Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Positiv bytesbalans för Premier League under sommarens transferfönster

Peter Hyllman

Ännu ett transferfönster har stängt och mängder av spelare har emigrerat såväl som immigrerat, det vill säga flyttat från ett land och en liga till ett annat land och en annan liga.

Det diskuteras ju ofta fånigt nog vilka ligor som är bäst och så vidare, ofta med argument som snarare har att göra med vilka klubbar som är bäst. Att landa i något i den diskussionen är mer eller mindre omöjligt, men faktum är att just ett transferfönster faktiskt ger en tämligen god indikation på en ligas styrka och konkurrenskraft.

För genom att lägga ihop flödet av talang mellan de stora europeiska ligorna så skickar transfermarknaden ut en stark signal om vilka ligor som drar till sig störst marknadsvärde i form av talang, något som i alla fall på lång sikt är viktigt för en ligas konkurrenskraft.

Annons

Bilden utgör min översikt av dessa transferflöden och marknadsvärden mellan de fem största europeiska ligorna. Data är hämtad från Transfermarkt och översatt till pund. Längs varje rad ser man hur mycket talang och värde som flyttat ut från respektive liga och land och längs varje kolumn ser man hur mycket talang och värde som flödat in i respektive liga och land.

Med rött markeras att en liga har en negativ bytesbalans gentemot en annan liga, och med blått markeras en positiv bytesbalans. En liga vars belopp är blåmarkerat har alltså fått mer talang från en liga än vad den sålt till just den ligan, och tvärtom om det är rödmarkerat. Inom parantes återfinns antalet spelare som lämnat och anlänt.

:::

:::

Premier League

Premier League står starkt i konkurrensen. Totalt sett har ligan den här sommaren en positiv bytesbalans i termer av talang motsvarande alltså £166,4m från övriga ligor.

Annons

Netto är det Serie A som har fått släppa till mest till Premier League. Talang motsvarande £63,4m netto har förflyttat sig från Serie A till Premier League under sommaren, motsvarande 12 spelare värda i genomsnitt nästan £5m per spelare.

Även La Liga har tappat mängder av talang till Premier League. 45 spelare har flyttat från La Liga till Premier League till ett värde av £133,5m. En enda talang av meningsfullt marknadsvärde har gjort den motsatta flytten, och denna ende spelare reducerar kraftigt La Ligas negativa bytesbalans gentemot Premier League.

Premier League är också den enda ligan som i termer av talanginflöde faktiskt gör vinst gentemot övriga ligor.

La Liga

La Liga har haft en tuff sommar. Minst sagt. Samtliga spanska klubbar under de två stora klubbarna har tvingats dra åt svångremmarna rejält, och det märks på talangflödet.

Annons

Framför allt har Premier League dragit nytta av detta förhållande. Om inte för Gareth Bales flytt till Real Madrid så vore bytesbalansen helt horribel för La Ligas räkning. Det kan man så klart hävda att den är ändå.

Oroväckande för La Liga är dock att ligans talang inte bara har sipprat ut till Premier League, utan att både Serie A och Bundesliga har profiterat rejält på deras bekostnad.

Ett marknadsvärde om drygt £100m netto har alltså försvunnit från La Liga den här sommaren. Samtidigt har Real Madrids och Barcelonas värden ökat, vilket ökar klassklyftan i La Liga ännu mer.

Serie A

Jag dristade mig att påstå för några veckor sedan att Serie A skövlats på talang av Premier League under sommaren. Detta stötte på patrull från någon som pekade på Carlos Tevez och Mario Balotelli.

Nu är förvisso inte Balotelli inräknad i statistiken ovan, men visst fog ger ändå siffrorna för mig drastiska uttalande. Totalt har alltså Premier League rånat Serie A på talang värt motsvarande £63,4m netto.

Annons

Totalt sett har talang för £82,7m netto flödat ut ur Serie A den här sommaren, och det är Premier League och Ligue 1 som står för de stora uttagen från Serie A, som i sin tur kompenserat detta genom att vittja La Liga.

Ligue 1

Ligue 1 har ju det märkliga förhållandet att ligan sett till rent marknadsvärde alltså ökar i konkurrenskraft den här sommaren. Detta trots att ligan alltså har tappat 24 spelare netto till de övriga stora europeiska ligorna.

Naturligtvis förklaras denna inkonsekvens av de två bankrullade klubbarna PSG och Monaco, som värvat in några väldigt högkvalitativa spelare till höga marknadsvärden, samtidigt som ligan i övrigt alltså tappat i talang och marknadsvärde.

Bundesliga

Fler spelare har också flyttat från Premier League till Bundesliga än vad som gjort den motsatta resan, ändå har transferflödet sett till marknadsvärde gynnat Premier League framför Bundesliga med £22,8m netto. Nästan hela den bytesbalansen utgörs av André Schürrle.

Annons

Ett liknande förhållande finns med Serie A, där fler spelare alltså gått till än från Bundesliga, men där Bayern Münchens försäljning av Mario Gomez till Fiorentina förändrar bytesbalansen mellan ligorna.

Generellt sett flyttar relativt få spelare från Bundesliga, vilket är ett styrkebevis för ligan som helhet. Det är de absolut bästa spelarna som, om de inte värvas av först och främst Bayern München, som söker sig till någon annan europeisk storklubb.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto