Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Luis Suarez nya kontrakt visar på Liverpools ökade status

Vid sidan av väldigt grafiska scener av sex och våld så är Spartacus en på alla sätt och vis intressant TV-serie som visar på skillnaden mellan fria människor och slavar, och hur värdet på ett människoliv kan mätas och genom historien har bestämts av deras kommersiella potential.

ANNONS

Spartacus utspelas naturligtvis under tiden för det Romerska imperiet, vi rör alltså cirka 2,000 år tillbaka i tiden. Spartacus är en serie som först och främst gestaltar gladiatorer och deras kamp på den tidens arenor. Den här tidens arenor heter Anfield, Nou Camp och Old Trafford, och dagens gladiatorer är istället fotbollsspelare.

Likheterna är många och slående.

Gladiatorerna tillhörde särskilda hus eller stall precis som fotbollsspelare tillhör klubbar. Precis som spelare kan bli sålda mellan klubbar så var det vanligt att de främsta gladiatorskolorna samlade på sig de bästa och mest populära gladiatorerna. Precis som gladiatorerna så bestäms en fotbollsspelares värde i någon mening av hur uppskattad han är av den publik han uppträder inför.

Precis som gladiatorerna i praktiken var en annan form av slavar så är dagens fotbollsspelare livegna under de kontrakt de skriver med klubbar, om än väldigt välavlönade livegna.

ANNONS

:::

Det är med andra ord ingen liten nyhet att Luis Suarez har skrivit på ett nytt kontrakt med Liverpool, vilket var en nyhet som nådde fram till våra öron under gårdagen.

Liverpool måste naturligtvis betrakta det som en stor seger. Luis Suarez var en av den här sommarens mest påträngande transfersagor, där inte minst hans koppling till Arsenal väckte såväl vrede hos Liverpoolfansen som, med tanke på Arsenals bud, viss muntration hos omvärlden.

Att Luis Suarez nu har skrivit på ett nytt kontrakt med Liverpool innebär helt säkert en rejäl löneökning för honom själv, det har under veckan viskats om att Liverpool gör honom till en av världens bäst betalda. Men genom att på det viset också binda sig till klubben så blir naturligtvis Liverpools förhandlingsläge omedelbart mycket bättre.

Att Luis Suarez väljer att skriva på ett nytt kontrakt måste också innebära att han nu värderar Liverpool högre än vad han gjorde i somras. Där finns alltså ett konkret och högst påtagligt värde med den väldigt positiva säsongsinledning som Liverpool har svarat för.

ANNONS

Liverpool har i en av världens bästa spelares ögon förvandlats till en genuin Champions League-kandidat, och klubbens värde på spelarmarknaden har naturligtvis ökat därefter.

:::

Att Luis Suarez skriver på ett nytt kontrakt med Liverpool är naturligtvis inte någon bra nyhet för de Arsenalsupportrar som möjligen hoppades på ett nytt försök att värva spelaren i januari.

Dels så låg Arsenals attraktivitet för Luis Suarez i somras i att de spelade i Champions League, vilket nu Liverpools möjligheter att göra bedöms som lika goda. Därmed sjunker Suarez intresse för Arsenal. Dels så medför det nya kontraktet att Liverpool är mindre pressade ekonomiskt och att en köpesumma måste uppgå till för Arsenal helt orimliga nivåer.

Arsenals naiva förhoppning i somras var att en kontraktsklausul skulle göra det möjligt för dem att värva Luis Suarez även mot Liverpools vilja. Den förhoppningen visade sig felaktig. Man måste räkna med att ett nytt kontrakt inte bara innebär högre lön för Luis Suarez, utan också ett högre skydd för Liverpool i form av en betydligt svettigare eventuell liknande klausul.

ANNONS

Sämre på att förhandla kontrakt än så är knappast Liverpool. Eller för den delen någon fotbollsklubb.

Och här kommer ett resonemang som känsliga Arsenalsupportrar bör avhålla sig från att läsa. Även om klubben skulle lägga upp den summa som krävs för att tvinga eller övertyga Liverpool att acceptera budet, så kommer de ändå inte kunna värva Luis Suarez, eftersom andra och större klubbar i så fall kommer att matcha deras bud.

Arsenal är inte en klubb till vilken en spelare som Luis Suarez går. Går han från Liverpool så går han till klubbar som Real Madrid, Barcelona eller möjligen Man City och Chelsea. Arsenal kan hävda att de värvade Mesut Özil i somras, men det berodde till största delen på att Real Madrid inte ville ha honom kvar och att inga andra större klubbar var intresserade.

Arsenal gör rätt i att leta anfallsalternativ. Det är emellertid slöseri med tid och resurser att fortsätta jaga Luis Suarez.

ANNONS

:::

Dagens matcher: Liverpool vs Cardiff (13:45), Crystal Palace vs Newcastle, Fulham vs Man City, Man Utd vs West Ham, Stoke vs Aston Villa, Sunderland vs Norwich, samt West Brom vs Hull.

Liverpool möter alltså Cardiff och man kan kanske tänka sig att Luis Suarez firar sitt nya kontrakt med att stänka in ett par baljor. Man Utd återvänder till Old Trafford och måste på något sätt försöka återfinna sitt självförtroende på hemmaplan om de ska kunna börja stiga uppåt i tabellen. Sunderland har en väldigt viktig match för dem hemma mot Norwich.

Håll även ögonen öppna på den tidiga Championship-matchen, det tidiga toppmötet mellan serieledarna Queens Park Rangers och serietrean Leicester City. Två av huvudkandidaterna till uppflyttning.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-21 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto