Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mardrömslottning för Arsenal i Champions League

Den engelska fotbollens förfall har ju varit ett kärt samtalsämne i samband med Champions League de senaste säsongerna. Men för att vara en liga i förfall så är det ju i så fall desto mäktigare att Premier League fortsätter ha tre klubbar, flest av någon liga, i den första seedningsgruppen till Champions Leagues gruppspel.

Att Man City, den fjärde engelska klubben i årets Champions League, befinner sig så långt ned som i den tredje seedningsgruppen, beror naturligtvis först och främst på deras relativa färskhet i det europeiska cupspelet. Vilket i sin tur har att göra med hur klubben utvecklats och växt fram, över natten snarare än över tid.

Ett av de stora frågetecknen inför kvällens lottning var ju om Man City äntligen skulle ha något mer tur med lottningen. Två säsonger i rad har de ju fått närmast mardrömslika grupper, samtidigt som de naturligtvis presterat allt annat än bra när det väl blivit match. Även i år finns det möjligheter till både dröm och mardröm i lottningen.

Visst är det lite upp till bevis för de engelska klubbarna i Champions League den här säsongen. Förra säsongen kan man nog bara säga att Man Utd och Arsenal svarade för godkända insatser, men knappast mer. Den enda acceptabla målsättningen för någon engelsk klubb i Champions League är att ta sig till slutspel, och allt annat än fyra engelska klubbar i åttonsdelsfinal framåt våren är på förhand ett misslyckande.

Men, som klokt sades i kommentarsfältet tidigare idag, det viktiga för gruppavancemanget är inte först och främst vilka motståndare som dras från den andra seedningsgruppen. Snarare handlar det om att så långt som möjligt försöka undvika rönnbären från övriga seedningsgrupper. Surt är det alltså att få framför allt Dortmund från den tredje seedningsgruppen, samt Napoli eller Real Sociedad från den fjärde seedningsgruppen.

Men nu till lottningen:

:::

Grupp A – Man Utd (Shakhtar Donetsk, Bayer Leverkusen och Real Sociedad)

En riktigt äcklig grupplottning för Man Utd. Shakhtar Donetsk är förvisso lättare att hanteras med utan Willian, Mkhitaryan och Fernandinho, men är alltid svårspelade och det är en jobbig resa till Ukraina. Leverkusen och Sociedad är båda mycket skickliga fotbollslag, tekniskt såväl som taktiskt. Kort och gott är det en grupp utan en enda lättare motståndare för Man Utd, vars coachstab därtill är ovana vid europeiskt cupspel. Man Utd är fortfarande bland favoriterna att gå vidare, men risken är inte försumbar att laget missar slutspel. En utmaning för David Moyes.

Största hotet: Bayer Leverkusen
Nyckelmatch: Real Sociedad (a)
Prognos: 60%

:::

Grupp D – Man City (Bayern München, CSKA Moskva och Viktoria Plzen)

Den här gången finns det absolut ingenting att beklaga sig över för Man City. Deras stora mål den här säsongen är att börja hävda sig i Champions League, och den här lottningen var vänlig med dem. Bayern är så klart en formidabel motståndare, men vare sig CSKA eller Plzen ska över ett helt gruppspel kunna ställa till det för dessa båda klubbar. Det är förvisso inte något motstånd som ska underskattas, men om Man City förbereder sig på rätt sätt så klarar de av den här gruppen.

Största hotet: Viktoria Plzen
Nyckelmatch: Bayern (h)
Prognos: 85%

:::

Grupp E – Chelsea (Schalke, Basel och Steaua)

Chelsea har en viss tradition av överkomliga gruppspel i Champions League och den här upplagan blev verkligen inget undantag. Jag tror Chelsea är helt fel engelskt motstånd för Schalke att ställa till några problem för, och både Basel och Steaua väger alldeles för lätt mot José Mourinhos manskap. Det är fel att säga att Chelsea redan är i slutspel men jag skulle ändå säga att det är så pass klart som det kan bli.

Största hotet: Basel
Nyckelmatch: Schalke (a)
Prognos: 95%

:::

Grupp F – Arsenal (Marseille, Dortmund och Napoli)

Mardrömsgrupp för Arsenal. Klubben har inte missat slutspelet i Champions League sedan dinosaurierna vandrade på jorden, men den här säsongen finns det en uppenbar risk. Både Dortmund och Napoli är formidabla och högt satsande klubbar, med spelare av högsta spetskvalitet. Marseille är alls inte någon ofarlig joker i den gruppen. Med den interna oro som förblir en del av Arsenal så var detta inte lottningen de behövde. Vi ska i och för sig inte glömma bort att även om det är tufft motstånd för Arsenal, så är även Arsenal en tuff motståndare till övriga lag i gruppen.

Största hotet: Napoli
Nyckelmatch: Marseille (a)
Prognos: 40%

:::

En rolig sidogrej vid sidan av själva Champions League är så klart att de engelska klubbarna och de tyska klubbarna lottades i samma grupp i samtliga fyra fall. Löpande under säsongen kommer vi alltså få interna kraftmätningar mellan Premier League och Bundesliga.

I slutänden tror jag att fyra engelska klubbar tar sig vidare till slutspel, dock minst tre. Vilket jag gissar kommer motsvara det antal tyska klubbar vi kommer se i slutspel. Schalke kan klara sig på grund av svagt motstånd i övrigt. Bayern och Dortmund är starka, även om Dortmund lever farligt. Bayer Leverkusen måste prestera men är absolut inte utan chans.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-29 kl 19:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons