Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mental måstematch för Man City

I gårdagens blogg valde jag att fokusera på Everton. Jag kommenterade där lagets starka defensiv respektive deras svaga offensiv. Något typiskt så slutar så klart derbyt mot Liverpool 3-3.

Med ett sådant dagsfacit undrar man så klart vad jag kan hitta på för motsvarande lustigheter inför dagens höjdarmöte mellan Man City och Tottenham på Etihad. Det finns en del att hitta på för om statistiken för Everton var tydlig så är den inte desto mindre talande vad gäller kontrasterna mellan dagens båda kombatanter.

Tottenham är laget som är oerhört svårt att göra mål på, men som har väldigt svårt att göra mål. Laget släpper in 0,55 mål per match men gör småttiga 0,82 mål per match. Jämförelsevis ligger endast fem andra lag under 1,00 gjorda mål per match och inget av dessa fem lag tillhär tabellens tolv översta lag.

Man City är å andra sidan en annan historia. Där finns inget problem med målproduktionen. Med sina 2,55 mål per match är laget det överlägset mest produktiva offensivt i Premier League. Defensivt släpper laget dock in 1,09 mål per match, vilket inte är fruktansvärt illa, men av de förväntade topplagen är det ändå bara Man Utd som är sämre.

Något tyder det kanske också på att Man City tenderar att vinna stort när de väl vinner. Men att de också råkar ut för matcher när det går grus i maskineriet. Poängmässigt hade de förmodligen vunnit på en jämnare fördelning av målen över sina matcher.

:::

I övrigt så framstår både Man City och Tottenham den här säsongen som två klubbar på jakt efter något.

Man Citys jakt har emellertid mycket lite med Premier League att göra. Man Citys jakt är i Europa. Delvis har de redan uppnått målet för denna jakt genom att kvalificera sig för slutspelet i Champions League. Men målet är ändå att etablera sig som en europeisk storklubb och för att lyckas med detta så måste de uppnå mer än så. Semifinal i samma turnering är då ett minimimål.

Tottenhams jakt har också med Champions League att göra, men är ändå nära förknippad med ligaspelet. Ambitionen är så klart att kvalificera sig för Champions League, men för att lyckas med det så måste Tottenham slå sig in bland de fyra bästa. Deras helhetliga fokus den här säsongen ligger således på ligaspelet.

Det är så klart en riskabel balansgång som Man City vandrar. För även om de möjligen uppnår sina europeiska ambitioner den här säsongen så måste de fortsätta placera sig högt i Premier League för att alls ha möjlighet att följa upp den här säsongens resultat i Champions League. Vi har samtidigt en ligasäsong där ingen brist på målfokus verkar gå ostraffad.

:::

Roberto Mancini byggde sin plattform i Man City på att uppnå framgång i Premier League. Samtidigt misslyckades han när det kommer till Champions League, något som i slutänden kostade honom jobbet.

Manuel Pellegrini å andra sidan är anställd med det konkreta uppdraget att vända Man Citys lycka i Champions League. Något han så här långt har varit framgångsrik med. Men hur ensidigt formulerade Man Citys klubbstyrelse detta mandat? – finns det skäl att oroa sig för att styrelsens signaler fått klubbens manager att överprioritera Champions League?

Eller är det något som har med spelartruppen att göra? Förra säsongen framfördes den i sig absurda tanken, den borde i alla fall vara absurd, att Man Citys spelare var mätta på ligaspelet efter sin ligaseger säsongen innan. Ett något märkligt scenario efter att ha vunnit ligan blott en enda gång.

Det är å andra sidan inte orimligt att Man Citys spelare, etablerade världsstjärnor de allra flesta, framför allt när ambitioner när det gäller Champions League. Det är i den turneringen de vill spela, och själva klubben är blott ett fartyg för denna önskan, inte ett ändamål i sig själv. Men har Premier League mer eller mindre medvetet glömts bort?

:::

Några svar på dessa frågor får vi kanske idag på Etihad Stadium. Det är hemmamatch och det är mot Tottenham. Det är en match som Man City ”ska” vinna, en mental måstematch.

Tottenham är ett väldigt bra fotbollslag. Jag menar ändå att Man City i grund och botten, än så länge, är ett bättre fotbollslag. Spelare för spelare, men också i sina bästa stunder som ett lag. Detta spelar dock ingen som helst roll om Man Citys fokus inte är etthundra procent mentalt fokuserade på uppgiften, vilket idag och här och nu är Premier League. Inget annat.

Tottenham kommer vara fokuserade. Och om vi fick ett fyrverkeri igår på Goodison Park så ska det idag bli väldigt spännande att se Premier Leagues förmodat bästa anfall mot Premier Leagues förmodat bästa försvar.

:::

Dagens matcher: Man City vs Tottenham (14:30), samt Cardiff vs Man Utd (17:00).

Det har varit en skitsäsong så här långt för Man Utd. No doubt. Ändå har laget idag möjlighet att vid seger borta mot Cardiff, alldeles oavsett hur det går i dagens tidigare match, hoppa upp på Champions League-platserna. Men Cardiff borta är en tuff match att spela. Förmodligen en match där vi kommer få se hur mycket Man Utd kommer sakna Michael Carrick.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons