Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Barnförbjudet när Man Utd möter Liverpool i Ligacupen

Det har inte alltid varit så. Men åtminstone ända sedan Man Utd 1994 ställde upp med ett näst intill renodlat ungdomslag mot Port Vale i Ligacupen, och blev måltavla för en parlamentarisk debatt, så har Ligacupen till stor del haft karaktären av en cup där unga talanger inom engelsk fotboll introduceras för den bredare publiken.

En sådan talang presenterade sig själv högt och tydligt under veckan. West Broms 20-årige anfallare Saido Berahino gjorde under sin hemmadebut och första match från start för klubben ett äkta hattrick, när West Brom besegrade Newport i Ligacupens andra omgång.

West Brom är inte direkt någon klubb som har för vana att ge unga spelare chansen. Allra helst inte talanger från den egna klubben. Och om det inte hade varit för Ligacupen så hade Berahino kanske aldrig fått den här chansen. Nu blir det svårt för Steve Clarke att bortse från honom, allra helst som West Broms anfall inte alls står att likna vid förra säsongens.

En annan talang som gav sig själv till känna var Evertons inlånade spjutspets från Barcelona, Gerard Deulofeu. Han kvitterade till 1-1 hemma på Goodison Park när Everton under onsdagskvällen mötte Stevenage. Frågan är hur många fler chanser han får i ett Everton som hittills under säsongen har saknat lite av spetsen i sitt anfallsspel.

:::

Ligacupens 3:e omgång:

Man Utd vs Liverpool. Den tredje omgångens stora drabbning. Klart alltså bara några dagar innan de båda klubbarna ska drabba samman i ligan. Som utav en gudnådelig händelse råkar detta också vara den första matchen till vilken Luis Suarez återigen är tillgänglig för spel efter sin avstängning. Kommer David Moyes och Brendan Rodgers våga spela sina yngre spelare i vad som riskerar bli en barnförbjuden match?

Newcastle vs Leeds. Prestigemöte på St James’ Park mellan två jämnstora klubbar i termer av resurser och supporterbas. Newcastles säsongsinledning har varit ytterst skakig samtidigt som Leeds med goda skäl siktar uppåt och framåt mot Premier League och de större sammanhangen. Newcastle är favoriter, inte minst på grund av sin hemmaplansfördel, men räkna inte bort Leeds i den här matchen.

Man City vs Wigan. Bara fyra månader efter Wigans superskräll på Wembley i FA-cupfinalen så drabbar de båda klubbarna samman igen. Väldigt lite talar för att Wigan ska kunna upprepa sina hjältedåd den här gången. Dels äger matchen rum på Etihad Stadium. Dels har Wigan sedan i maj åkt ur Premier League och tappat både manager och flera bra spelare. Wigan har samtidigt visat god kampmoral under sina första matcher i The Championship.

West Brom vs Arsenal. Normalt sett är det Arsenal som brukar lansera kids när det vankas Ligacupen, men så här långt är det alltså West Brom som står för huvudrätten i det avseendet. Saido Berahino lär rimligtvis få chansen i den här matchen, och tvingas i så fall visa upp sina skills mot högt Premier League-motstånd snarare än lågt League Two-motstånd. West Brom siktar dock på att gå långt i Ligacupen, och Arsenal har all anledning att vara oroliga.

Aston Villa vs Tottenham. Omgångens i mina ögon andra tungviktsmöte äger rum på Villa Park. Aston Villas säsongsinledning har varit både svår och samtidigt stark i vissa avseenden. Aston Villa påminner tämligen mycket i sitt sätt att spela fotboll om Tottenham som de var förut. Tottenham å sin sida har fått en alltmer kontinental prägel, samtidigt som Andre Villas-Boas har värvat några riktigt intressanta spelare till White Hart Lane.

Birmingham vs Swansea. Två av de tre senaste årens vinnare av Ligacupen matchas alltså mot varandra i den tredje omgången. Efter Birminghams vinst 2011 talade man allmänt om den så kallade Ligacupförbannelsen, i och med att ju Birmingham åkte ur Premier League samma säsong. Någon sådan förbannelse verkar dock inte ha drabbat Swansea, som ser framtiden an med tillförsikt. En framtid som bland annat innehåller en realistisk chans på en europeisk cuptitel.

Övriga matcher: West Ham vs Cardiff, Sunderland vs Peterborough, Burnley vs Nottingham Forest, Swindon vs Chelsea, Southampton vs Bristol City, Watford vs Norwich, Tranmere vs Stoke, Fulham vs Everton, Leicester vs Derby, samt Hull vs Huddersfield.

:::

Många vill ju mena att Ligacupen blir något av en ”Kalle Anka”-cup eftersom många klubbar väljer att spela yngre spelare i den. Det känns med andra ord inte riktigt som att de deltagande klubbarna riktigt tar cupen på allvar. Till stor del blir det så klart också en förproducerad ursäkt, lätt tillgänglig så fort det egna laget förlorar.

Själv är jag ju inte av den uppfattningen. Tvärtom anser jag att just benägenheten att lufta yngre spelare i Ligacupen, inte minst de större klubbarnas benägenhet att göra det, är något som ger just Ligacupen en speciell karaktär. Som ger Ligacupen en unik identitet och ett egenvärde som turnering.

Inte minst gör det ju Ligacupen mer svårförutsägbar. Vilket rimligtvis borde tilltala alla som säger sig uppskatta spänning. Det är helt enkelt bra med en barntillåten Ligacup.

:::

Transferkollen

Erik Lamela – Tottenham, £26m. Tottenham handlar som om det inte fanns någon morgondag för tillfället. Med all säkerhet har klubben redan räknat hem Gareth Bales försäljning. Lamela är en om inte fullvärdig så i alla fall fullt värdig ersättare, även om det naturligtvis är svårt att ersätta en spelare som Bale rakt av. Tottenhams lagbygge imponerar. Med beröm godkänd (++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-28 kl 23:44

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons