Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tio frågor inför premiären av Premier League 2013-14

När man var riktigt liten så fanns i december alltid adventskalendern där man med början den 1 december skulle öppna en lucka om dagen, och på så vis räkna ned dagarna till julafton. Det slutade naturligtvis alltid med att man fuskade. Otålig och nyfiken på vad som fanns under nästa lucka så petade man så klart upp den, för att därefter försöka lappa ihop den igen i tron att ingen skulle märka hysset.

Nu för tiden är det en annan typ av julafton som gäller, och vi befinner oss onekligen i något utav dagarna för dagen. Än så länge har ingen riktigt kommit på att göra fredagen till en uppesittarkväll, men det dröjer säkert inte länge innan också det blir verklighet.

På lördag drar alltså Premier League-säsongen igång på fullt och blodigt allvar igen. Ingen mer väntan, inget mer sittandes och räknande av dagar, och ett åtminstone förmildrat sug efter nyheter verkliga eller inbillade om spelare som möjligen, kanske, och i bästa möjliga fall, skulle kunna vara på väg till klubben, om inget annat skulle råka inträffa.

Men i och med att den nya säsongen nalkas så hopar sig också frågorna.

:::

(10) Är Liverpool större än Luis Suarez?

Det är ju något som då och då sägs lite slarvigt, klubben är större än spelaren. Så är så klart alltid fallet i principiell mening, men kanske inte alltid i praktisk betydelse. Vinstprocenten för Liverpool med Suarez i laget jämfört utan honom i laget visar i och för sig på en sanning i klyschan. Men ändå spelar Liverpool ett högt spel, oavsett om de säljer honom eller om de tvingar honom kvar. Klarar Liverpool av att höja sig den här säsongen, inte tack vare Luis Suarez utan trots Luis Suarez?

(9) Hur mycket kommer Norwich sakna Grant Holt?

Det är på sitt sätt säkert lite orättvist, men så väldigt mycket av Norwichs anfallsspel har personifierats av Holt. Det har absolut inte varit han som skapat chanserna, men det har ändå ofta varit han som med tyngd och instinkt gjort något av dem. Norwich har värvat starkt den här sommaren, men det finns ändå ett klart frågetecken i vilken utsträckning Norwich kommer att sakna Holts rutin, tyngd och målmedvetenhet.

(8) Bär Cardiffs storsatsning frukt?

Den som spänner en båge och så vidare. Det går inte att låta bli att imponeras över Cardiffs satsning den här sommaren, inför deras första säsong i Premier League och deras första säsong i den engelska högstadivisionen på rätt precis ett halvt sekel. Klubben har alltså satt tre transferrekord i rad. Först för Andreas Cornelius, därefter för Steven Caulker, och nu senast för den intensive mittfältaren Gary Medel från Sevilla. Det är en satsning som stärker känslan att Cardiff är den av nykomlingarna med störst chans att etablera sig i Premier League.

(7) Vilket är det riktiga Newcastle?

Det går bara att beskriva Newcastles två senaste säsonger som schizofrena. Å ena sidan den ohejdade succén för två säsonger, när Newcastle så när snuvade de riktigt stora klubbarna på en Champions League-plats. Å andra sidan förra säsongen när Newcastle å andra sidan flirtade med nedflyttning. Frågan nu är om det är succén eller fiaskot som bäst beskriver Newcastles faktiska situation. Newcastle har inte Europa League att bekymra sig för den här säsongen, men har å andra sidan en intern situation som tar energi och uppmärksamhet.

(6) Hur bra kan Swansea bli?

Det har varit svårt att inte beundra Swansea ända sedan de debuterade i Premier League för rätt precis två år sedan. Snarare, ända sedan de charmade strumporna av oss i playoff-finalen några månader dessförinnan. Det var en modern nykomling, orädd och som spelade fotboll på sitt sätt, och som inte bad om ursäkt för sin existens. Säsongen därpå följdes med ett starkare lag, klubbens första större titel samt kvalificering för europeiskt cupspel. Inför den här säsongen har Swansea gjort några riktigt intressanta värvningar, bland andra Wilfried Bony som förstärker lagets anfall. Hur högt kan Swansea komma?

(5) Kan Man City balansera Premier League och Champions League?

Att på ett framgångsrikt och hållbart sätt kombinera Premier League och Champions League är en väldigt svår uppgift, som de allra flesta klubbar har haft problem med genom åren. Man City är, efter de två senaste säsongernas fiaskon, så ensidigt fokuserade på att lyckas i Champions League den här säsongen, att man kan fundera på i vilken utsträckning koncentrationen räcker till för Premier League. Och om de skulle finna sig själva i en situation där de i både ligan och i Champions League befinner sig i ett skarpt läge, kan de då undvika att det blir halvdant i bägge?

(4) Kan Mark Hughes förändra Stoke?

Behöver Stoke förändras? Ja, rimligtvis. Stoke har haft en vikande tendens under senare år, och befann sig ett tag mot slutet av förra säsongen farligt nära nedflyttningsstrecket. Stokes extremfunktionalism har visat sig allt mindre effektiv, troligtvis då motståndarna till stor del har hittat motmedel. Det blev alltmer tydligt att Stoke behövde en mer kreativ ådra för att som lag kunna ta nästa steg i sin utveckling. Mycket av Stokes omedelbara framtid hänger på i vilken utsträckning Mark Hughes klarar av att framgångsrikt driva denna process framåt.

(3) Hur hanterar Man Utd förändring?

Det är en fråga som Man Utd inte har behövt besvara på mer än ett kvarts sekel. Det är samtidigt en fråga som de allra flesta klubbar har varit tvingade att besvara, för några klubbar är det rentav vardagsmat. Men nu finns där en ny manager på posten, med allt vad det innebär av förändrade roller och relationer, maktmönster och nya nätverk, förlust av kompetens och förnyelse av rutiner och arbetsmetoder. Många har sagt att det under Alex Fergusons tid har byggts upp ett väldigt starkt institutionellt kapital i klubben, som får klubben att stå stark i förändring. Men inget kapital i världen gör en klubb helt immun mot förändring, och David Moyes gör nog klokt att först och främst dra nytta av det kulturella kapital som byggts upp i klubben och runt laget, att vinna till varje pris.

(2) Vem vinner striden mellan Arsenal och Tottenham?

Dags för ännu en rond i The Rumble In The North London Jungle. Arsenal har vunnit de tidigare ronderna på poäng, men den här sommaren känns det lite som om Tottenham försöker gå på knockout. Huruvida Real Madrids intresse för Gareth Bale verkligen har avtagit återstår att se, men det känns i alla fall mer sannolikt nu att Tottenham behåller Bale än vad det gjordes för en vecka sedan. Samtidigt har Tottenham värvat starkt i sommar i form av Paulinho, Nacer Chadli och Roberto Soldado. Ett lag är mer än bara värvningar, men om en poäng skiljde klubbarna åt förra säsongen så kan Tottenham ha tjänat in den poängen den här sommaren, och mer därtill.

(1) Är en lycklig Mourinho en framgångsrik Mourinho?

”I am the Happy One”, parafraserade José Mourinho sig själv, vem annars, när han nyss formellt anlänt till Chelsea för några månader sedan. Och visst har Mourinho framstått som både lycklig och avslappnad under sommaren, tillfreds med att vara tillbaka där han är önskad och älskad. Men två funderingar bubblar under ytan. Dels naturligtvis hur länge Mourinho egentligen kommer fortsätta vara ”lycklig” om säsongen och resultaten inte går riktigt som han själv vill. Dels om det inte är så att Mourinho har varit som mest framgångsrik när han varit som argast och som mest på kant med sin omvärld. Kan en lycklig Mourinho återskapa samma energi? Eller kan kanske en lycklig Mourinho skapa en ännu starkare energi?

:::

Transferkollen

Gary Medel – Cardiff City, £9m. Lagdel för lagdel har Cardiff förstärkt och förstärkt rejält den här sommaren. Först anfallet, sedan försvaret, och nu det centrala mittfältet. Precis vad doktorn beordrade, för Cardiff behövde en maskin på mittfältet och det har de nu skaffat sig. Återigen på bekostnad av La Liga för övrigt. Berömlig (+++++)

Ondrej Celustka – Sunderland, lån. Som sagt, någon stor supporter av det här med lån är jag inte, i alla fall inte när det är någon större klubb som står för dem. Inte heller vet jag om det är försvaret som Sunderland först och främst måste förstärka Hur många fler spelare tänker Paolo Di Canio värva, hade kunnat vara dagens elfte fråga. Godkänd (++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons