Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenals bästa chans att vinna Champions League är nu

Med den första matchen i gruppen mot Marseille avklarad och framgångsrikt navigerad, tillika vad jag skulle se som en av Arsenals absoluta nyckelmatcher i den äckligt tuffa gruppen innehållandes även Napoli och Dortmund, så borde kanske Arsenal kunna slå sig till ro och spela lite mer avslappnat i den därpå följande matchen. Ikväll hemma mot Napoli.

Nej, men knappast. Napolis vinst mot Dortmund betyder att Napoli i allra högsta grad är med i gruppspelet, och ett oavgjort resultat för dem borta på Emirates är de förmodligen mycket nöjda med. Dortmunds förlust mot Napoli betyder dock också att de jagar bakifrån, och Dortmund är inte ett lag som inte kan vinna återstoden av sina matcher.

Dessutom, synen på bortamatchen mot Marseille som en nyckelmatch bygger på antagandet att gruppens tre huvudkonkurrenter inte tappar mark på hemmaplan. Om Arsenal alltså inte vinner ikväll, eller definitivt om de skulle förlora, så är mycket av vinsten från den första omgången omintetgjord redan i den andra.

:::

Arsene Wenger har dragit liknande slutsatser och påstår föga kontroversiellt att om Arsenal vinner sina hemmamatcher i gruppspelet, så kommer de att kvalificera sig till slutspelet. Med 12 poäng vore det så klart matematiskt omöjligt (tror jag) att missa slutspel.

Hemmaformen lär alltså vara avgörande, allra helst då i de inbördes mötena mellan Arsenal, Napoli och Dortmund. Den slutsatsen gör dock innebörden för Arsenal något mer vansklig i och med att inget lag i gruppen utöver Marseille ännu har tappat en enda poäng på hemmaplan.

Det betyder att jag omedelbart tvingas överge min spontana tanke att 12 poäng innebär automatiskt avancemang. För om Arsenal, Napoli och Dortmund alla vinner samtliga sina hemmamatcher, och alla tre lagen vinner borta mot Marseille, så slutar samtliga tre lag på 12 poäng. I så fall avgör målskillnad vilka som går vidare.

Nu är det i och för sig på det stora hela ett inte helt sannolikt scenario, men det är ändå lite roligt att hålla i åtanke.

:::

Intressant statistik gällande Aaron Ramsey. Han har ju imponerat stort i sitt mittfältsspel och med sitt målskytte hittills under säsongen. Men färre tänker nog på att han med i genomsnitt 5,5 tacklingar per match är den spelare i Premier League som tacklats mest per match.

Värdefullt.

:::

Jag undrar om avslöjandet eller påståendet att David De Gea ätit för många tacos får Anders Svensson att dra en djup suck av lättnad.

:::

En större europeisk cuptitel är onekligen vad Arsene Wenger saknar i sin meritförteckning. Jag undrar om Arsenal kommer få en bättre chans inom överskådlig framtid att vinna den än vad de har den här säsongen. De kan i alla fall visa sig en obehaglig överraskning för vilken som helst motståndare i Champions League.

:::

Det är något som leder tankarna fel när The Guardian samtidigt kör rubrikerna att Glazers kommer pumpa in £50m i klubben under januari, och att Man Utd funderar på att starta upp ett damlag.

:::

Romelu Lukaku. Spelaren som Chelsea saknar och José Mourinhos beslut att låna ut honom till Everton kan, när säsongens bokslut ska göras, visa sig göra skäl för benämningen säsongens värsta misstag. Två mål igår mot Newcastle när Everton vann med 3-2.

Ikväll måste Chelsea vinna.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-10-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons