Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det första målets psykologi avgör många matcher

Fenomenet är detsamma nästan varje gång ett stort lag ska möta ett något mindre lag. I alla fall när det sker på hemmaplan. Om storlaget får det första målet hyfsat tidigt så kommer matchen med hög sannolikhet sluta med en relativt enkel seger. Om däremot det mindre laget lyckas hålla ut, eller till och med göra det första målet, så har storlaget en riktigt svettig eftermiddag framför sig.

Det första målets psykologi är helt enkelt av stor betydelse inom fotboll. Av större betydelse egentligen än vad man har skäl att misstänka. Det är egentligen inget med spelet som borde förändras bara för att ett lag eller ett annat gör matchens första mål.

Det är också lite svårt att förstå vad det kan tänkas bero på. Varför blir det svårare för storlaget att ta sig igenom motståndarförsvaret beroende på vad måltavlan visar? Hur kommer det sig att det mindre laget hävdar sig bättre baserat på vad det står i matchen?

Vare sig teknik eller taktik förändras rimligen av vilket lag som får det första målet, så där kan inte förklaringen ligga. Men om inte dessa aspekter ger oss någon egentlig ledtråd så får man lämna fotbollens tekniska aspekter och istället försöka se mer till de mänskliga aspekterna. Vad har psykologin att säga oss om detta?

:::

Daniel Kahneman och Amos Tversky revolutionerade mot slutet av 1970-talet vår syn på hur människor fattar beslut. Istället för att utgå från hur människor borde fatta beslut, likt tidigare teoribildning, så beskrev de med sin prospektteori hur människor faktiskt fattar beslut genom att värdera å ena sidan risken för förlust och å andra sidan chansen till vinst. För detta arbete skulle de senare erhålla Nobelpriset i ekonomi.

Vad Kahneman och Tversky kommer fram till är att människor värderar förluster mer negativt än vad de värderar vinster positivt. Det klassiska exemplet är att en person som blir av med 100 kronor kommer vara betydligt mer sur än vad samma person är glad om han skulle få 100 kronor. Vissa studier har kommit fram till att människor värderar förluster dubbelt så högt som vinster.

Kan detta hjälpa oss att förstå betydelsen av vilket lag som gör det första målet i en fotbollsmatch?

Ja, kanske. Om det mindre laget faktiskt  gör det första målet så kommer de i högre utsträckning än tidigare ha något att förlora. Enligt psykologisk teori motiveras alltså de mer av att försöka undvika den förlusten än vad storlaget, som inte längre har något att förlora, motiveras av möjligheten att vända matchen till vinst. Ett liknande resonemang är så klart tillämpbart om det mindre laget håller ett oavgjort resultat långt in i matchen.

Det omvända gäller naturligtvis det också. Om det mindre laget tidigt släpper in ett mål och hamnar i underläge så har det inte längre något att förlora, de har då bara att sträva efter att vinna eller få med sig något från matchen, vilket enligt psykologisk teori skulle göra dem mindre motiverade.

:::

Vi kan ofta se det här mer konkret på fotbollsplanen. Visst förundras man ofta över hur otroligt motiverade och kämpavilliga vissa lag kan vara under till synes omöjliga förhållanden på bortaplan mot tekniskt och taktiskt helt överlägsna fotbollslag. Hur de offrar sig för allt och krigar för varenda millimeter.

Precis samma lag kan i en helt annan match, till och med mot svagare motstånd, vara fullständigt harmlösa och helt under isen. Så till den grad att man undrar ifall det egentligen är ens samma fotbollslag. Spelarna har inte på kort tid blivit tekniskt mindre skickliga, laget tillämpar i grund och botten samma taktiska upplägg.

Ofta hör man kommentatorer prata om betydelsen av att göra det första målet. Det som låter som en klyscha, och ärligt talat en av de mer irriterande av alla som finns, kan alltså faktiskt ha en rätt stor betydelse inom fotbollen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons