Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Julen är kommen till den engelska fotbollen

Nu är det jul igen. Nåja, inte riktigt ännu, först har vi en så kallad uppesittarkväll framför oss, och för oss engelska fotbollsälskare så bjuder den här dagen före dagen oss på en alldeles särskild dopp i grytan (ett ytterst tvetydigt begrepp för övrigt) i form av toppmötet mellan Arsenal och Chelsea på Emirates.

ANNONS

Arsenal har under en längre tid haft täten i Premier League. Men om de förlorar ikväll så faller de ifrån den första plats i tabellen som de haft i nästan tio omgångar ned till en fjärdeplats. Även om de får oavgjort så kommer de att tappa serieledningen till Liverpool. För Arsenal handlar det också om att undvika en andra raka förlust i ligaspelet. Först mot Man City, och nu mot Chelsea.

Från första till fjärde plats med andra ord. Det vore ju inte precis någon trevlig julklapp. Å andra sidan är det svårt att tänka sig en bättre julklapp än att besegra Chelsea och gå in i julhelgen i serieledning.

:::

En sak som talar för Arsenal den här säsongen är Arsene Wenger, laget som kollektiv och för all del också kvaliteten på deras spelare. En sak som talar mot Arsenal är deras egen historia. Det är alltid svårare att vinna en titel för första gången och för det här laget är det den första titeln de jagar.

ANNONS

Det var åtta och ett halvt år sedan Arsenal vann någon form av titel. En titelchans den här säsongen har redan försvunnit. Som utav en händelse så var det då Chelsea som satte stopp för den, genom att vinna med 2-0 på Emirates i Ligacupen. Kan Chelsea sätta käppar i hjulet även denna gång?

Då kringgärdades både matchen och därefter resultat med de sedvanliga ursäkterna kopplade till Ligacupen. Reservbetonade lag, en betydelselös cup och så vidare. Den här gången finns inga ursäkter. Både för Arsenal och för Chelsea, både för Arsene Wenger och för José Mourinho, så är dagens match av allra högsta vikt.

:::

I och för sig kan man tycka att det är Chelsea som har både mest att förlora och mest att bevisa den här matchen. Det är de som ligger på femte plats i tabellen och det är de vars spel har haltat betänkligt hittills under säsongen. Å andra sidan vet de att de oavsett vad som sker ikväll kommer befinna sig allra minst på sin nuvarande femteplats, med ett inte överdrivet högt hopp upp till toppen av tabellen.

ANNONS

Chelsea har dessutom bortamatch, och då finns egentligen alltid, i alla fall i möten med övriga topplag, lite mindre att förlora. Arsenal däremot spelar på hemmaplan, och om man är ett lag med ambitioner att vinna ligatiteln så måste målet alltid vara att vinna på hemmaplan. På sitt sätt kanske särskilt just mot övriga topplag. Att försätta möjligheten att dra iväg tre poäng utöver den psykologiska vinsten är i sig en förlust.

Och som sagt, vid förlust så sjunker Arsenal i ligatabellen från första plats till fjärde plats. Deras position vid ett sådant utfall vore kanske rent matematiskt något bättre än Chelseas motsvarighet, men rent moraliskt för fortsättningen av ligaspelet troligtvis sämre.

Spännande kommer det hur som helst att bli.

:::

Bloggen speglar som vanligt dess studieobjekt. Den engelska fotbollen är känd för att inte ta något uppehåll under julen och över nyår. Det gör således inte heller den här bloggen. Den engelska fotbollen liksom Englandsbloggen är helt enkelt inte som alla andra.

ANNONS

Under julafton och juldagen får ni dock klara er helt på egen hand. Redan till annandagen återvänder dock bloggen, vilket bör ses som självklart i och med den då klassiska engelska annandagsfotbollen. Boxing Day. Då ska jag försöka mig på att sammanfatta det engelska fotbollsåret.

En titt bakåt med andra ord. Men jag försöker alltid att titta framåt och därför vore det trevligt med era önskemål vad gäller kommande bloggar, ämnen och innehåll för det kommande året.

:::

God Jul!!

Publicerad 2013-12-23 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto