Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenals strålande europeiska cupkväll

Det talades om naivitet inför matchen. Arsenal hade visat tecken på det två veckor tidigare på Emirates, men igår kväll i Dortmund visade Arsenal inga tecken alls på detta. Istället visade de upp sin andra sida, sin defensiva disciplin och samma ”cynism” och effektivitet som Dortmund själva visade upp på Emirates.

Förra omgångens förlust mot Dortmund ledde till välgrundade farhågor att Arsenal skulle missa slutspel i Champions League för första gången under Arsene Wengers managerskap. Det var farhågor som gårdagens vinst skingrade, åtminstone för stunden.

Arsenal kombinerade disciplin med vilja. Inför matchen menade Arsene Wenger att Arsenal var fast beslutna att visa att det som skedde på Emirates var ett olycksfall i arbetet, ett undantag från regeln. Att farhågorna om naivitet var obefogade. Några timmar senare och Arsenals spelare går ut på planen i Dortmund och visar just detta, mot en av europeisk fotbolls mest hyllade motståndare.

Det är en seger som naturligtvis ökar på Arsenals redan laddade självförtroende. De måste för tillfället känna att precis ingenting är omöjligt för dem. En värdefull känsla nu när säsongen börjar närma sig sin kanske mest hektiska och avgörande period.

Självförtroendet är naturligtvis en viktig tillgång. Men kanske är Arsene Wenger och dennes förståelse för och finger på pulsen på spelartruppen och dess mentalitet vad som mest talar till Arsenals fördel den här säsongen. Han känner sitt lag och sina spelare, och de känner för honom.

:::

Inför säsongen, rättare sagt i samband med att gruppspelen i Champions League och i Europa League lottades, så gjorde jag ju det tämligen utmanande påståendet att samtliga engelska klubbar skulle ta sig vidare därifrån till slutspel.

Det var ju ett rätt kaxigt uttalande. Dels med tanke på engelska klubbars facit under senare år. Dels med tanke på en allmänt spridd uppfattning om Premier Leagues förfall, särskilt då i jämförelse med framför allt La Liga och Bundesliga, som förblir högsta mode.

Men hur ser det nu egentligen ut med två-tre gruppspelsomgångar kvar?

Arsenal. Om läget såg lite småmörkt ut för Arsenal inför gårdagens match mot Dortmund så ser det desto ljusare ut nu. Vinsten ger dem tre poängs marginal till Dortmund, och en vinst hemma mot Marseille betyder att det räcker med oavgjort borta mot Napoli i sista omgången för att vinna gruppen. Men om Dortmund vinner mot Napoli så skapas en situation där Arsenal riskerar åka ur gruppen på målskillnad. Prognos: 80%

Chelsea. Har repat sig starkt efter den närmast chockbetonade förlusten i första omgången hemma mot Basel. Utklassade Steaua och därefter har Schalke förintats i två raka matcher. Chelsea har möjligheten att säkra slutspel i nästa omgång borta mot just Basel. Och även om de inte tar chansen där så har de en chans till hemma mot Steaua. Prognos: 98%

Man City. Inget snack om saken här, Man City är nämligen redan klara för slutspelet i Champions League, som första och hittills enda engelska lag. Tre vinster på fyra matcher gör att debaclet hemma mot Bayern München inte spelar någon annan roll än möjligen moralisk. Prognos: 100%

Man Utd. Har varit stabila utan att övertyga i gruppspelet. Kör på enligt idiomet att kontrollera borta och dominera hemma. Är inte riktigt klara i praktiken för slutspel men chanserna är goda. En eventuell förlust borta mot Leverkusen i nästa omgång sätter dem i en knepig måstematch hemma mot Shakhtar i sista omgången. Prognos: 75%

Swansea. Övertygade stort i de två första omgångarna mot St Gallen och Valencia, men gick på en rejäl mina i förra omgången hemma mot Kuban Krasnodar. Ikväll möter de samma motståndare på bortaplan. Inget resultat kommer dock kunna putta ned dem från slutspelsplatsen, så Swansea har full kontroll på sitt eget öde. Prognos: 85%

Tottenham. Tre raka vinster i gruppspelet betyder att Tottenham i väsentlig grad kan anses vara i praktiken klara för slutspel. Blott oavgjort hemma ikväll mot Sheriff garanterar slutspel för Tottenham, som därefter möter först Tromsö borta och därefter Anzji hemma. Prognos: 99%

Wigan. Är det engelska lag som förmodligen ligger sämst till i sitt gruppspel. Föga förvånande kanske med tanke på att Wigan också är ett lag som spelar i The Championship. Ändå ligger de tvåa men riskerar tappa denna plats ikväll när de spelar borta mot Rubin Kazan. Bakom hotar framför allt Maribor och gruppspelet kan sluta för Wigan med en avgörande match borta mot dem. Prognos: 60%

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons