Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

INFÖR: League One 2013-14

League One har fått ett allt större intresse även för rena Premier League-entusiaster under senare år, främst av det skäl att ett antal klubbar på mycket kort tid gått raka vägen upp från League One till Premier League. Norwich och Southampton är exempel på detta, och Leeds kan mycket väl vara en klubb som gör dem sällskap snart.

Det är heller inget fel på dramatiken i divisionen. Det hummades och rullades på ögonen åt avslutningen i The Championship förra säsongen, men kanske tappade man i den röran bort att det bara någon vecka tidigare hade varit en precis lika sinnessjuk säsongsavslutning i League One, med klubbar som missade eller uppnådde uppflyttning baserat på flera straffar under säsongens allra sista skälvande minuter och sekunder.

Den här säsongen hittar vi dessutom ett gäng rätt spännande klubbar i League One. Wolves lyckades som första klubb att bli direkt nedflyttade till League One säsongen efter att de åkt ur Premier League, och siktar naturligtvis på en omedelbar återkomst. Sheffield United har försökt återvända i många år och ger naturligtvis inte upp.

Inbördeskriget i Coventry fortsätter och med tanke på tio minuspoäng och att det i League One rör sig om fyra nedflyttningsplatser så ska det bli spännande att se om klubben som på femtio år aldrig spelat lägre än i den engelska andradivisionen ska kunna klara sig undan nedflyttning till League Two och den fjärde divisionen.

:::

Tre vinnare

(1) Wolverhampton Wanderers. För rätt precis ett år sedan var det många som menade att Wolves skulle återvända omedelbart till Premier League. Det slutade istället med klubbens andra raka nedflyttning. Anställningen av Kenny Jackett betyder att Wolves för första gången på flera år har ordning på managerposten, och laget har gjort sig av med mycket dödkött i form av Karl Henry, Christophe Berra och Sylvain Ebanks-Blake, samtidigt som bra spelare som Kevin Doyle och Bakary Sako finns kvar. Ett antal unga spelare, inte minst 22-årige anfallaren Leigh Griffiths, talar också för Wolves. Det som kanske talar emot dem är att alla i hela League One kommer vilja vinna mot dem.

(2) Brentford FC. Förra säsongen slutade med krossade hjärtan för Uwe Röslers lag, som med ett straffdrama på tilläggstid i den allra sista omgången tappade sin automatiska uppflyttningsplats, för att därefter som stora favoriter förlora playoff-finalen på Wembley mot Yeovil. Om Brentford lyckas övervinna de psykologiska ärren från förra säsongen så är de dock ett av seriens bästa lag och en av de stora kandidaterna till uppflyttning.

(3) Peterborough United. För bra för League One men för dåliga för The Championship. Sådan har varit Peterboroughs lott de senaste åren. Uppflyttade och nedflyttade om vartannat varje år sedan säsongen 2008-09. De står dock väl rustade för att fortsätta denna svit. Anfall är bästa försvar för Posh, som öser in mål i parti och minut. Laget har tappat anfallaren Dwight Gayle till Crystal Palace, men ersatt bland andra honom med Jack Payne och Britt Assombalonga.

:::

Tre förlorare

(1) Shrewsbury Town. Shrewsbury var nykomlingar förra säsongen och vida tippade som nedflyttningskandidater, men överraskade genom att sluta på 16:e plats. Det är tveksamt om Shrewsburys förhållandevis tunna och oerfarna spelartrupp räcker till i League One en säsong till. Laget har förstärkt sitt försvar, med Tamika Mkandawire och Dave Winfield, som läckte oroväckande förra säsongen. Men anfallet är fortfarande alldeles för svagt vilket gör dem sårbara.

(2) Stevenage FC. José Mourinho är inte den ende som gör en återkomst till en gammal klubb den här säsongen. Graham Westley återvände mot slutet av förra säsongen till Stevenage, efter en bedrövlig period i Preston, och förhoppningen är att han kan tillföra samma energi som förra gången när han tog upp Stevenage i League One. Laget är dock betydligt svagare i nuläget och Westleys tre förluster på förra säsongens fem sista matcher  antyder att någon nytändning inte är helt självklar.

(3) Walsall FC. Walsall var en av den förra säsongens stora överraskningar när de var så när att nå playoff-spel efter en vårsäsong där bara två lag i serien tog mer poäng än de. Men det är också en framgång som stått dem dyrt i och med att Febian Brandy, Will Grigg och Jamie Paterson samtliga lämnat klubben, vilket gör laget oroväckande svagt framåt. Dean Smith, Walsalls manager, får inrikta sig på att försöka hålla klubben kvar i League One den här säsongen.

:::

Tre överraskningar

(1) Leyton Orient. Precis som Walsall så avslutade Leyton förra säsongen oerhört starkt, och sett till formen under de senaste 15 ligamatcherna så var det bara Bournemouth som tog fler poäng än dem. Men till skillnad från Walsall så har Leyton lyckats behålla ryggraden i sin spelartrupp. Om de får en bättre start den här säsongen än förra så är playoff en klar möjlighet för Leyton Orient.

(2) MK Dons. En sak som är lite speciell med League One den här säsongen är att det är förhållandevis få större klubbar som återfinns i serien. Där finns så klart Wolves och Sheffield United, men i övrigt är det mer tunnsått. Allra helst som Coventry börjar säsongen med tio minuspoäng och därmed kan räknas bort från uppflyttningsstriden. MK Dons är en av de klubbar strax under det förväntade toppskiktet som kan tänkas dra nytta av detta tomrum. Laget avslutade förra säsongen starkt och spelartruppen är ung, hungrig och väl sammansatt.

(3) Crawley Town. Likt MK Dons så är Crawley inte precis älskade inom det engelska fotbollssystemet, symboler för en alltmer pengadriven fotboll vilket sticker i ögonen, inte minst i de lägre divisionerna. Ett svagt försvar förra säsongen försvårade för Crawley som ändå slutade på tionde plats. Kyle McFadzean missade mer än halva förra säsongen men är tillbaka i laget och förstärker därmed försvaret. Om Crawley kan lösa problemen med sitt målskytte så kan de utmana om en playoff-plats under säsongen.

:::

Tre frågor

(1) Vad händer med Coventry City? Coventry åkte ur The Championship med buller och bång förra säsongen, och tvingas den här säsongen på grund av finansiella omständigheter starta serien med tio minuspoäng. Detta sker samtidig som en traumatisk och uppslitande konflikt pågår som betyder att Coventry måste spela sina hemmamatcher fem mil bort på Northamptons Sixfields Stadium. Samtidigt har Coventry under säsongsinledningen visat upp en i sammanhanget imponerande moral. Kan de överföra detta till säsongen som helhet?

(2) Kan Sheffield United undvika playoff-spöket? The Blades har varit snubblande nära The Championship flera säsonger i rad nu, men har hela tiden fallit i playoff-spelet. Med flertalet starka klubbar nedflyttade från The Championship så kommer toppstriden i League One vara tuffare än tidigare. Kan Sheffield United ändå nå uppflyttningen, antingen genom att sluta på automatisk uppflyttningsplats, eller genom att till sist övervinna sitt playoff-spöke?

(3) Håller magin i sig för Bradford City? Bradford hade en närmast magisk fjolårssäsong som först resulterade i en marsch ända till Wembley och Ligacupfinalen, där man längs vägen eliminerade både Arsenal och Aston Villa. Därefter fortsatte säsongen i samma anda och när de i återvände till Wembley för playoff-final i League Two mot Northampton så var det aldrig något snack om saken. Bradford är en relativt stor klubb och många tippar dem högt upp också i League One. Kan de möjligen leta sig tillbaka till Wembley igen?

:::

Tre gringos

(1) Leigh Griffiths. Wolves sätter mycket hopp till den 22-årige ytterst talangfulle anfallaren som under en längre tid har varit utlånad till Hibernian, där han öst in mål. Sylvain Ebanks-Blake har lämnat Wolves och förhoppningen är inte bara att Griffiths ska hävda sig väl i League One, utan att han också ska få Kevin Doyle att återfinna formen och spelglädjen.

(2) Martin Allen. En manager som kallas för Mad Dog måste rimligtvis vara en rätt speciell karaktär, och det ska bli intressant att se vad Allen klarar av med Gillingham den här säsongen, som vann League Two i övertygande stil förra säsongen. Gillinghams stora problem förra säsongen var målskyttet, trots att de vann serien gjorde de färre mål än lag placerade i mitten av tabellen.

(3) David Weir. Efter flera omgångar av uppslitande managertillsättningar i Sheffield United, bland annat av den förre Sheffield Wednesday-spelaren Danny Wilson, så har klubben till sist i Weir hittat en person som de flesta i alla fall verkar känna ett grundläggande förtroende för. 43-årige Weir har inte varit rädd att frångå lagets klassiska 4-4-2-uppställning och han har värvat framgångsrikt i sommar. Givet Weirs ringa erfarenhet och den press som finns på laget att äntligen återvända till The Championship, så har Weir en av League Ones tuffaste uppgifter den här säsongen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-14 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons