Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vilken väg ska Crystal Palace välja?

Det har gått tre veckor sedan Ian Holloway fick nog och lämnade sitt uppdrag som manager för Crystal Palace. Under dessa tre veckor har Crystal Palaces klubbledning jagat en ny manager utan att tillsätta någon, samtidigt som laget bara samlat ihop en enda poäng sedan dess och befinner sig distanserade i botten av Premier League.

Det är samtidigt inte svårt att föreställa sig att klubbledningen ser uppehållet som ett utmärkt tillfälle att anställa en ny manager och samtidigt ge denne några dagars startsträcka innan den första matchen ska spelas. Förvisso har nu redan halva landslagsuppehållet passerat, men ändå.

Om vi ska tro rapporterna från media så är nu tre huvudsakliga kandidater aktuella för jobbet: Iain Dowie, Dan Petrescu och Tony Pulis. Det som är lite roligt med dessa tre kandidater är att alla tre alltså sägs vara aktuella för samma jobb, samtidigt som var och en representerar helt olika tänkesätt vad gäller val av manager.

Lite säger kanske det om hur godtycklig för att inte säga slumpmässig som en managertillsättning kan vara även på den här nivån. Det följer sällan om någonsin några rationella beslutsmodeller.

:::

Iain Dowie. Dowie sägs vara den främste kandidaten för jobbet. Detta trots att han för sju år sedan lämnade Crystal Palace under kontroversiella former, vissa skulle säga att han svek klubben. Fördelen skulle kunna vara att Dowie i alla fall känner till klubben. Dowie representerar det okomplicerade valet för Crystal Palace. Han är förhållandevis billig i drift, statusmässigt är han väl inom räckhåll för klubben, han är en brittisk manager och så vidare. Invändningen skulle kunna vara att han heller inte representerar något mer än vad Ian Holloway själv representerade, vare sig i termer av status eller erfarenhet. Hans värde i det avseende skulle bara kunna vara att han är en ny manager.

Dan Petrescu. Petrescu representerar en helt annan typ av manager i form av den unge kontinentale managern, som så ofta är en före detta spelare. Det är en managertyp som för tillfället naturligtvis är omåttligt populär inom engelsk fotboll, representerad som den är av karaktärer som José Mourinho, Andre Villas-Boas, Mauricio Pochettino, Michael Laudrup, Paolo Di Canio, Gus Poyet, Roberto Di Matteo, Roberto Mancini med flera. Petrescu själv har naturligtvis erfarenhet av engelsk fotboll från sin tid i framför allt Chelsea, och ser säkert Premier League som ett väldigt intressant nästa steg i sin managerkarriär som hittills tillbringats i Europas östra delar.

Tony Pulis. Det tredje vägvalet kan sägas representeras av Pulis, och handlar alltså om den så kallade Premier League-etablerade managern, ofta en manager med brittisk härkomst. Det är en klass för sig själv inom engelsk fotboll som ofta cirkulerar mellan de olika tillgängliga jobben på den högsta nivån inom engelsk fotboll, egentligen oavsett deras prestation. Utöver Pulis så finns där karaktärer som Harry Redknapp, Sam Allardyce, Martin O’Neill, Alan Pardew med flera. Tanken här är så klart att den här typen av managers vet något om hur man håller sig kvar i Premier League som kan vara till nytta för laget. Nedsidan med dem är, inte minst då i det här specifika fallet, både att de ofta vill ha rätt mycket betalt samtidigt som de ofta förväntar sig att klubben ska spendera mycket pengar på nya spelare.

:::

Vilken av dessa tre vägar ska då Crystal Palace vandra? I min mening känns både den första och den tredje vägen tämligen fantasilösa och absolut inte garanterad någon egentlig framgång.

Garanterad framgång innebär det definitivt inte heller att försöka anställa en ung kontinental manager, men det känns ändå som att den vägen har en större potential för klubben. Den potentiella avkastningen kan visa sig mycket hög samtidigt som risken för klubben egentligen är försvinnande liten sett till lagets läge i tabellen just för tillfället.

Huruvida detta måste innebära att Dan Petrescu är rätt man är en annan fråga, om än inte irrelevant i sammanhanget. Petrescu har dock setts som den kanske bäste unge managern inom rysk fotboll, under en tidsperiod när rysk fotboll haft en rejäl tillväxt och uppåtsving.

Kanske vore det ändå värt ett försök för Crystal Palace.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons