Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier Leagues fem bästa mål

Mål är likt blodet som flyter genom fotbollens vener. Det finns ingen säsongssammanfattning eller highlightsrulle som inte bara innehåller utan så tydligt utgår från de mål som gjorts under en säsong eller en omgång. Mål är vad mer eller mindre hela spelet syftar till.

ANNONS

Vi har ju sett några riktigt vackra mål den här säsongen. Jack Wilshere och Pajtim Kasami har ju svarat för några mål som säkert kommer att diskuteras i sammanhang om de bästa målen någonsin om sisådär fem-tio år. För mig är detta med vackra mål dock ungefär som med vin eller whisky, det måste ofta ligga på lager ett tag för att få den riktiga karaktären.

Om vi istället tittar lite längre bakåt, vilka är då Premier Leagues allra bästa mål? Där finns några av de klassiska som alltid nämns i dessa sammanhang, allt från Dennis Bergkamp mot Newcastle, Paolo Di Canios volley mot Wimbledon till David Beckhams långskott mot Wimbledon även här.

Vilka mål som är snyggast eller bäst är naturligtvis per definition en ren smaksak, och alltså en fråga om personliga preferenser. Vad man möjligen kan säga är ju att det finns lite olika typer av mål som kan göras, och att det inom dessa olika kategorier kan finnas särskilt snygga mål som har gjorts. Den här listan försöker i alla fall spegla det till viss del.

ANNONS

:::

(5) Drömmålet – Wayne Rooney vs Man City

Brassemålen har ju fått sin alldeles egna kategori, åtminstone inom den svenska fotbollsromantiken. Cykelsparken är nästan per definition ett svårt mål, dels för att det är så tekniskt svårt men naturligtvis också för att det inträffar så sällan. Vad som måste vara än mer ovanligt är att det sker som ett helt avgörande mål, i ett väldigt hett lokalt derby, och dessutom är ett mål som kan hävdas avgjorde titelstriden den säsongen. Wayne Rooneys mål mot Man City innehöll samtliga dessa ingredienser.

(4) Lagmålet – Didier Drogba vs Bolton

Jack Wilsheres mål mot Norwich kommer självklart i närheten av det här målet, men i mina ögon var det mer en produkt av improvisation och något som ”råkade hända”. Det är inget fel med det, det är tvärtom en styrka det med. I det här målet som Chelsea gör mot Bolton är det dock långt ifrån något som råkar hända, det är fyra spelare som steg för steg vet precis och exakt vad de gör och målet innehåller allt. Precist passningsspel, teknisk improvisation, blick för spelet och medspelarna och en iskall avslutning.

ANNONS

(3) Soloprestationen – Matt Le Tissier vs Newcastle

Paul Gascoigne har ju hyllats i oändlighet för sitt mål mot Skottland under EM 1996 där han lobbar bollen över Colin Hendry innan han på volley skjuter in bollen i mål. Tänk då på att exakt samma prestation bara är ett moment av tre i princip lika svåra som Matt Le Tissier presterar i det här berömda målet för Southampton mot Newcastle.

(2) Kanonskottet – Alan Shearer vs Everton

När man tänker på Alan Sherarer så tänker på man på något sätt på den klassiske anfallaren. Vad man mer sällan tänker på med Alan Shearer är att han inte bara gjorde väldigt många mål utan dessutom gjorde mål på väldigt många olika sätt. Det enda han kanske inte levererade var de långa dribblingsraiderna likt Leo Messi. Vi har sett många kanonskott utanför straffområdet i Premier League, men jag tycker det här av Shearer håller enormt hög klass. Det är på volley, bollen dippar över huvud taget inte och tappar inte ens fart innan den fastnar i nätet.

ANNONS

(1) Genimålet – Dennis Bergkamp vs Newcastle

Det finns mål som konkurrerar med det här. Bergkamp själv till exempel har gjort ett mål mot Leicester som jag tycker håller samma klass. När Eric Cantona chippar in bollen i krysset mot Sunderland så är det också i närheten, eller Thierry Henrys volleymål ”bakom ryggen” mot Man Utd. Det som ändå avgör till det här målets fördel är Bergkamps fullständiga medvetenhet om allt, var bollen är och vart den är på väg, han tvekar inte en sekund om vad det är han ska göra trots att det är tekniskt oerhört komplicerat.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-04 kl 11:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto