Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Liverpools svaga länk är försvaret

Det är en del som är nytt med Liverpool inför den här säsongen. Den största nyheten hittar vi kanske i det egna målet. Där står inte längre Pepe Reina utan den nyligen värvade Simon Mignolet. Alla ögon kommer tveklöst vara på belgaren för att se om han klarar av pressen.

Köpet av Simon Mignolet gjorde det ytterst tydligt att Pepe Reina var på väg bort från Liverpool. Eller i alla fall att han inte längre skulle vara förste målvakt i laget. Mignolet är inte en målvakt man värvar som backup, och man gör inte Reina till reserv.

Simon Mignolet utgör en av få punktinsatser som Brendan Rodgers har tagit sig för när det kommer till Liverpools defensiv. En annan sådan punktinsats är den fria värvningen av Kolo Touré. Hittills har Rodgers lagt betydligt mer tid och energi på Liverpools offensiv.

Brendan Rodgers har alltså tänkt anfall först och främst. Det har säkert funnits goda skäl till det, och det är definitivt något som lättare vinner publikens hjärtan. Men kanske är det numer främst defensiven som är Liverpools svaga sida och som måste åtgärdas.

:::

Liverpool präglades under förra säsongen, framför allt under hösten, av ett antal defensiva misstag som stod laget dyrt. Det var först sedan Rodgers valt att ta tillbaka Jamie Carragher till backlinjen som det började bli lite ordning. Sådant var behovet av ledarskap.

Ett defensivt dilemma för Liverpool är att Brendan Rodgers taktik förutsätter att bollen spelas ut från den egna backlinjen. Samtidigt har inte mittbackarna, framför allt Martin Skrtel och Daniel Agger, den tryggheten i sitt passningsspel att de behärskar detta till fullo. Särskilt inte när de är satta under press, vilket motståndarna var snabba att uppfatta.

Framför allt är det Skrtel som haft problem att anpassa sig till Rodgers taktiska upplägg. Han har också ryktats vara på väg bort vid ett antal tillfällen under sommaren. Inte heller Sebastian Coates har riktigt lyckats visa den potential som fick Liverpool att värva honom. Detta betyder att Kolo Touré kan få en mer central roll i Liverpools planer än vad som kanske var beräknat.

Oroväckande för Brendan Rodgers och Liverpool är att Barcelona sägs ha lagt ett bud på Daniel Agger, den mittback som fortfarande är central i Rodgers lagbygge. Att Rodgers har gjort Agger till lagets vice kapten antyder att han inte vill att spelaren ska lämna.

Backlinjen i Liverpool känns ändå tunn. Om Agger alltså stannar så innehåller Liverpools ordinarie backlinje Glen Johnson, Daniel Agger, Kolo Touré och José Enrique. Dessa fyra backas upp av Simon Mignolet i målet. Men är detta bra nog för Liverpool som trots allt måste ha ambitionen att slåss om en Champions League-plats?

:::

Transfersagan med Luis Suarez är naturligtvis ansträngande på sitt vis. Men kanske är en mer oförutsedd och omtalad kostnad med den transfersagan att fokus och energi läggs på att fundera över Liverpools anfall, när det som i själva verket är den gordiska knuten till Liverpools säsong och framgång är lagets försvar.

Liverpool behöver handla en mittback. Det måste vara en positionssäker och tekniskt skicklig spelare, som ska kunna hålla i och spela bollen vidare under press. Givet att Jamie Carragher slutat med fotbollen vore det dessutom bra om mittbacken ifråga hade ledaregenskaper, då Liverpool är i behov av en ledargestalt i sin backlinje.

Några förslag?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons