Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mycket står på spel i Manchester

Peter Hyllman

Så är det då dags för ännu ett derby att mullra igång i Manchester mellan de båda senaste säsongernas vinnare. Grovt förenklat naturligtvis, men man kan med visst fog säga att dessa derbyns utgång under dessa säsonger har haft en förhållandevis stor betydelse för vilken klubb som till sist vann ligan under just den säsongen.

När Man City vann ligan 2011-12 så gjorde de det efter att ha besegrat Man Utd i båda ligaderbyna under säsongen. Man City vann då ligan med åtta måls bättre målskillnad än Man Utd. Det går knappast att vinna en liga med mindre marginal än så. Vad hade hänt om Man Utd inte släppt in de där tre tämligen onödiga målen i matchens sista minuter?

På motsvarande sätt kan man så klart undra vad som hade hänt om Man Utd och Robin van Persie inte hade gjort 3-2 i slutsekunderna i förra säsongens första derby. De båda lagen hade i så fall befunnit sig på samma poängavstånd som innan matchen snarare än att Man Utd ryckt med tre poäng. Man City hade inte förlorat matchen utan istället hämtat upp ett 0-2-underläge och snarare kunnat se sig själva som psykologiska vinnare.

Annons

Det går så klart att spekulera hejvilt i båda dessa alternativa scenarios. Men mer än spekulationer och möjligen önsketänkande blir det aldrig. Den här säsongen är ligasituationen dessutom mer komplicerad, med fler klubbar som vill och kommer att blanda sig i titelstriden, i alla fall indirekt. Ändå går det inte att komma ifrån betydelsen av dagens derby.

:::

Man City och Man Utd. De tre senaste säsongernas ligamästare. Det är två lag som har blivit ligamästare för att de har haft breda spelartrupper med mycket spetskvalitet, där olika spelare har kompletterat varandra över en hel ligasäsong såväl tekniskt och taktiskt som rent mentalt.

Ofta brukar det ses som en utmaning för klubbar som vunnit ligan att så att säga ladda om, att bevara den hunger som i hög utsträckning ledde till att laget vann ligan till att börja med. För att lyckas med detta brukar man ofta prata om vikten av att värva nya spelare som kan tillföra laget såväl energi som nödvändig motivation.

Annons

Men det är naturligtvis att bara värva spelare utan att samtidigt släppa ifrån sig redan befintliga spelare. Den motsatta konsten är alltså lika viktig den, att identifiera vilka spelare i truppen som inte längre har antingen kvaliteten eller hungern att bidra på bästa möjliga sätt till lagets ambitioner. Hur har Man City och Man Utd egentligen lyckats med detta?

:::

Tre spelare som Man City bör göra sig av med

(1) Aleksandr Kolarov

Man City gjorde sig av med Javier Garrido och ersatte denne med Kolarov för dyra pengar i inledningen av den nya världsordningen. Kolarov har sedan dess varvat glimtar av hög potential med allmänt sett slarviga insatser, de gånger han faktiskt har fått spela. Han är inte mycket mer än en utfyllnadsspelare på Etihad och bör inte slösa bort karriären där.

(2) Jack Rodwell

Annons

Framstod förra sommaren som något utav en kompromissvärvning av Man City och Roberto Mancini. Han hade det svårt att slå sig in i Man City redan förra säsongen, och med sommarens värvningar blir det rimligtvis inte lättare. Det är bara marginellt lättare att se någon större framtid för Rodwell i Man City än vad det var för Scott Sinclair.

(3) Costel Pantilimon

Det är svårt att gnälla på uppenbara andremålvakter, särskilt som de är relativt harmlösa. En målvakt behöver inte rotera och deras svagheter blir därmed inte alls lika påtagliga. Samtidigt har Joe Harts form varit dalande eller allra minst svajig och vad han kanske först och främst behöver är konkurrens om jobbet, inte någon som blandar saften åt honom.

:::

Tre spelare som Man Utd bör göra sig av med

(1) Anderson

En karaktär som är väldigt lätt att tycka om i kombination med en succébetonad debutsäsong i klubben har gett Anderson ett mycket högt förtroendekapital bland klubbens fans, eller möjligen ett förhoppningskapital, och kanske också hos klubbledningen. Men åren har gått utan att Anderson infriat dessa förhoppningar och det började bli dags att dra konsekvenserna av det redan för några år sedan.

Annons

(2) Chris Smalling

Det var en vacker historia. Det raketartade karriärslyftet från amatörfotboll via Fulham till Man Utd på bara några år. Smalling värvades för att bredda Man Utds backlinje och har absolut inte gjort något dåligt jobb. Men med Ferdinand och Vidic tillbaka i god form, och med Phil Jones och Jonny Evans bakom dem som alternativ, så saknar Smalling både kvalitet och spelskicklighet för att på allvar kunna konkurrera om en plats i laget.

(3) Alexander Büttner

Det var en något långsökt värvning redan med Alex Ferguson som manager, men desto mer sedan David Moyes tagit över och det pratas om att Leighton Baines är på väg till klubben. Büttner saknar inte kvalitet, men där finns redan Patrice Evra och en betydligt mer talangfull Fabio Da Silva. Överflödig utfyllnad är känslan som Büttner väcker.

Annons

:::

Sex spelare som jag alltså menar att de båda lagen mycket väl kan göra sig av med, till och med bör göra sig av med. Då kan man naturligtvis gissa, på grundval av lagen om alltings jävlighet, att någon av dessa sex spelare kommer spela en avgörande roll i dagens derby.

Pressen ligger också tung på både Manuel Pellegrini och David Moyes. Båda gör sina första Manchesterderbyn och båda har så att säga saker att bevisa. Med tanke på hemmaplan och en allmänt sett svagare ligastart så är det kanske Pellegrini som kommer lida värst av ett resultat som inte går hans och det egna lagets väg.

Men en förlust för Man Utd och David Moyes har en oavgjord och två förluster på sina första tre matcher mot klubbens värsta konkurrenter, och det är ju inte på något sätt okej det heller. Hög risk för båda klubbarna och båda dess managers talar för en taktiskt tillknäppt historia. Ska vi anta att fasta situationer kommer ha en stor betydelse för matchens utgång?

Annons

:::

Dagens matcher: Arsenal vs Stoke (14:30), Crystal Palace vs Swansea (14:30), Man City vs Man Utd (17:00), samt Cardiff vs Tottenham (17:00).

I övriga matcher så noterar vi att Arsenal möter sina favoritmotståndare här i världen, dock i en något annorlunda tappning än förut. Inte för att jag tror att det gör dem mer älskade på Emirates. Om Arsenal lyckas vinna så sätter de i så fall press på Tottenham som har en lurig bortamatch mot ett Cardiff som övertygat under säsongsinledningen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-09-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto