Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

LINHEM: Griffin Park d’Or 2: Judgment Day

Prolog

ANNONS

Jag har märkt att ibland kan det vara värre att välja något att skriva om när man skriver mer sällan och har mer att skriva om. Man vet inte riktigt var man ska börja och hur man kan få ner det till 1500-2000 ord. I och för sig har jag nästan aldrig lyckats med det; inte ens när man skrev 2-3 gånger i veckan tidigare säsonger om outtömliga ämnen som spännande unga spelare i Walsall eller Barnet-puns. Det har krävts en del anpassning till universitetet där det ibland är en del av inlämningar/tentor att man bara får har X antal sidor/tecken/ord/referenser till Max Weber.

Men när jag satt där och tänkte i banor som “Bästa säsongen av ett lag med poängavdrag” eller “Bradford har hämtat sig efter sin nakba med Nakhi” slog nyheten ner – Stephen “Captain Jack” Jackson klar för LA Clippers. Och efter det – Mark Warburton ny manager i Brentford.

ANNONS

För många (friska människor) lär det gå obemärkt förbi men Brentford och deras organisation är av stort intresse för mig. Jag skrev om dem för nästan exakt ett år sedan här – https://blogg.fotbollskanalen.se//linhem/2012/12/07/griffin-park-dor/ och det här är uppföljaren.

Inte bara ett London-lag i mängden

Några saker gör dem mer unika än de andra unika lagen. Alldeles nyligen fick godkändes deras planer att flytta till en ny arena på Lionel Road som ska ta cirkus 20,000 och man har haft en sportchef i ett par säsonger nu. Något inte bara ovanligt i L1 utan i England överlag.

Sportchefen i fråga är den Mark Warburton som nu är ny manager. Före Brentford var han ansvarig för den framgångsrika akademin i Watford och mannen bakom Nextgen-serien. Sedan han kom till Brentford har man etablerat sig i toppen av L1 med en satsning på unga spelare och med Uwe Rösler som manager. Rösler som väldigt nyligen värvats till Wigan som ersättare till Owen Coyle.

ANNONS

Troligtvis hade man velat behålla Rösler men man får vara glada att man åtminstone fått behålla Warburton som uppvaktats av West Brom(en av de få andra klubbarna med framgångsrik sportchef) och man förlorade nyligen sin ordförande Greg Dyke som numera är ordförande för FA. Bara detta säger en hel del om hur imponerande Brentford är för stunden.

Man har ett välspelande ungt topplag, välskött ekonomi, en ny arena på gång och en god organisation med en ägare som är Brentford-supporter med stöd ifrån supportrarna.

Förhoppningsvis ska man kunna fortsätta hålla samma nivå på planen även utan Rösler. Och de som undrar om Warburton bara är en temporär lösning bör betänka att Brentford redan har funnit en ersättare till Warburton i Frank McParland. McParland som av oklara anledningar fick sparken från sitt jobb som huvudansvarig för Liverpools akademi är också det en rejäl kupp för Brentford. Och att även han varit akademiansvarig talar för att man har fortsatt transferfokus på unga spelare och på att utveckla sin egen akademi. 

ANNONS

På en Q&A med fansen(före Rösler lämnade) pratade man nämligen om att man uttalat ska spela en variation av 4-3-3 och att Warburton är den som varit huvudansvarig vad det gäller värvningarna.

Vilket är en avdelning där man verkligen imponerat. Man har ett gott samarbete med Everton varifrån man lånat/köpt unga spelare som Jake Bidwell och Adam Forshaw. Just nu har man också Chelseas George Saville, Marcello Trotta(straffmissaren, om ni minns) från Fulham och Kadeem Harris & Ben Nugent ifrån Cardiff. Som alla varit högst delaktiga och till stora delar ordinarie.

Man har också klarat av förlusten av sin målvakt Simon Moore till Cardiff och Harry Forrester till Doncaster som var nyckelspelare ifjol när man var väldigt nära uppflyttning till Championship. Passande nog kan man säga att deras ersättare är målvakten David Button, Tottenham-produkt släppt av Charlton, och inlånade Kadeem Harris från början ifrån Wycombe’s framgångsrika akademi som värvades av Cardiff innan de vann uppflyttning till Premier League.

ANNONS

Det är även värt att notera att även om Brentford har gått om inlånade spelare kan de kritiseras för att deras framgång är lånad men bevisligen lånar man in spelare i förhoppning om att kunna värva dem i framtiden eller tills en egen produkt kan ta den platsen. Få andra lag har spelare där under två separata låneperioder(Bidwell, innan de köpte honom; Marcello Trotta, från Fulham )

Just nu ligger man fyra i L1 och man har vunnit sju av sina senaste åtta matcher, bland annat mot Peterborough och den enda poängförlusten var en oavgjord match mot Wolves.

2016/2017 då man flyttar till Lionel Road förväntar man sig vara etablerade i The Championship och innan dess rekommenderar jag verkligen en tur ut till pittoreska Griffin Park när ni är i London.

::::

Förövrigt är Brentford inte L1’s bästa London-lag då Leyton Orient leder divisionen. Vilket osökt leder oss in på tankar om potentiella London-derbyn i London nästa säsong. Om Brentford och Leyton Orient går upp tillsammans med att West Ham och Fulham åker ur får vi – West Ham-Millwall, West Ham-Leyton Orient (OS arenan-grudge match!) och Fulham-Brentford, vilket är hur Fulhams-derbyn såg ut pre-Al Fayed.

ANNONS

———————————————————

ÖVRIGT

The Championship

Förra veckan förlorade Blackpool först med 1-0 mot Yeovil och sedan med 5-1 mot Derby efter ha gått in i halvtid med en 1-0 ledning. I dessa två matcher lyckades man också samla på sig fem röda kort. tre mot Yeovil och två mot Derby. Sammanlagt har därmed Blackpools spelare åtta röda kort hittills denna säsongen(tvåa i röda kort – Millwall & Middlesbrough) och managern Paul Ince har själv varit avstängd i fem matcher hittills denna säsongen. Mean Machine hade till och med bättre tajmade tacklingar.

McClaren har nu varit Derby manager i nio matcher. Tio om man räknar med 4-4 matchen mot Ipswich då McClaren enligt utsago ska ha gett ett inspirerande tal i halvtid då Derby låg under med 4-1. Sedan dess har man vunnit sju matcher, förlorat en och spelat en oavgjord. Just nu har man vunnit fem raka matcher och man är ligans målfarligaste lag med 40 mål på 19 matcher.

ANNONS

Yeovil har varit närmast uträknade sedan innan säsongen men den senaste tiden har man slagit Blackpool och Derby samt tagit en poäng mot Charlton. Vilket gör att de ligger ovanför Barnsley och Sheffield Wednesday och bara två poäng bakom Charlon ovanför strecket.

Sparkade/avgångna managers: David Flitcroft (Barnsley), Dave Jones (Sheff Wed), Owen Coyle (Wigan).

Jag har länge misstänkt att Barnsley sparkar managers för att deras bästa vapen mot nerflyttning är Ny manager-effekten och detta är bara ytterligare bevis. Owls har bara två vinster hittills denna säsongen och även om de kommit mot Reading och Leicester är det inte tillräckligt, Connor Wickham på lån har dock varit en rejäl injektion i anfallet. Owen Coyle börjar mer och mer framstå som Brian Little och bör undvika nerflyttade PL-lag när han börjar leta jobb igen.

ANNONS

Nytillkomna managers: Aitor Karanka (Middlesbrough), Uwe Rösler (Wigan)

Karanka är en spännande manager och Middlesbrough har potential men hittills har han ej fått resultaten med sig med två förluster på fyra matcher, dock har man i båda de matcherna dragit på sig röda kort i första halvlek. Röslers Brentford har spelat på ett sätt Wigan har varit mer vana vid än vad Owen Coyle föredrar och förhoppningsvis kan han också hjälpa till att få fram unga spelare. Målvakten Lee Nicholls till exempel har varit fantastisk under tiden Scott Carson var skadad.

Burnley leder divisionen på målskillnad före QPR och Leicester. Ings är inte längre skytteligaledare då Ross McCormack gjorde fyra mål mot Charlton vilket tog honom upp till 15 mål och Leeds verkar ha påbörjat den goda vårform som Brian McDermotts lag brukar ha.

ANNONS

:::

League 1

L1 är ovanligt uppdelat denna säsongen. Glappet mellan Wolves på andraplats och Swindon på sjundeplats är hela 13 poäng. Swindon på sjunde plats har därmed poängmässigt lika nära till andraplatsen som man har till sista nerflyttningsplatsen.

Och efter att Peterborough hade en svit på fem raka förluster ligger de åtta poäng bakom Wolves och Orient i toppen. Glappet växer dessutom på trean och fyran Preston och Brentford har åtta raka matcher utan förlust vilket gör att vi ser ut att få en “Big Five” i toppen och övriga får slåss om den sista playoffplatsen. Å andra sidan skulle Coventry ligga bara en poäng bakom Posh om de inte fått poängavdrag och tvingats spela sina hemmamatcher i Northampton.

Även noterbart är att de uppflyttade nykomlingarna – Bradford, Port Vale, Rotherham – alla ligger topp tio i tabellen. Bradfords Nakhi Wells ligger till och med i delad skytteligaledning med 13 mål.

ANNONS

Sparkade/Avgångna managers: Uwe Rösler (Brentford), Richie Barker (Crawley), Sean O’Driscoll (Bristol City)

Crawley har planat ut till ett etablerat, oengagerande mittenlag i L1 vilket tydligen inte är tillräckligt, Bristol City är en enorm röra och tyvärr kunde inte O’Driscoll förhindra raset men jag tror fortfarande starkt på SO’D.

Nytillkomna managers: Mark Warburton (Brentford), Shaun Derry (Notts County), Peter Taylor (Gillingham), Steve Cotterill (Bristol City), John Gregory (Crawley)

Shaun Derry är numera Notts County’s nya spelande manager. Men sedan han denna säsongen redan spelat för QPR och varit utlånad till Millwall kan han tydligen inte spela för Notts förrän nästa säsong.  Vilket måste vara tämligen unikt.

Taylor är inte längre bara caretaker vilket var illa nog. John Gregory har visserligen spännande managererfarenheter ifrån Israel men var konservativ för redan tio år sedan. Cotterill är Cotterill, ett säkert val men ingen du vill ha om du vill om du sedan klarat av hotet av nedflyttning.

ANNONS

:::

League 2

Burton (och Gothenburg Brewers) favoritmålvakt/manliga modell Stuart Tomlinson avslutade sin fotbollskarriär förra säsongen på grund av knäskador. Men nu ett halvår senare har han fått ett utvecklingskontrakt med WWE. Vilket är den största FL-WWE crossover nyheten sedan CM Punk förolämpade dåvarande Forest-målvakten Lee Camp i Nottingham och sedan Wade Barrett kom ut som Preston-supporter. Detta öppnar förstås en pandoras ask av FL-WWE crossover idéer i mitt stora nördiga huvud men förutom att Akinfenwa skulle kunnat ersätta Mark Henry eller att Brian Jansen skulle kunna vara “The Great Dane” tänker jag inte ta detta för långt.

Många har numera vanliga namn snarare än alias men skulle Tomlinson ändå ha ett smeknamn vore ju “The Chest from Chester” rätt perfekt.

ANNONS

Om L1 numera är mer ojämnt på övre halvan är det tvärtom i L2. Där skiljer det nämligen bara fem poäng mellan serieledarna Oxford och Morecambe på tionde plats. Särskilt beroende på att Chesterfield, Southend, Rochdale och Burton på andra till sjätte plats alla har 33 poäng.

Mansfield startade säsongen starkt men nu har man tio vinstfria matcher i rad och sju av dem har varit förluster vilket innebär en 18:e plats.

James Beatties Accrington vann fem av sex matcher under en formstark höstperiod och har nu lite andrum ner till nedflyttningstrecket.

Månadens manager gick dock till Mr Phil Brown vars Southend tog 13 av 15 möjliga poäng i november.

Sparkade/Avgågna managers: Brian Laws (Scunthorpe), Guy Whittingham (Portsmouth),

Laws borde vetat bättre än att återvända hem även om resultaten inte var alltför dåliga och klubbledningen inte noterat den oerhörda jämnheten i ligan. Sedan han lämnade är Russ Wilcox caretaker manager och han har vunnit tre raka matcher vilket tagit dem till fjärde plats bara en poäng ifrån serieledning. Förra gången Wilcox var caretaker manager i Scunny var 2004 efter att Laws fått sparken och då återvände Laws till Scunny efter fyra matcher.

ANNONS

Det känns inte som att det går att ha förväntningar på Portsmouth men en plats på nedre halvan av L2 räckte för att Whittingham skulle få sparken.

Nytillkomna managers: David Flitcroft (Bury), Richie Barker (Portsmouth),

Flitcroft var helt okej i sitt första managerjobb i Barnsley och Bury har haft problem sedan Richie Barker lämnade dem.

Barker som nu tar över Pompey tillsammans med Steve Coppell som var hans sportchef i Crawley. Barker har tagit sig ur L2 tidigare med Bury och Coppell är fortfarande uppskattad.

:::

/Peter A Linhem, @Linhem

Publicerad 2013-12-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto