Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Southampton och Tottenham måste båda tänka framåt

Utslagna ur Ligacupen. Förnedrade i ligaspelet på hemmaplan mot Liverpool. Utan en manager efter att Andre Villas-Boas lämnade under veckan. Det är allt annat än en särskilt fröjdefull julstämning som råder i Tottenham när de så här dagarna före dagen beger sig söderut för en rejält besvärlig bortamatch mot Southampton.

ANNONS

Southampton är annars en av den här säsongens allra mest positiva upplevelser, uppvisandes ett spel som inte bara är väldigt trevligt att titta på utan som också presterar de nödvändiga resultaten. Visst har resultaten under de senaste fem omgångarna varit svaga, ingen vinst och två oavgjorda, men Southamptons motstånd har också varit mördande med matcher mot Arsenal, Chelsea och Man City på kalendern.

I slutänden så har Tottenhams och Southamptons båda säsonger så här långt landat dem på ungefär samma ställe i tabellen, det vill säga runt mitten av den övre halvan. Men sett till spelarmaterial och förväntningar så är det så klart ett betydligt sämre facit för Tottenham än för Southampton, så de båda lagens resultat måste värderas därefter.

:::

En ytlig granskning av Tottenham och Southampton skulle antyda att det är två lag som påminner en del om varandra. Båda lagen har ett spel som är baserat på bollinnehav, centrala delar utav såväl Mauricio Pochettinos som Andre Villas-Boas spelidéer.

ANNONS

Idén om att maximera det egna bollinnehavet är en av de mest påtagliga exporterna från Barcelonas omåttliga framgångar under de senaste fem åren, många har stirrat sig blinda på Barcelonas statistik över bollinnehav, beundrat dess offensiva såväl som defensiva fördelar, kanske i sådan utsträckning att de börjat betrakta bollinnehavet som ett värde i sig självt.

Samtidigt bygger denna syn på bollinnehavet lite på ett missförstånd. Det som var unikt och så förödande effektivt för Barcelona var inte bollinnehavet i sig utan hur de som lagkollektiv pressade motståndarna för att omedelbart vinna tillbaka bollen.

Det här är en av nycklarna till Southamptons framgångsrika spelmodell ända sedan Pochettino tog över klubben för snart ett år sedan. Det är ingen tillfällighet att inte minst ligans bättre lag har haft det förhållandevis svårt mot Southampton. De är inte vana vid den höga pressen. I Tottenhams bästa stunder har pressen också varit deras styrka, men de är mindre konsekventa i det här sammanhanget.

ANNONS

:::

Jag skulle vilja hävda att det finns en annan viktig aspekt som särskiljer Tottenham och Southampton, och som är nödvändig för att göra en taktik baserad på bollinnehav effektiv. Nämligen att hela tiden sträva framåt i planens riktning snarare än bakåt.

När Southampton vinner tillbaka boll så är deras första tanke alltid att försöka få fram bollen till någon av Adam Lallana, James Ward-Prowse, Jay Rodriguez eller Rickie Lambert. De försätter motståndaren i tidsnöd. Vi har å andra sidan kunnat se spelare som Lewis Holtby och Erik Lamela i Tottenham i första hand rikta sin första passning bakåt i planen, och mittfältet har i hög utsträckning varit sidledsspelande. Motståndaren ges tid.

”Look to the front!” är en sedan länge etablerad brittisk militär strategi, och den är tillämplig också på fotbollsplanen.

ANNONS

Tankarna om bollinnehav inom fotbollen har tagits till överdrift. Man vinner inga fotbollsmatcher för att man har bollen inom laget 60% eller mer av tiden. Bollinnehav i sig blir meningslöst om det inte på något sätt omsätts i att laget skapar chanser och är någorlunda effektiva på att omvandla dessa chanser till mål.

Tottenham har haft problem med det andra ledet i den fotbollsekvationen. Ett antal 1-0-vinster med sena mål, ett par gånger på straff, har delvis dolt det förhållandet. Istället har man något klichébetonat pratat om mästarkvaliteten i att vinna matcher på just det sättet. Andre Villas-Boas fastnade i Tottenham precis som i Chelsea i en överdriven tilltro till bollinnehavets magiska egenskaper.

På vilket sätt skulle det, kan man fråga sig, vara mindre mästarkvalitet att vinna matcher genom att blåsa motståndet av banan? Exempelvis genom 4-1 mot Man Utd, 6-0 mot Tottenham och 6-3 mot Arsenal. Samtliga förvisso på hemmaplan men samtliga också mot direkta konkurrenter.

ANNONS

Man City är det lag som den här säsongen bäst visar värdet med en framåtriktad och målchansorienterad fotboll. Kombinerat med en god defensiv. Det är i slutänden därför de med all sannolikhet kommer att vinna ligan den här säsongen.

:::

Dagens matcher: Southampton vs Tottenham (14:30) och Swansea vs Everton (17:00).

Skön söndagsunderhållning idag. Southampton mot Tottenham är en intressant match mellan två lag på den övre halvan som båda försöker hitta tillbaka till ett positivt momentum. Mauricio Pochettino är också en manager som nämnts som en av Andre Villas-Boas möjliga efterträdare. Matchen på Liberty Stadium ska också bli spännande att se mellan två lag som båda försöker spela en konstruktiv fotboll.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-22 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto