Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

West Ham letar anfallsalternativ

Det är ett tydligt hösttecken. När den engelska ligafotbollen lämnar helgernas trygga famn och istället brakar loss under vardagskvällarnas strålkastarsken med en veckoomgång.

Sam Allardyce har under veckan kommenterat det anmärkningsvärda faktum att över 20 olika managers har fått sparken inom engelsk fotboll bara under de två senaste veckorna. Det är olyckligtvis en hänsynslös bransch menade han. I någon mening kommenterade han kanske också sin egen situation, efter att en så här långt svag säsong har lett till frågetecken runt hans egen position på Upton Park.

Helgens övertygande 3-0-seger hemma mot Fulham var alltså som balsam för klubben. Det var den första av två viktiga matcher på kort tid i bottenstriden av Premier League. Segern lyfte West Ham från 17:e plats till 15:e och distanserade Fulham, strax under nedflyttningsstrecket, med tre poäng. Ikväll möter West Ham Crystal Palace, där man har chansen att utöka försprånget till dem från sex poäng till nio.

ANNONS

Att behöva kriga i nedflyttningsstriden var möjligen inte vad West Ham, dess klubbledning och deras supportrar, hade väntat sig. Och troligtvis är det kanske också därför som Sam Allardyce började oroa sig över den här tiden på säsongen, när många klubbar börjar känna behovet av förändring på managerposten.

:::

Segern mot Fulham var glädjande också på ett annat sätt. Laget lyckades nämligen göra tre mål. Det är ett fall framåt för West Ham som hittills under säsongen har haft förtvivlat svårt att göra mål. Nio mål på tolv matcher är inte något imponerande facit.

Sam Allardyce ödslade heller inte någon tid med att ge beröm till anfallaren Modibo Maiga, trots att denne inte gjorde något mål i segern. Maiga var ändå ett ständigt hot mot Fulhamförsvaret, men han har hittills under säsongen haft svårt att övertyga i West Ham.

ANNONS

En nick i stolpen och en jätteräddning av Maarten Stekelenburg visar också att Maiga för tillfället saknar den där kombinationen av tur och självförtroende som är så betydelsefull för en anfallare. Att Sam Allardyce gör sitt bästa för att påverkar den vågskålen i rätt riktning är alltså inte märkligt.

Det enkla problemet för West Ham rent anfallsmässigt är naturligtvis att Andy Carroll, lagets dyra anfallsvärvning från Liverpool i somras, är skadad och har så varit under säsongen. Det är inte bara en anfallare som är borta, utan en viktig kugge i ett helt spelsystem. Carroll rapporteras nu vara på väg tillbaka och han har börjat träna med laget.

Det mer komplicerade problemet är å andra sidan att West Ham har det så tunt med alternativ bakom en enda anfallare, som dessutom har en viss skadehistorik. Maiga var aldrig något toppsäkert alternativ och Carlton Cole, även om han är en klubbhjälte, är tillika en spelare som passerat sin karriärs zenit.

ANNONS

Karren Brady och West Hams klubbledning menar nu att denna brist på anfallare är något som ska åtgärdas under januarifönstret. Mycket av säsongen har dock gått förlorad på att West Ham inte åtgärdade detta tämligen lätt förutsebara problem redan i somras.

:::

Det finns dock flera ljusglimtar i West Hams spel och taktik.

Inte minst glädjande för Sam Allardyce bör vara att West Hams kantspel fungerar utmärkt och måste räknas som ett av Premier Leagues bästa. Matt Jarvis har imponerat under flera säsonger på West Hams vänsterkant, och köpet inför säsongen av Stewart Downing till högerkanten har börjat ge förväntade resultat.

När West Ham får möjlighet att kombinera detta effektiva kantspel med Andy Carrolls fysiska närvaro i straffområdet så har West Ham alla möjligheter att börja vandra uppåt i tabellen.

ANNONS

Glädjande på många olika sätt är att West Ham och Sam Allardyce verkar ha fått ordning på den väldigt lovande Ravel Morrison. Dennes säsong så här långt har varit lovande och han börjar äntligen visa sig mogen att förverkliga den potential som tidigare fick många på Old Trafford att salivera. Ett gott betyg på Allardyces managerskap.

:::

Hur mycket är då segern mot Fulham värd? Alla segrar är självklart värda tre poäng, men den på sikt större frågan är vad den enskilda segern säger om West Hams möjligheter att ta poäng och vinna matcher i framtiden.

Fulham är ett lag i spillror och risken är att euforin efter en storseger mot dem döljer svagheter och brister i det egna laget. Det viktiga för West Ham nu är att inte dra för stora växlar av den segern, utan att snarare följa upp det resultatet med en vinst mot Crystal Palace ikväll.

ANNONS

Crystal Palace å sin sida måste så klart börja vinna fotbollsmatcher. Tony Pulis gjorde sin första match med laget i helgen, men det blev förlust borta mot Norwich. I sin hemmapremiär ser Pulis rimligtvis en god chans att ta tre poäng mot ett West Ham som inte övertygat under säsongen.

De tre inledande matcherna för Tony Pulis med Crystal Palace är mot Norwich, West Ham och Cardiff. Rimligtvis måste Pulis förvänta sig åtminstone fyra poäng från dessa tre matcher. Det kommer alltså vara två väldigt motiverade lag på planen ikväll.

Tony Pulis mot Sam Allardyce. Inte precis någon match för den moderna fotbollens finsmakare för att uttrycka det milt. Men helt säkert fascinerande på sitt sätt ändå.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-03 kl 10:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto