Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenal i gränslandet mellan självförtroende och naivitet

Det är på något sätt talande för Arsenals nyfunna självförtroende att det på presskonferenserna inför kvällens match mot Dortmund var Arsene Wenger som framstod som den lugne och Jürgen Klopp verkade vara den mer stressade av dem båda.

Läget är ju nämligen prekärt för Arsenal, i och med förra omgångens förlust hemma mot Dortmund. Förlust ikväll, samtidigt som Napoli på hemmaplan besegrar Marseille, och läget ser allt annat än ljust ut inför de två sista omgångarna i Champions League.

Ändå är det alltså Wenger som stilla pratar om lagets självförtroende och som skämtar med journalisterna. Samtidigt som Klopp ger ett betydligt stelare intryck. På flera sätt är det i och för sig förståeligt. Wenger är den mer rutinerade. Om mycket står på spel för Arsenal ikväll så står kanske ännu mer på spel för Dortmund som dessutom har hemmaplansfördel.

Känslan är att det är just självförtroendet som varit och är Arsenals största tillgång under säsongsinledningen. Ett lag som inte tror de kommer att förlora kommer heller inte att förlora i samma utsträckning som ett lag där tvivlet såtts i större utsträckning.

För Arsenal kom kanske självförtroendet i samband med deras förra resa till just Tyskland. När de, förvisso fruktlöst, besegrade Bayern München på Allianz Arena med 2-0 i Champions League förra säsongen. Sedan dess har de på 13 raka bortamatcher vunnit 12 och spelat en oavgjord.

För Arsenals skull får man hoppas att det självförtroende som återfanns i Tyskland inte återigen försvinner nu när de är tillbaka i Tyskland.

:::

Gruppläget påminner annars mest om en klassisk Iron Maiden-låt. 666. The Number of the Beast.

Arsenal, Napoli och Dortmund. Samtliga befinner de sig på sex poäng efter tre spelade omgångar. Alla har slagit Marseille och de har samtliga vunnit en och förlorat en i de interna mötena.

Vi får räkna med att samtliga tre besegrar Marseille igen. Napoli och Arsenal på hemmaplan och Dortmund därefter ett redan eliminerat Marseille på bortaplan. Allt handlar alltså om de återstående två interna mötena, där Arsenal spelar båda på bortaplan.

En hiskelig nackdel.

Allra helst jämfört med Dortmund som istället har två hemmamatcher, och Napoli som spelar en hemma och en borta. Allt annat än en vinst ikväll och Arsenal kommer med intill visshet gränsande sannolikhet behöva bege sig till Neapel i sista omgången i vetskapen att de allra minst inte får förlora mot Napoli.

:::

Självförtroende är i grunden något positivt. Myntets enda baksida är möjligen att det riskerar uppstå en form av hybris, eller åtminstone en viss grad av naivitet i tron på den egna förmågan.

Dortmund lyckades utnyttja detta på Emirates i det första mötet med Arsenal. Det stod 1-1 och Arsenal gick för segern. Ett beundransvärt förhållningssätt, men de blottade sig också bakåt. Det gav Dortmund chansen att knipa alla tre poängen på kontring.

Om inte för denna naivitet så hade Arsenal nu haft en ledning i den här gruppen med sju poäng, en poäng före Napoli och tre poäng före Dortmund. Det hade gett dem ett helt annat utgångsläge inför de två nu helt avgörande gruppmatcherna.

Dortmund har i flera år och välförtjänt hyllats för ett vackert och konstruktivt spel. På Emirates visade de att de också kan vara cyniska och effektiva. Arsenal måste uppvisa samma kombination om de ska lyckas kvalificera sig för Champions Leagues slutspel ännu en gång.

Kombinationen är viktig. Ett överdrivet självförtroende kan leda till naivitet samtidigt som en överdriven försiktighet ofta har en negativ effekt på ett lags självförtroende.

:::

Chelsea gjorde processen kort med Schalke i förra omgången. På hemmaplan ska de inte ha några problem. Faran, som José Mourinho också klokt nog varnar för, handlar egentligen mest om den egna inställningen. Att inse att inga resultat kommer av sig själva på den här nivån utan att jobbet alltid måste göras.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-06 kl 09:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons