer etablerade som Wilfried Zaha, Tom Cleverley, Danny Welbeck och Phil Jones med flera. Där finns också de som precis börjat visa framfötterna som Nick Powell, Jesse Lingard, Adnan Januzaj, Michael Keane och Will Keane med flera.

Det är ett långsiktigt arbete och en del av Man Utds klubbkultur som panik och tidspress riskerar hota. Det är samtidigt ett långsiktigt arbete på vilket Man Utd har byggt långsiktig framgång förr, och måste sträva efter att göra det också i fortsättningen.

:::

Det står naturligtvis var och en fritt att tycka precis vad de vill om Man Utd som klubb, men de som säger sig ogilla den moderna fotbollens uttryck såsom kortsiktighet, ägarstyrning, sparkande av managers, brist på talangutveckling och galna eskapader på transfermarknaden, borde rimligtvis kunna respektera Man Utd som en tämligen speciell klubb i dessa avseenden. Låt vara att det är en klubb som också genom framgång har ”kunnat” vara speciell på detta vis.

Om jag utifrån ett helt personligt perspektiv som Man Utd-supporter skulle uttrycka min största farhåga med ett Man Utd utan Alex Ferguson som manager, så har den alltid varit att Man Utd inte längre skulle vara en speciell klubb i det här avseendet. Att det just i detta avseende skulle bli en klubb precis som alla andra. Att Man Utd eventuellt inte vinner ligan under någon eller några säsonger därefter vore betydligt mer uthärdligt.

I sitt allra sista tal på Old Trafford så varnade Alex Ferguson själv för den här risken. Han uppmanade också Man Utds alla supportrar, och klubbledningen, att ge David Moyes både tålamod och förtroende. Jag kan tycka att tre år är det allra minsta som den uppmaningen är värd.

Jag kan i och för sig också tycka att David Moyes och Man Utd skulle kunna sätta punkt för en så här långt tämligen otillfredsställande sommarsäsong med att vinna Community Shield. För även om det sällan är särskilt meningsfullt att vinna sina matcher under försäsongen, så är det aldrig bra att förlora matcher, oavsett om det är under säsongen eller före säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons