Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Derbyt viktigare än Champions League för Everton och Roberto Martinez

Målet med säsongen för Everton är att kvalificera sig för Champions League. Ungefär så sa Roberto Martinez när han presenterades som Evertons nye manager i samband med att David Moyes lämnat klubben för att ta över Man Utd.

Om ett sådant uttalande kunde man ju tycka lite vad man ville. Dumdristigt möjligen att säga något sådant när konkurrensen i ligan är vad den är. Kanske naturligt å andra sidan att en ny manager vill sätta en målsättning som är högre än vad den tidigare managern faktiskt lyckades uppnå. Något annat skulle kanske uppfattas som negativt.

Min egen uppfattning var emellertid att målsättningen var orealistisk. Dels tyckte jag att David Moyes hade gjort ett väldigt bra jobb med Everton och fått dem att (ett ord jag avskyr) ”överprestera”. Dels såg jag att konkurrensen i Premier League blivit allt hårdare i toppen, och att det skulle bli svårare än någonsin att kvalificera sig. Överdrivet imponerad av Roberto Martinez som manager var jag inte heller.

Ändå så befinner sig Everton nu på sjätte plats i tabellen, med endast någon poäng upp till Champions League-platserna. En förhållandevis god position, och det är med det utgångsläget som Everton nu alltså förbereder sig för säsongens första derby, hemma mot Liverpool.

:::

Huruvida Everton kvalificerar sig för Champions League återstår att se. Jag hävdar fortfarande att målsättningen är orealistisk, den här säsongen och inom en överskådlig framtid. Däremot har så här långt min analys om varför visat sig vara helt felaktig.

Min syn var att Evertons defensiv skulle visa sig alltför skröplig med Roberto Martinez som manager. Facit efter elva matcher är att Everton har släppt in tio mål, eller 0,9 mål per match, vilket endast överträffas av Southampton och Tottenham.

Många andras syn var istället att Everton skulle bli offensivt bättre med Roberto Martinez som manager. Facit efter elva matcher är att Everton har gjort 14 mål, eller 1,27 mål per match, vilket överträffas av åtta lag i ligan, och av samtliga lag i toppstriden utom Tottenham.

Bakom dessa enkla förhållanden ligger Evertons och Roberto Martinez fokus på bollinnehav som taktisk metod. Mot exempelvis Crystal Palace i förra omgången hade Everton 72% av bollinnehavet. Ändå var det en match som frustrerande nog för Everton slutade 0-0.

Många betraktar bollinnehav som en offensiv taktik. Kanske för att passa bollen inom laget framstår som mer konstruktivt än att ”parkera bussen” och sparka iväg bollen. Kanske för att taktikens främsta ambassadörer, Barcelona, är så fruktansvärt effektiva offensivt. I själva verket är det en taktik som utgår från ett defensivt tänkande, om det egna laget har bollen så kan inte motståndaren göra mål.

Defensivt fungerade inte taktiken lika väl för Roberto Martinez med Wigan. I Everton har han dock genomgående bättre spelare till sitt förfogande, kapabla att i större utsträckning hålla bollen inom laget.

Vad han dock saknar i Everton, vilket liknar vad som saknas också i Southampton och i Tottenham, två lag som tillämpar en liknande spelidé och med motsvarande svårigheter med sin målproduktion, är den individuella spetskompetensen att omsätta bollinnehav i mål, vilken finns i sådant överflöd i Barcelona.

:::

Till stor del är detta också vad som kanske skiljer Everton och Liverpool åt den här säsongen. Everton ligger alltså sexa i tabellen. Liverpool ligger å andra sidan tvåa och har startat den här ligasäsongen bättre och mer stabilt än vad klubben har orkat med på många år.

Brendan Rodgers och Liverpool tillämpar en liknande spelidé baserad på just bollinnehav. Men där Everton stundtals har visat sig rejält impotenta offensivt så har Liverpool å andra sidan på elva matcher producerar 50% fler mål än Everton. Liverpool är ett lag som besitter offensiv individuell kvalitet i form av då framför allt Daniel Sturridge och Luis Suarez.

Kanske är det vad som kommer visa sig utgöra skillnaden i dagens derby.

Det är ändå en match som betyder en del, även rent tabellmässigt men så klart också symboliskt mellan de båda klubbarna. Vinner Everton så går de upp på 23 poäng, samma poäng som Liverpool. Vinner Liverpool så distanserar de Everton rejält och befäster sin position i toppen av tabellen, och sätter tryck på de övriga lagen i toppen av tabellen.

Everton har länge haft svårt för Liverpool. Liverpool har å sin sida haft relativt lätt för Everton, som är en av tre klubbar mot vilka Liverpool har tagit mest poäng under Premier League-eran. Det är ett tämligen enkelt storebrors- och lillebrorsförhållande kan man tycka. Storebror är inte alltid bättre men vinner ändå oftast just för att han är storebror.

Situationen är ändå lite annorlunda nu jämfört med de senaste säsongerna. Då befann sig Everton före Liverpool i tabellen vilket kanske satte lite extra press på dem inför derbyt, behovet av att visa att de faktiskt var bäst. Nu är Liverpool återigen före Everton. Samma press finns kanske inte där längre, istället kan Everton slå ur underläge.

Kanske förändrar det utgångsläget till Evertons fördel.

:::

Internet uppmärksammade mig för övrigt på en rolig omständighet som jag inte tänkt på tidigare, nämligen att säsongens första Merseysidederby av någon anledning alltid går på Goodison Park, inte på Anfield.

Märkligt kan man tycka, i och med att lottningen av spelschemat ju är tänkt att vara slumpmässig så långt som möjligt. Men tydligen heller inte någon konspiration då det enligt utsago är Everton själva som ansökt till Premier League om just den ordningen.

Skälet är något unikt. Nämligen att Everton erbjuder sina supportrar möjligheten att köpa halvsäsongsbiljetter, och klubbledningen är rädd att många supportrar, om derbyt på Goodison Park låg på våren, skulle välja att bara köpa vårbiljetter. (Man får med det resonemanget anta, inte helt orimligt, att supportrarna har en tendens till att vara mer vårystra än höstglada.)

Underförstått är alltså att många av Evertons supportrar köper säsongsbiljetter till stor del bara för just den här matchen, hemmaderbyt mot Liverpool. För en klubb som trots allt krigar uppe på tabellens övre halva om de europeiska cupplatserna, och har så gjort under snart tio år, så tycker jag det säger en hel del om hur mycket det här derbyt betyder för de närmast sörjande.

Men av detta kanske också Roberto Martinez kan dra en livsviktig slutsats. Nämligen att det viktigaste för honom, i alla fall på kort sikt, inte nödvändigtvis är för Everton att kvalificera sig till Champions League, utan att börja vinna derbyna mot Liverpool.

:::

Dagens matcher: Everton vs Liverpool (13:45), Arsenal vs Southampton, Fulham vs Swansea, Hull vs Crystal Palace, Newcastle vs Norwich, Stoke vs Sunderland, samt West Ham vs Chelsea (18:30).

Idel hårda matcher under dagen, var och en dessutom av betydelse för något i tabellen. Många kommer att sitta som på nålar, andra kan luta sig tillbaka i TV-soffan och njuta av en härlig fotbollslördag. Premier League är äntligen tillbaka, och nu är det slut med uppehållen för ett tag.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons