Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier Leagues fem bästa ytterpar

På måndagar är det tänkt att vara listor. Och för några veckor sedan inledde jag listprojektet att rangordna de bästa paren i respektive lagdel, i tur och ordning då försvar, mittfält och anfall.

ANNONS

Det är i och för sig att begränsa sig lite. Allra helst är det kanske ett exempel på lateralt tänkande att bara titta på de huvudsakliga lagdelarna. Det finns ju, som någon också påpekade i kommentarsfältet, andra former av par på planen som är väl så viktiga för ett lags spel, men där spelarna tillhör olika lagdelar.

Ett hyfsat centralt sådant par för de flesta lag är ytterbacken och yttermittfältaren, eller åtminstone dess närmaste motsvarighet. Oftast måste dessa båda spelare samarbeta för att ge det egna laget bredd och fler offensiva alternativ längst kanten, och på så vis dra isär motståndarförsvaret.

Här är de fem som över ett visst tidsperspektiv imponerar mest på mig.

:::

(5) Glen Johnson och Jordan Henderson – Liverpool

Ett litet otippat par på en sådan här lista. Glen Johnson har förvisso länge varit en kapabel ytterback, inte minst då i rollens mer offensiva uppgifter, men Jordan Henderson är knappast att betrakta som någon yttermittfältare i traditionell mening. Något sådant är dock inte längre meningsfullt att prata om då taktiken utvecklats. Det är två spelare som kombinerar med varandra bra och som utgör en viktig kugge i lagets anfallsspel.

ANNONS

(4) Ashley Cole och Eden Hazard – Chelsea

Samarbetet har varit av varierande natur de senaste åren men Ashley Coles raider längs vänsterkanten har länge varit ett av Chelseas viktigaste om än kanske något underskattade anfallsvapen. När Cole fyller på så ger det även Hazard möjlighet att rikta sin kreativa fantasi inåt i planen, och när det händer så är Chelsea livsfarliga. Den som studerar Chelseas anfallsspel märker hur de ofta överbelastar vänsterkanten, en medveten taktik naturligtvis.

(3) Leighton Baines och Steven Pienaar – Everton

En väldigt firad kombination på senare år, inte minst kanske på grund av Leighton Baines med sina inlägg och sina frisparkar har blivit Premier Leagues kanske mest firade ytterback, och i den rollen otroligt nog faktiskt en av de spelare som producerar flest målchanser för sitt lag. Betydelsen av Steven Pienaar i sammanhanget ska dock inte underskattas, som genom sitt kreativa spel ger Baines det utrymme och de passningar han behöver.

ANNONS

(2) Gael Clichy och David Silva – Man City

När Man City är på sitt bästa humör så är det en av de för tillfället mäktigaste upplevelserna inom engelsk fotboll. Det är naturligt att mycket av Man Citys anfallsspel sker via vänsterkanten, där David Silva hör hemma. På senare tid har även Samir Nasri gjort det väldigt bra på en liknande position. Som allra mest förödande är dock Man City när Gael Clichy fyller på med sina långa och snabba rusher längs vänsterkanten, vilket han gör ofta och bra.

(1) Rafael Da Silva och Antonio Valencia – Man Utd

Med vår förstaplats blir vi kanske lite mer traditionella. På sätt och vis är Rafael Da Silva och Antonio Valencia ett av få ytterpar som härstammar i den klassiska 4-4-2-modellen, en renodlad ytterback och en renodlad yttermittfältare. I de båda rollerna har de varit ett av Premier Leagues allra främsta och mest produktiva anfallsvapen under flera säsonger, och skapat mängder med mål och målchanser åt Man Utd.

ANNONS

:::

Tottenham är närmast uppseendeväckande utelämnade från den här listan efter att kanske ha varit givna på den för mindre än ett år sedan. Men Andre Villas-Boas har delvis gått ifrån Tottenhams tidigare så effektiva kantspel, och det får så klart konsekvenser. Kyle Walker och Aaron Lennon är annars ett potentiellt väldigt intressant ytterpar.

Ett annat par som jag skulle vilja se mer av är Newcastles franska högerduo Mathieu Debuchy och Hatem Ben Arfa, en kombination som skulle kunna visa sig hålla väldigt hög klass för Newcastle. Arsenals vänsterback Kieran Gibbs förtjänar också ett omnämnande, särskilt när han kombinerar med exempelvis Santi Cazorla på Arsenals vänstersida.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-25 kl 09:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto