Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Engelsk fotbolls fem främsta vändningar

Det är ännu en gång dags för en måndagslista och det får mig ännu en gång att fundera över vad som egentligen är typiskt engelskt. Kanske måste man bege sig utanför Englands gränser för att få ett hum om det, och just det europeiska cupspelet menar jag ger en rätt bra ledtråd.

Nämligen förmågan att vända till synes hopplösa matcher. När engelsk fotboll ska analyseras så är det ofta viljan snarare än förmågan som lyfts fram, på gott såväl som ont naturligtvis. Det onda är att det tar fokus ifrån tekniska och taktiska brister. Det goda är att det tar fasta på lagkaraktären och de mer mentala färdigheterna.

Det är knappast någon tillfällighet att just engelska fotbollsklubbar under bara de 15 senaste åren har vunnit Champions League-finaler på de mest dramatiska av sätt.

Liverpools upphämtning av 0-3 till 3-3 och seger på straffar mot Milan 2005 är en fantastisk händelse inte bara för det stora underläget, utan för att det med undantag av 15 minuter i andra halvlek var så fullständigt motsatt den faktiska matchbilden. På samma sätt kryssade Bayern München mot seger 1999 bara för att omintetgöras på tilläggstid, en tuff läxa att alltid spela hela vägen fram till slutsignal.

De två exemplen väcker frågan vad som egentligen är en vändning och vad som då snarare är en upphämtning. Hur som helst, i denna blogg om de fem främsta vändningarna inom engelsk fotboll, så kommer jag att använda mig av den mer inkluderande definitionen.

:::

(5) Tottenham 3-5 Man Utd – 2001

”Det finns inget som är svårare än att leda med 3-0” låter en av idrottens genom tiderna värsta klyschor. Men för en klubb som Tottenham känns kanske detta mer som plågsam sanning än som innehållslös klyscha.

De svarade för en makalöst imponerande uppvisning under första halvlek, och Man Utd-spelarna var enligt egen utsago livrädda för att möta Fergusons vrede i omklädningsrummet.

Skrönan säger dock att Ferguson bara sa ”You know what you have to do” för att därefter lämna dem till sina egna tankar. Någon sträng måste han dock ha spelat på, för Man Utd kom ut som ett helt annat lag i andra halvlek.

(4) Man City 2-3 Man Utd – 1994

Manchesterderbyt har serverat några riktiga höjdarmatcher genom åren, inte minst då under senare år. Stundtals är det som om de normala reglerna har satts ur spel för de här båda lagen.

1994 var Man Utd på väg mot sin andra raka ligatitel, men i det nyss bildade Champions League hade Man Utd precis åkt ordentligt på nöten efter att ha tappat en 2-0-ledning mot Galatasaray.

Man City-fansen var inte sena att strö salt i de såren, särskilt som de gick fram till en 2-0-ledning i halvtid. ”2-0 and you fucked it up!” lät sången från nio av tio läktarsektioner på Maine Road. Samma sång ekade från den tionde sektionen efter att Man Utd vänt och vunnit matchen.

(3) Newcastle 4-4 Arsenal – 2011

Att hämta upp ett underläge med tre mål är så klart en beundransvärd prestation, men att göra detsamma med fyra mål är enormt. På mindre än en halvlek svarade Newcastle dock för den största upphämtningen hittills i Premier League.

Det anmärkningsvärda var på sitt sätt matchens ensidighet, fast åt helt olika håll i olika halvlekar. Newcastle låg alltså under med fyra mål i halvlek och publiken på St James’ Park var antingen på hemväg eller så ropade de efter sina pengar tillbaka.

Joey Barton levererade en av sina bästa prestationer i en Newcastletröja och inspirerade sitt lag till en historisk upphämtning. Cheick Tioté drog till på halvvolley och skickade St James’ Park rätt upp i sjunde himlen.

(2) Tottenham 3-4 Man City – 2004

Det har kallats för den största vändningen i FA-cupens historia. Andra har kallat den för den största kollapsen i FA-cupens historia. Tottenham har hur som helst en historia av tappade ledningar på White Hart Lane.

Tottenham var fantastiska under den första halvleken och ledde med 3-0, samtidigt som Man City blivit av med Nicolas Anelka på grund av skada och föga förvånande fått Joey Barton utvisad för protest.

På något sätt lyckades Tottenham ändå förlora den här matchen. Det kanske kan ses som en triumf för Kevin Keegans förmåga att motivera sina spelare, vilket kanske var hans främsta för att inte säga enda egenskap som manager.

(1) Charlton 7-6 Huddersfield– 1957

Många menar att detta är den engelska ligahistoriens största upphämtning och vändning. Huddersfield, under ledning av Bill Shankly, ledde med 5-1 efter 60 minuter mot Charlton som spelade med en man mindre på planen.

På 19 otroliga minuter gjorde dock Charlton hela fem mål och ledde nu matchen med 6-5, efter att yttermittfältaren Johnny Summers svarat för fem av Charltons mål.

Det otroliga tar dock inte slut där. Huddersfield kvitterar nämligen i 86:e minuten innan Charlton avgör i matchens allra sista minuter, vilket händelsevis gör Huddersfield till den enda klubb i engelsk fotbollshistoria som gjort sex mål och ändå förlorat.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-10-07 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons