Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Viktigt att stå upp för atmosfären på de engelska arenorna

Det har varit ett fenomen som pågått under en längre tid och som gradvis har tilltagit allt mer. Många menar med viss rätta att publikatmosfären och stämningen på de engelska arenorna inte är vad den en gång var. Flera managers har påpekat detsamma, på senare tid bland andra Andre Villas-Boas, José Mourinho och Arsene Wenger.

ANNONS

För den som med ålderns rätt har möjlighet att jämföra så är det naturligtvis uppenbart. Dagens tryck på läktarna låter vanligtvis som näst intill ingenting i jämförelse med den frenetiska atmosfär och ljudkuliss som spelades upp på engelska läktare under inte minst 1980-tal och 1990-tal.

Det betyder inte att det är omöjligt att fortfarande uppnå detta på engelska arenor. Under de rätta omständigheterna, mot vissa motståndare och i vissa turneringar, så är fortfarande Anfield, Old Trafford, Emirates och Stamford Bridge kapabla till en helt fantastisk publikupplevelse. Likaså finns det arenor inom engelsk fotboll, exempelvis Britannia Stadium Goodison Park och The Hawthorns, där stämningen alltid är hög och intensiv.

Det går så klart att hitta externa förklaringar till detta fenomen. Till viss del handlar det om att arenorna har blivit större och mer människor gör det svårare att uppnå en helt kollektiv atmosfär. Publikens sammansättning, med äldre supportrar och mer familjer på arenan, gör också sång och hög volym mindre sannolik. Fotbollsturismen har också blivit mer utspridd, och den lokala supporterkulturen har i viss utsträckning förflyttats från arenan till puben.

ANNONS

En mer intern förklaring är dock att det åtminstone på toppnivån inom engelsk fotboll har uppstått en viss mättnad. Det är matcher hela tiden, i flera olika turneringar, och de största klubbarna möter regelbundet andra större klubbar under så kallade super sundays, titelmöten, europeiska cupmatcher mot de kontinentala storklubbarna och så vidare. Något som har pågått i många år. Då kan det vara svårt att uppbåda den riktiga entusiasmen för en hemmamatch mot exempelvis West Brom.

Det är inte något roligt perspektiv, men förmodligen realistiskt.

:::

Nu verkar det ändå som om det här är ett problem som klubbarna har börjat uppmärksamma och försöker göra något åt. Även ligaorganisationen Premier League självt, som har till uppgift att sälja ligans kommersiella rättigheter över hela världen, har börjat se det som ett problem.

ANNONS

Förvisso kan man misstänka att Premier Leagues egen diagnos, så som den formuleras av Premier Leagues VD Richard Scudamore, möjligen är signifikativ för problemet i sig självt när han beskriver problemet med en minskad stämning främst eller enbart i termer av hur det påverkar intrycket av Premier League som show.

Många skulle kanske mena att det är just den marknadsorienterade synen på Premier League som en underhållningsprodukt som har lett fram till en svagare stämning på läktarna. Varför, med ett sådant synsätt, ska publiken engagera sig mer i Premier League än i exempelvis professionell wrestling?

:::

Engelska klubbar har börjat adressera problemet inte minst genom att försöka införa särskilda sektioner för hemmafans som vill sjunga eller på andra sätt försöka skapa en atmosfär. Arsenal har exempelvis sin Red Action-sektion och Man Utd experimenterade med en sångsektion i den senaste hemmamatchen i Champions League mot Real Sociedad.

ANNONS

För andra klubbar är det dock lättare. Stoke menar exempelvis att deras strategi för att skapa en bra atmosfär på Britannia Stadium handlar om att vinna matcher. Vilket är en rätt skön inställning, men möjligen otillräcklig i större klubbar där det här med att vinna fotbollsmatcher kanske är lite mer av vardagsmat för dess supportrar.

Den stora pucken är dock ståplats eller sittplats. Det kommer aldrig kunna bli riktigt lika bra stämning på läktarna när alla sitter ned som när publiken, i alla fall delar utav den, står upp under match. Rent politiskt är dock ståplatsläktare ända sedan Hillsborough ett stort no-no inom engelsk fotboll, även om det finns säkra sätt att återinföra det.

Glädjande nog så börjar dock idén växa till sig hos några av de engelska klubbarna. Både Aston Villa och Man Utd, säkert bland flera andra klubbar, ser nu över möjligheten att återskapa ståplatssektioner, eller så kallad safe standing, på sina arenor. Och det där skapar naturligtvis en snöbollseffekt, om en klubb börjar så kommer flera och till sist många att hänga på i den utvecklingen.

ANNONS

Och då kanske engelsk fotboll än en gång börjar närma sig den där stämningen som fanns på arenorna under 1980-talet och 1990-talet. Stämningen som en gång i tiden fick många av oss att fastna för engelsk fotboll.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-20 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto