Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Roliga klubbnamn inom den engelska fotbollen

Det är en av de tidiga scenerna i filmen Dead Poets’ Society när Mr Keating först bryter det traditionella undervisningsmönstret och i ett teatraliskt samtal med klassen ställer en fråga till Pitts bara för att tämligen snabbt konstatera att det var ett tämligen olyckligt namn.

Om vi på ett liknande sätt skulle samla engelska fotbollsklubbar på ett och samma ställe så skulle man onekligen kunna få flera tillfällen att konstatera detsamma. Det finns några riktigt lustiga exempel på namn, ibland bara i form av ordvitsar men andra gånger så att man faktiskt undrar hur de som namngav klubben egentligen tänkte.

Ofta får man gå ned i de lägre divisionerna för att hitta de riktiga guldkornen. Vad det kan bero på att namnen känns mer normala högre upp i seriesystemet går ju att diskutera. Kanske är det bara så att vi har vant oss vid de namnen i större utsträckning och på så vis normaliserat dem.

:::

(10) Cribbs

Huliganismen har ju tidigare varit ett problem inom engelsk fotboll. Kanske var det så den här klubben tänkte när den tog ett namn som rent fonetiskt låter väldigt likt namnet på ett av USA:s mest ökända kriminella gäng. Men den något annorlunda stavningen får det att låta lite mer hemtamt, lite som Shark och Jets från West Side Story, och man förväntar sig nästan spelarna komma in på planen knäppandes sina fingrar i takt.

(9) Dorking Wanderers

Nördarnas återkomst. Det är ju den klassiska scenen från grundskolan där två lag ska väljas ut för att spela fotboll på rasten eller på gympan. De två bästa utses och de får sedan välja spelare i tur och ordning. Kvar på slutet är med den modellen alltid klassens nördar som är mer inne på böcker än på bollar och de får oftast sitta på bänken eller inte vara med och spela alls. Men kanske var det några som fick nog, och valde att starta en engelsk fotbollsklubb.

(8) Boreham Wood

Det är av lätt insedda skäl alltid lite roligt med Wood i ett namn. Men här lyckas även Boreham göra det hela lite roligare. Det finns ju de som menar att ett namn påverkar karaktären på sitt subjekt. I så fall kan det ju inte vara roligt att vara supporter till Boreham Wood, och då inte bara för att de tillbringar sin vardag i The Conference South.

(7) Pilkington XXX

I Sverige blir det så klart ett himla liv när det visar sig att allsvenska fotbollsklubbar låter sig sponsras av företag och privatpersoner verksamma inom porrindustrin. Några sådana bekymmer får man förvänta sig att den här klubben från Midlands inte har. Eller kanske är det bara så enkelt att man hoppades kunna frammana några fler happy endings på lagets matcher.

(6) Shortwood United

Den roligaste humorn är ibland den enklaste och mest taffliga. Vi vill ibland framstå som sofistikerade och helst skratta åt intelligent humor, men det går heller inte att komma ifrån att en tårta i ansiktet kittlar skrattreflexerna det med, inte minst när det drabbar ett riktigt pucko till svensk politiker. Shortwood är så klart ett namn i den kategorin. Man kan föreställa sig vissa problem att få testosterinstinna spelare att spela för dem.

(5) Barking

Det roliga med det här namnet är dess mångtydighet. Dels är det så korthugget och i och med att laget spelar i Essex Senior League så föreställer man sig ett lag bestående av äldre spelare som tillbringar sina dagar med att muttra och skälla på varandra. Under matchen hytter de med käpparna mot domaren. Dels finns ju den rakt motsatta och kontrasterande kopplingen, där laget snarare är kung i baren.

(4) Woking

Kanske finns det inget mer engelskt än The Lord Of The Rings. Och kanske har det aldrig funnits någon mer engelsk person än JRR Tolkien. Namn var för övrigt något som var av allra största betydelse för just Tolkien, som ofta menade att namnet för honom kom först och hans berättelser först och främst handlade om att förklara sina namn och ge dem en historia. The Shire, området där hobbitarna bor, är medvetet inspirerat av den engelska landsbygden, och Woking låter onekligen som namnet på en klassisk hobbitby.

(3) Quorn

Tolkien skulle naturligtvis rynka på näsan åt den moderna fotbollens kommersialism, och dagens moderna fotbollsägare skulle han helt klart kalla för orcer. Å andra sidan skulle han troligtvis inte ha mycket till övers för fotboll till att börja med. I en av den engelska fotbollens mest enastående fall av produktplacering så har då alltså en klubb tagit ett namn från en konstgjord köttprodukt vars främsta marknad måste vara att få män med vegetariska flickvänner att inbilla sig att de ändå får äta kött.

(2) Cockfosters

I rest my case. Jag undrar om motståndarlagen och deras supportrar har några problem att komma på sätt att psyka stackars Cockfosters.

(1) South Park

I en liten by uppe i det engelska höglandet. Nåja, men lite humor är det ju att tänka sig att den fiktiva byn från det tecknade satirprogrammet ändå har en motsvarighet någonstans inom den engelska fotbollen. Och det skulle ju vara helt omöjligt att se en match med dem och inte fundera på vilka som var Stan, Kyle, Kenny och Cartman.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-12 kl 11:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons