Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Strategiskt managerbeteende gör domarna till bondeoffer

STÄNGT PÅ GRUND AV SJUKDOM!

Idag mår jag som jag förmodligen förtjänar. Men jag tänkte ändå försöka slänga iväg en fundering som kan diskuteras lite så här en fredag innan ännu en hektisk ligaomgång tar sin början.

Frågan är ju aktuell efter att nu senast José Mourinho först visats ut under matchen mellan Chelsea och Cardiff, och därefter drabbats av FA:s vrede och ett bötesbelopp om £8,000.

Om José Mourinhos straff kan man ju tycka vad man vill, men de flesta bör nog kunna hålla med om att sanktionsmöjligheterna mot oönskat beteende från managerhåll är ytterst begränsade, och att utsikterna att förändra sådant beteende därmed är små.

Bötesbeloppen uppgår inte ens till en dagslön, och en avstängning innebär bara att managern måste sitta på läktaren under matchen, inget annat. Han får prata med spelarna i omklädningsrummet innan match, i halvtid och så vidare.

Så frågan är alltså vad man egentligen ska kunna ta sig till för att komma till tals med oönskat managerbeteende, vilka sanktioner ska vara aktuella eller ska man hellre ge upp dagens meningslösa försök att stävja det?

:::

Att straffskalan inte har någon betydelse i Premier League i nuläget framstår som hyfsat tydligt. Bötesbeloppet rör exempelvis inte José Mourinho, han kan ta sitt straff enbart utifrån en kalkyl om han tjänar mest på att bråka eller på att vara lugn.

Det är lite tuffare i UEFA. Där är managers som blir avstängda förbjudna att närvara i omklädningsrummet inför och under match. Det ger något mindre möjlighet att ändå påverka matchen. Samtidigt är UEFA ytterligare några grader mer godtyckliga i sina avstängningar.

Skälet till att det i England i praktiken bara är en avstängning från sidlinjen under en eller ett par matcher är att brottet inte anses ha med spelarna att göra, utan endast som ett felaktigt beteende från managern i dennes relation till domaren och övriga matchfunktionärer.

Straffet, enligt FA:s och Premier Leagues resonemang, ska då vara att under viss tid ta bort denna relation.

Men, som sagt, det större problemet lär vara att en manager ofta mitt under match kan se en större kortsiktig vinst med att attackera domaren än vad han ser för risk med att bli straffad för det i efterhand.

Hur ska man då ändra på det och bör man över huvud taget försöka ändra på det – är problemet egentligen så stort?

:::

Det här strategiska managerbeteendet gentemot domarna har ju nästan blivit till en del utav spelet inom den engelska och europeiska fotbollen. Det tar sig också lite olika uttryck.

Under matchen lägger managers tid på att viska små söta lilla nothings i fjärdedomarens öron, vifta upphetsat med armarna i riktning mot domaren och elda upp publiken, hålla improviserade kvartssamtal med domaren längs sidlinjen eller i spelargången på väg in till halvtidsvila. Och så vidare.

Inför matchen kan man också räkna med diverse utspel av olika karaktär. En grupp managers från de större klubbarna kommer exempelvis prata om att domaren måste skydda deras spelare från brutala motståndare. Deras kollegor i mindre klubbar kommer å andra sidan prata om att domarna måste försöka döma matchen rättvist och inte till storlagets fördel. Och så vidare.

Allt handlar om att sätta agendan för domaren under matchen, och på så vis på förhand förbättra det egna lagets förutsättningar. Ingen domare vill uppfattas som något annat än helt korrekt, och denna ambition manipuleras naturligtvis medvetet.

Efter matchen ges domarna ofta skulden för mängder av både större och mindre misstag, vart och ett av dem förmodligen mänskligt förståeligt. Här handlar det så klart inte minst för managers om att deflektera ansvar efter ett dåligt resultat, från sig själv men också från spelarna. Inte sällan ifrågasätts domarens integritet och heder.

Det är det här sistnämnda som jag har störst problem med. Att lägga skulden på domarna, och inte minst att mer eller mindre subtilt ifrågasätta domarnas integritet, vilket många managers ägnar sig åt, demoniserar i förlängningen en hel yrkeskår och skapar ett negativt klimat inom fotbollen.

Det som däremot sker innan och under match, olika sätt att försöka påverka domaren, har jag däremot lättare att acceptera. Alla managers ägnar sig åt det efter bästa förmåga, det är en del av fotbollens psykologi och ärligt talat är det också något som en domare bör kunna hantera.

Inte minst tycker jag det är något som gör fotbollen lite roligare, kanske lite mer eldfängd.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-10-25 kl 10:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons