Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Everton balanserar en slak lina mellan stress och tålamod

Två matcher och två poäng så här långt för Everton. Det betyder med andra ord att Everton har spelat två oavgjorda matcher, först borta mot Norwich och därefter hemma mot West Brom. 2-2 borta mot Norwich är förvisso inget resultat att skämmas för, men 0-0 hemma mot West Brom var en plump i protokollet som visade på en för Everton välbekant oförmåga att bryta ned sitt motstånd.

Everton har, precis som många andra klubbar i Premier League, bytt manager den här säsongen. Roberto Martinez flyttade från Wigan och tog över Everton efter David Moyes. Med mer eller mindre samma grupp av spelare så har Martinez försökt applicera sin fotbollsidé, baserad i huvudsak på bollinnehav och tålamod.

Detta var inte David Moyes melodi med Everton. Hans fotbollsidé med Everton var snarare den motsatta. Snabba omställningar och stress var grundläggande komponenter i Evertons sätt att spela fotboll under Moyes, byggandes på en direkthet som medvetet sökte att exploatera att motståndarna inte skulle ha hunnit organisera sitt försvarsspel. Det var en taktik med vilken Moyes skördade viss framgång.

Vi talar alltså om två vitt skilda spelidéer. Med managerbytet från David Moyes till Roberto Martinez så ska Everton alltså gå från att spela en fotboll baserad på stress till att spela en fotboll baserad på tålamod. Frågan är, har Everton spelarmaterialet att klara av en sådan förändring och är detta det bästa sättet att dra nytta av spelarnas styrkor respektive svagheter?

:::

Bevisen hittills har varit delade.

Mot Norwich såg det stundtals mycket bra ut. Taktiken fungerade så som den rimligtvis var tänkt att fungera. Everton ville ha mycket boll och hade också mycket boll. Passningsspelet satt som det skulle och Everton lyckades ofta skära sig igenom Norwichs försvarslinjer. Vad man inte lyckades med var att stänga matchen, som slutade 2-2.

Mot West Brom såg det betydligt mer dystert ut. West Brom hade inga andra ambitioner än att ta sig från Goodison Park utan förlust och med en poäng i bagaget. Everton hade väldiga svårigheter med att bryta ned West Broms låga försvarsspel. West Brom å sin sida hade ingen anledning att oroa sig över Evertons så kallade tålamod, tvärtom var det nog snarare något de uppskattade.

Det är svårt att komma ifrån känslan att en mer direkt ansats av Everton i matchen mot West Brom mycket väl hade kunnat resultera i en vinst och säsongens första trepoängare.

:::

Tålamod kan så klart beskrivas som en dygd. Dels är det en defensivt stabil taktik, har man bollen så är det svårt för motståndarna att göra mål. Dels är den offensiva idén att genom att flytta bollen runt inom laget till sist tvinga motståndarna ur position och därigenom utnyttja de ytor som uppstår bakom motståndarnas backlinje.

Men det riskerar bli för tidsödande och när motståndet är organiserat defensivt så att det utgår från att Everton ska ha bollinnehavet så kan det bli svårt för Everton att hitta ett effektivt motvapen, vilket matchen mot West Brom visade. Allra helst när där saknas en given anfallare av hög kvalitet.

Vad vi alltså riskerar få se den här säsongen är att Everton kan röna viss framgång på bortaplan mot motståndare som då är något mer frisläppta, men å andra sidan kan få svårare än vad de tidigare haft framför allt på hemmaplan mot motstånd som medvetet väljer att lägga sig lågt och spela tillknäppt och disciplinerat. Omvänt mot hur det kanske var förut med andra ord.

Om David Moyes fick och möjligen förtjänade viss kritik för att premiera en alltför direkt form av fotboll, så är risken att Roberto Martinez, precis som i Wigan, försöker tillämpa en tålmodig fotboll som i slutänden kommer få Evertons fans att alltmer otåligt vänta på poängen i ligatabellen. Ett riktigt starkt lag, ett lag med ambitioner på Champions League, måste kunna tillämpa både stress och tålamod i sitt spel.

Det var Evertons stress och direkthet som i min mening fick Everton att tidigare sticka ut från mängden av övriga lag under de sex stora klubbarna, och stundtals faktiskt även utmana dessa. Min farhåga med att Everton börjar bli tidstypiskt tålmodiga är att de på så vis tappar det som gjorde dem speciella, och att de därför återigen bara blir ännu ett lag i mängden, utan någon direkt spetskompetens.

Och vad är det då som säger att de kommer fortsätta prestera bättre i Premier League än exempelvis andra klubbar som Newcastle, Sunderland, Southampton, Swansea, West Ham med flera?

:::

Transferkollen

Vlad Chiriches – Tottenham, £8m. Tottenham behövde fylla ut sin backlinje efter att ha gjort sig av med både William Gallas och Steven Caulker. Chiriches är en rutinerad försvarare från såväl Steaua Bukarest som det rumänska landslaget. Väl godkänd (+++)

:::

Dagens matcher: Man City vs Hull (13:45), Cardiff vs Everton, Newcastle vs Fulham, Norwich vs Southampton, West Ham vs Stoke, samt Crystal Palace vs Sunderland (18:30).

Lite känns det kanske som om Premier League håller andan inför vad som lovar att bli en blytung söndag. Men det ska bli intressant om Cardiff förmår upprepa bravaderna från förra helgen hemma mot Everton. Newcastle måste komma in i säsongen och har en bra chans till det hemma mot Fulham. På Boleyn Ground kan det ju smälla när West Ham och Stoke drabbar samman, och under den sena kvällsmatchen har vi The Clash Of The Crazy Ass Managers.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-08-31 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons