Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Magin med Champions League lyser upp i höstmörkret

Det börjar bli höstrugg utomhus. Mörkret har fallit. Man har förväntansfullt tillbringat dagen på antingen jobbet eller skolan. Man ser till att äta middag. Framåt klockan 20:00 så börjar det hela rulla igång. Fotboll mitt i veckan under strålkastarljus. Hymnen börjar ljuda över arenan och genom högtalarna. Då vet man att det är dags igen.

Champions League är tillbaka.

Man kan tycka precis vad man vill om turneringen. Vissa klagar på att det är en urvattnad turnering i och med att inte bara mästarlag får delta. Andra pekar på att gruppspelet ofta blir relativt ospännande och mest en transportsträcka fram till det mer intressanta slutspelet. Ytterligare några kommer bara att motsätta sig turneringen av princip för dess del i den så kallade moderna fotbollen.

ANNONS

En sak går dock alltid att bemöta denna kritik med. Nämligen att Champions League tack vare alla dessa egenskaper har blivit oändligt mycket bättre och starkare som turnering och att Champions League vida överglänser den gamla Europacupen i både kvalitet och profilstyrka. Och att vi regelbundet bjuds på fotbollsmatcher vi tidigare bara kunde drömma om.

Någon transportsträcka är det knappast heller tal om den här säsongen, i alla fall inte för de engelska klubbarna. Både Arsenal och Man Utd har svåra grupper att navigera, och Man City ställs redan i gruppspelet mot de regerande mästarna i form av Bayern München. Så det är en spännande höst vi har framför oss.

:::

Man glömmer aldrig sin första gång brukar det sägas. Och i så fall får väl David Moyes hoppas att det går bra ikväll, så att minnet blir lyckligt. Han gör alltså sin allra första match som manager i Champions League, åtminstone i turneringens gruppspel.

Det är självklart en viktig match. Man Utd befinner sig som sagt i en svår grupp och i en sådan grupp är hemmamatcherna väldigt viktiga att vinna. En förlust eller poängtapp ökar pressen på Man Utd inför de tre mycket tuffa bortamatcher som följer.

ANNONS

Bayer Leverkusen har ställt till problem för Man Utd förr, även på Old Trafford för övrigt. De var en del av den så kallade semifinalförbannelse som Man Utd led av i Champions League under flera år. 2002 förväntade sig de flesta att Man Utd skulle besegra Bayer Leverkusen i semifinalen för att möta Real Madrid i finalen, men det blev förlust på färre gjorda bortamål.

Kvällens match kommer bli en viktig indikation på hur David Moyes kommer förhålla sig till det europeiska cupspelet, och i vilken utsträckning laget kommer försöka och kunna kontrollera och dominera matchbilden också mot kontinentalt motstånd.

Det ska inte minst bli intressant att se hans laguppställning i hans första europeiska cupmatch. Många lär ju minst sagt vilja nagelfara den.

:::

Samtidigt beger sig Man City till Tjeckien för att inleda sitt tredje försök att hävda sig också inom den europeiska fotbollen. För att dra metaforen ännu längre kan man nog utan att förhäva sig säga att Man City så här långt i Champions League har svarat för två övertramp.

ANNONS

Viktoria Plzen imponerade stort i Champions League-kvalet, där man passerade tre omgångar med bred marginal. Men naturligtvis är det ett motstånd av en helt annan kaliber som nu väntar i gruppspelet, och att dra för stora växlar av kvalresultat kan vara vanskligt.

Men visst är det en motståndare som Man City inte har råd att underskatta.

Man City har haft det kämpigt så här långt i Premier League. Samtidigt anställde Man City Manuel Pellegrini framför allt för att ta klubben framåt i Champions League, och så länge Pellegrini lyckas i den turneringen så är nog det mesta vid sidan av fullständigt fiasko i ligaspelet acceptabelt.

Man City bör dessutom ha lärt sig från tidigare erfarenheter att en bra start i gruppspelet kan vara mycket viktig. Det vore fel att i det här stadiet prata om cupspel, men gruppspelet består bara av sex matcher och det är svårt att spela dem med kniven på strupen.

Men det ska mycket till för att Man City ska missa slutspelet en tredje säsong på raken.

:::

Det känns lite märkligt att de båda Manchesterklubbarna spelar samtidigt ena kvällen, och de båda Londonklubbarna spelar samtidigt andra kvällen. Det spelar väl egentligen ingen roll, det bara känns fel på något sätt.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-17 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto