Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Mentalt starkt Arsenal möter Marseille i tidig nyckelmatch

Vi fick se en stark inledning av de engelska klubblagen igår kväll. Man City gjorde sin plikt och mer därtill när de krossade Plzen borta med 3-0, och fick därmed den start som de blivit förnekade under tidigare säsonger. Man Utd å sin sida visade sig också från sin starka sida när de avfärdade Bayer Leverkusen som en dålig vana på Old Trafford.

Premier League 1. Bundesliga 0. Första mötet av minst åtta.

Idag ser det i alla fall till hälften ut att kunna gå lika lätt. Chelsea borde utan några enorma problem kunna hantera Basel på hemmaplan. Det är samtidigt en rätt skön upplevelse förresten, när José Mourinho så att säga går all-in på sina unga spelare i sådana här matcher. På något sätt känns det som om han har återfunnit glädjen igen. Viktigt det med.

ANNONS

Unga vackra ägg förresten, som han nu kallade sina spelare. När han var i Chelsea förra gången så var en omelett beroende på kvaliteten på äggen som användes till den. José Mourinho verkar ha ett särskilt förhållande till sina äggmetaforer.

:::

Arsenal får det dock tuffare. Betydligt tuffare. Nu är i och för sig inte Marseille den mest skräckinjagande av motståndare från Ligue 1, men på Velodrome är de fortfarande en besvärlig motståndare. Teknik och fysik i en klassisk fransk bouillabaisse.

Men gruppens sammansättning gör det hela desto mer komplext. Dortmund och Napoli är de två andra lagen i gruppen. Två formidabla lag. Hur dessa två lag och Arsenal placerar sig internt kan mycket väl komma att bero på det antal poäng de lyckas ta eller snarare inte tappa mot Marseille. Full pott mot dem ger ett försprång i interntabellen.

Marseille är alltså en nyckelmatch. Kanske främst då borta mot Marseille, där potentialen till poängtapp är som störst. Det är naturligtvis ett jobbigt läge att behöva spela gruppens nyckelmatch som förstamatch.

ANNONS

Men sådant är nu läget och Arsenal står förvisso väl rustade för uppgiften. Formen är god och en positiv känsla råder i laget. Lagets passningsspel och tekniska skicklighet, samt snabbhet, kommer tveklöst att kunna ställa till problem för Marseilles försvarslinje.

Marseille är naturligtvis laddade de med och Velodrome kan vara en fientlig och främmande atmosfär i vilken det fordras mental styrka för att kunna prestera efter förmåga. Just lagets mentala styrka är ofta något som brukar ifrågasättas med Arsenal.

Det tycker jag är lättvindigt och missvisande. Arsenal har knappast visat prov på låg mental styrka. Snarare har lagets mentala styrka i utsatta lägen varit en av dess huvudsakliga konkurrensfördelar under senare år, och kanske det som mer än något annat har inneburit att de hållit sig kvar i Champions League.

Och gudarna ska ju veta att Arsenal har befunnit sig i några rejält kniviga situationer. Som de trots allt ändå till sist i stort sett alltid reder ut. Det har aldrig varit lagets mentala styrka som varit problemet, utan snarare klubbens ambitionsnivå under dessa år.

ANNONS

Men nu sägs ju inte det vara något problem längre. Vi får se vad framtiden har att utvisa. Om Arsenal förlorar mot Marseille ikväll så har laget dock mer omedelbara problem att hantera.

:::

När Telegraph gör en grej av ”one-man matches” och bildassocierar Jonjo Shelvey med Diego Maradona så kryper det lite grann i kroppen på mig.

:::

Undrar om Wayne Rooney kommer köra det där huvudskyddet konstant framöver, likt den värste Peter Cech.

:::

Brian McDermott återvänder till Madejski Stadium ikväll med sitt Leeds. Han fick ju sparken från Reading förra säsongen. Nu kämpar de båda lagen om att haka på i tätstriden i The Championship.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-18 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto