Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Upp till bevis för Man Utd och David Moyes

Om vi hade gått tillbaka någon eller några säsonger i tiden så hade läget inför dagens stormatch varit annorlunda. Det hade då varit Arsenal kring vilka frågetecknen hade hopats. Det hade varit de som varit tvungna att i någon mening bevisa något för omvärlden.

Nu är det ombytta roller. Man Utd tar emot Arsenal hemma på Old Trafford. De ligger åtta poäng efter Arsenal i tabellen. De har spelmässigt allt annat än imponerat hittills under ligasäsongen. I en hemmamatch av det här slaget är alltså Man Utd piskade att vinna. Detta samtidigt som de inte varit lika omutligt säkra på hemmaplan som tidigare säsonger.

Man Utd har hittills den här säsongen mött Chelsea. De har mött Liverpool och de har mött Man City. Facit så här långt är två förluster och en oavgjord. David Moyes har alltså hittills inte vunnit ett enda stormöte med Man Utd, cupspel ej inräknat. Känslan är att det måste bli ändring på detta om inte säsongen ska sluta på ett för Man Utd katastrofalt sätt.

Ändringen måste troligtvis komma ikväll, hemma på Old Trafford mot Arsenal.

:::

Att det hopas frågetecken kring Man Utd är inte särskilt underligt. Det finns flera saker med lagets prestationer hittills under säsongen som lämnat en hel del övrigt att önska.

Taktiken. Man Utds spel har traditionellt, det vill säga med Alex Ferguson som manager, varit orienterat runt ett snabbt anfallsspel, ofta med utgångspunkt från kanterna. Man Utd under David Moyes har snarare försökt att centrera sitt spel. En synbar konsekvens av detta så här långt är att Man Utds spel helt enkelt blivit något långsammare, och som en följd så har Man Utd också blivit mindre effektiva offensivt.

Anfallet. En god anledning till att Man Utd vann ligatiteln förra säsongen var att lagets anfallsspel sprakade. Det har inte riktigt inträffat den här säsongen. Man Utd saknar inte anfallare av hög kvalitet, men vare sig Robin van Persie eller Javier Hernandez når riktigt upp till maxnivå. Wayne Rooney har gjort en så här långt bra säsong, men ligger å andra sidan djupare i planen. Mot Arsenal kommer det krävas speed.

Moralen. En ny manager har lett till nya roller inom klubben. Där tidigare Alex Ferguson var den obestridliga auktoriteten så har nu spelarna i större mening börjat hävda sina egon. Shinji Kagawa och Javier Hernandez är bara två spelare som uttalat en önskan om regelbunden speltid som de aldrig hade fått för sig att yttra med Alex Ferguson som manager. Det är naturligt att så sker med en ny manager, men auktoriteten och därmed moralen är inte längre lika självklar i Man Utd som förut.

:::

Kontrastera då detta med Arsenal. Där är auktoriteten lika självklar som den varit ända sedan mitten av 1990-talet. Det är Arsene Wengers klubb och det vet varenda människa, vilket inkluderar Arsenals samtliga spelare. Alla vet att det är hans väg eller motorvägen.

Moralen i Arsenal är dessutom mycket god. Självförtroendet är på topp efter en stark säsongsinledning, som följer på en nästan lika stark avslutning på den föregående säsongen. Laget leder ligan med solsken mellan sig och tvåan i tabellen, och vinsten under veckan borta mot Dortmund bör övertyga dem om minst lika goda möjligheter att ta med sig ett resultat hem från Old Trafford.

Taktiskt finns det heller inga frågetecken med Arsenal. De spelar fotboll på det sätt som de i någon mening alltid spelat fotboll, åtminstone under Arsene Wengers förvaltarskap. Det skapar en trygghet på planen som Man Utd hittills under säsongen inte har kunnat visa upp.

Lägg till detta att samtidigt som flera av Man Utds spelare kämpar för att hitta formen så uppvisar några av Arsenals spelare sina livs form. Inte minst Aaron Ramsey har gått från att vara lovande till vara strålande. Mesut Özil och Olivier Giroud har också varit riktigt bra hittills under säsongen, och även Arsenals defensiva spelare har övertygat.

:::

Ändå är det så klart överdrivet att börja kalla Arsenal för favoriter i kvällens möte. Det är trots allt lite som Ryan Giggs säger, att på Old Trafford är Man Utd alltid favoriter. I alla fall hittills. Det betyder naturligtvis inte att Arsenal inte kan vinna. Bara att de inte är favoriter till att göra det.

En sak är dock säker. Allt annat än en vinst för Man Utd ikväll och jag är rätt övertygad om att alla former av titeldiskussioner är helt uteslutna för Man Utd den här säsongen. Jag tror förvisso det är ett långskott även i händelse av vinst, men vid förlust så snackar vi mer Nayim from the halfway line.

Med andra ord. Idag är det upp till bevis för Man Utd.

:::

Dagens matcher: Tottenham vs Newcastle (13:00), Sunderland vs Man City (15:05), Man Utd vs Arsenal (17:10), samt Swansea vs Stoke (17:10).

Det ska bli fascinerande att se matchen på Stadium of Light. Hittills känns Sunderland makalöst svårförutsägbara under sin nye manager Gus Poyet. Man City känns även de kapabala till allt från enormt väl genomförda matcher till tämligen platta insatser. Det känns på förhand som en match som kan sluta lite hur som helst.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons