Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Varför det aldrig kan löna sig med ett lönetak

Det finns många synpunkter för och mot när det kommer till den moderna fotbollen och ekonomins betydelse för den. Många pekar på ojämnheten, hur mer pengar inom fotbollen har lett till att klyftorna har ständigt ökat mellan de klubbar som har mycket pengar och de klubbar som inte har mycket pengar.

Mest moralpanik brukar normalt sett uppstå när det pratas transfersummor eller löner. När det börjar pratas köpesummor runt eller över £50m och löner en bra bit över 100,000 pund i veckan så verkar många anse att någon form av anständighetens gräns är både nådd och passerad.

ANNONS

Det är något som särskilt diskuteras när det kommer fram att klubbar rent ekonomiskt ibland går på knäna, och när lönekostnaderna utgör en så stor andel av en klubbs intäkter att dess finansiella risk är ohållbar på sikt. I vissa fall kan man med fog hävda att klubbar pantsätter sin framtid för att kunna betala höga löner i nutid.

Premier League har ju från och med den här säsongen infört ett nytt regelverk som syftar till att kontrollera varje klubbs lönekostnader, framför allt då hur mycket dessa får öka, i relation till hur mycket en klubbs intäkter har ökat. Om en klubb inte lyckas öka sina intäkter först så tillåts endast någon procents ökning av en klubbs lönekostnader.

Detta är ju en tämligen mild form av lönekontroll. Många är ju mer drastiska i sitt tänkande och vill införa ett lönetak i form av en maxtaxa, en maximal summa pengar som en klubb får lägga på spelarlöner helt enkelt. De skäl som framförs är att det jämnar ut spelfältet och tvingar alla klubbar att konkurrera på påstått lika villkor.

ANNONS

Man menar också att det leder till en större ekonomisk hållbarhet inom den moderna fotbollen.

:::

Men det är också ett förslag som är behäftat med en mängd problem.

Till att börja med så är ett lönetak väldigt svårt att tillämpa globalt. Det är osannolikt att det är något som alla ligor går med på att köra, olika länder har olika skatteregler och så vidare. En liga som alltså unilateralt inför ett lönetak kommer att rejält sänka sin förmåga att konkurrera på den europiska fotbollsarenan.

En liga där klubbarna har en begränsad möjlighet att erbjuda marknadsmässiga löner kommer också att drabbas av sänkt kvalitet. Talang följer kapital, och mindre löner i Premier League innebär att spelare av riktigt hög klass i större utsträckning kommer hitta andra ligor och klubbar att spela i.

Men det funkar ju i USA menar många och pekar då på exempelvis NHL. Men där finns en fundamental skillnad i att NHL är en stängd liga, och NHL är den erkänt främsta hockeyligan i världen. Där finns alltså inte konkurrens på samma sätt som det finns inom fotbollen, där det tvärtom finns ett relativt stort antal olika ligor som konkurrerar om att vara främst.

ANNONS

Det finns naturligtvis även principiella invändningar. Den främsta är kanske att det måste vara upp till och varje klubb att självständigt bestämma vad de ska göra med sina pengar. En klubb som faktiskt har pengar med vilka de kan betala höga löner bör inte rimligtvis vara förhindrade att göra det, offrade på någon form av den skenbara jämlikhetens altare.

Problemet uppstår egentligen bara när klubbar drar på sig lönekostnader som de på sikt inte har råd med. Men då är det detta beteende som ska beivras, vilket görs genom nuvarande financial fair play-regler, snarare än att införa någon form av kollektiv bestraffning riktad även mot de klubbar som alls inte missköter sin ekonomi.

Någonstans handlar det ju också om att belöna kompetens. Det borde vara naturligt inom fotbollen där hela sporten går ut på att vara mest kompetent på fotbollsplanen. Men det bör rimligtvis också gälla vid sidan av planen. Varför ska inte en klubb som arbetar målmedvetet och långsiktigt med att öka sina intäkter tjäna på det jämfört med en klubb som alls inte är lika framgångsrika i detta arbete?

ANNONS

Sist men inte minst så uppmuntrar ett lönetak, likt alla regelverk, till fusk och dribblande. Vad ett lönetak kommer att leda till är att alla klubbar kommer att söka alternativa sätt att erbjuda spelare ersättning vid sidan av den normala redovisningen. På så vis blir villkoren ändå inte jämlika. Snarare kommer det att bildas en svart marknad.

Vad som däremot borde göras är att offentliggöra alla spelarlöner. Det skulle leda till en ökad transparens som skulle tvinga samtliga parter, klubbar, spelare och agenter, att sanera sitt beteende väsentligt. Det skulle också jämna ut informationsläget på spelarmarknaden betänkligt.

:::

Viktig match för England borta mot Ukraina kväll. Undvik förlust, och fältet är hyfsat fritt för England att kvalificera sig för VM, som avslutar med två matcher på hemmaplan, mot Montenegro och Polen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-10 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto