Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Crystal Palace gjorde det pragmatiska valet med Tony Pulis

Var det Tony Pulis-effekten vi såg något av förra lördagen, när Crystal Palace i lördagens nykomlingsmöte bortabesegrade Hull med 0-1? Crystal Palace lämnade därmed över den förhatliga jumboplatsen till Sunderland, och tog sig i alla fall tre poäng närmare nedflyttningsstrecket.

I och för sig var Tony Pulis i det ögonblicket bara formellt tillsatt som manager, men han var inte tillträdd i rollen. Han gjorde den klassiska fulingen man kan göra som nytillsatt manager, man ”sitter av” den första matchen. Går det bra så har man fått en bra början, går det inte bra så hade man ändå inget med saken att göra.

För några veckor sedan bloggade jag om det vägval som Crystal Palace stod inför. De hade att välja mellan vad jag såg som det okomplicerade valet (Iain Dowie), det modiga valet (Dan Petrescu) och det pragmatiska valet (Tony Pulis). Det blev alltså Tony Pulis.

Och visst kan man ana ett visst mått av pragmatism i Crystal Palaces beslut. Det handlar helt enkelt om att hålla sig kvar i Premier League. Det är ingen lätt uppgift, men det är en ekonomiskt livsviktig uppgift för en klubb som Crystal Palace.

:::

Inte alltför många kommer att glädjas särskilt mycket över att Tony Pulis nu är tillbaka i Premier League. Många av Stokes fans var kanske trötta på hans profil och spelidé under sin tid i klubben. Väldigt få av Stokes motståndare erinrar sig nog med någon egentlig glädje den ofta bokstavligt smärtsamma upplevelsen att ta sig an det Tony Pulis-influerade Stoke.

I och med att en manager får sparken så är det lätt att bara minnas de dåliga sakerna, det som kanske var anledningen till att han fick sparken. Det är lätt att glömma bort vad Pulis också uppnådde med Stoke. Förändringen av klubben från bottenlag i The Championship till mittenlag i Premier League. Cupfinal och europeiskt cupspel.

Vad man också bör minnas, inte minst i dessa tider när begrepp som filosofi och spelidé är så omåttligt populära, är att han faktiskt var en manager som gav sitt lag en väldigt tydlig identitet. Det var kanske en identitet som inte var så väldigt populär, men icke desto mindre var det en identitet.

Huruvida det är en identitet som passar in på Crystal Palaces egen klubbprofil och karaktär på spelartruppen är något oklart, precis som det är oklart ifall Pulis vill luftlandsätta sin egen identitet på klubben eller om det är något som han är beredd att låta växa fram underifrån. Problemet med det senare är att det finns det förmodligen inte tid till.

Crystal Palace har inte intresserat sig för några långsiktiga projekt i sitt beslut att tillsätta Tony Pulis. De vill och hoppas att Tony Pulis på kort tid ska lyckas reproducera i Crystal Palace vad han skapade med Stoke, och att detta ska vara tillräckligt för att hålla Crystal Palace kvar i Premier League. Tanken är inte fel, även Stoke var ett lag som så att säga trotsade förväntningarna.

:::

Var anställningen av Tony Pulis rätt beslut av Crystal Palace?

Det finns inga självklara svar på en sådan fråga. Med en svag och obalanserad spelartrupp så finns det väldigt lite utrymme att spela med i spelartruppen. Det är alltså inte så mycket teknik och taktik som kommer att hålla Crystal Palace kvar i Premier League.

Ska de lyckas med den till synes övermäktiga uppgiften att hålla sig kvar i Premier League så är det snarare kamp och moral som gäller. En vilja och en förmåga att jobba för varandra. Och för den uppgiften kan Tony Pulis mycket väl visa sig vara rätt manager. Han är omvittnat skicklig på att skapa lojalitet och sammanhållning i ett fotbollslag.

Tony Pulis har också ett facit av att vända klubbar i förfall till framgångsrika klubbar. Svagheten i det resonemanget är emellertid att det normalt sett har krävts längre tid för att lyckas med det. Nu har han ett halvår på sig. Ett positivt omen är dock att Tony Pulis själv aldrig har blivit nedflyttad med något av sina lag.

Nu kan han inte gömma sig längre. Crystal Palace ställs idag mot Norwich på bortaplan. En match där Crystal Palace kan ha poäng att hämta, och en match mot en motståndare som Crystal Palace mycket väl kan ha förhoppningar om att hålla bakom sig vid säsongens slut.

Full fart från början för Tony Pulis.

:::

Dagens matcher: Aston Villa vs Sunderland, Cardiff vs Arsenal, Everton vs Stoke, Norwich vs Crystal Palace, West Ham vs Fulham, samt Newcastle vs West Brom (18:30).

Dagen erbjuder den engelska fotbollens motsvarighet till en Gott och Blandat-påse. Ingen match som i sig är så där våldsamt superintressant, men en samling matcher som samtliga är hyggligt intressanta och på förhand sevärda. Lite grann som Metallicas Black Album.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons