Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ett gott nytt Premier League-år 2014!

GNY!

ANNONS

Efter nyårsaftonens minimala blogguppehåll så konstaterade jag att det började pratas lite statistik i kommentarsfältet, närmare bestämt gällande olika spelares speltid hittills under säsongen och vad det betyder för ett lags relativa fräschör. Ett spännande ämne faktiskt som det inte är omöjligt att jag gör något av i dagarna.

Mer statistik kommer det bli inför helgen som kommer. Under nyårsdagen är det ju nämligen avspark för ligasäsongens andra halva. 19 matcher är redan spelade och då kan vi så klart börja summera vad som skett, hur Premier Leagues 20 klubbar har presterat offensivt såväl som defensivt, och hur vi med det kan förstå dels varför de placerar sig som de gör i ligatabellen så här långt, dels vad de måste förbättra för att avancera uppåt i tabellen under våren.

Nu stundar dock nyårsdagen. Denna helgdag traditionellt sett ägnad åt Ivanhoe och backhoppning från Garmisch Partenkirschen, men just den här nyårsdagen också ägnad en hel rykande ligaomgång från världens bästa liga, Premier League. Och det är ju minst sagt heller inte vilken omgång som helst.

ANNONS

:::

Nyårsdagens absolut största match är utan tvekan kvällsmatchen mellan Man Utd och Tottenham på Old Trafford. Två av toppkandidaterna inför säsongen som däremot båda presterat väsentligt under vad som förväntats av dem.

Det är en särskilt spännande match med tanke på att båda klubbarna ligger på precis samma poäng inför matchen, och att båda två har ett litet poänghopp upp till den så eftertraktade fjärdeplatsen i tabellen. Att vinna matchen vore naturligtvis guld värt, likaväl som det vore illa att förlora matchen.

Historiskt sett har Man Utd haft det förhållandevis lätt för Tottenham, inte minst på Old Trafford. Under Andre Villas-Boas managerskap så skedde en viss förändring här, med en Tottenhamseger och två oavgjorda. Det går att hitta taktiska skäl till det. Det ska bli intressant att se om Tim Sherwood kan följa i Villas-Boas fotspår mot Man Utd, eller om det blir ett återfall till gamla mönster.

ANNONS

Man Utd är ett lag till synes i form. Sedan den otroligt kostsamma dubbelförlusten mot Everton och Newcastle så har laget vunnit sina sex senaste matcher, varav fyra i ligan. Det här blir dock sedan dess det första riktiga provet mot ett så kallat topplag. Dessutom på hemmaplan, där Man Utd har varit oväntat skakiga den här säsongen.

Tottenhams form är något mer svajig. Brakförlusten mot Liverpool föranledde Villas-Boas avsked och sedan dess har Tim Sherwood förvaltat två vinster, en oavgjord och en förlust. En övergång till två anfallare har dock lett till att Tottenham gör fler mål än förut. Både mot Southampton och mot Stoke gjorde Tottenham tre mål.

Jag tycker mycket talar för en öppen, intensiv och chansrik match på Old Trafford.

:::

Arsenal kan så klart pusta ut lite efter två tuffa bortamatcher i rad, först mot West Ham och därefter mot Newcastle. Nu är det hemmamatch mot Cardiff, något som åtminstone på pappret låter som en betydligt lättare uppgift.

ANNONS

Pusta ut är väl emellertid just vad man inte riktigt har råd att göra i sådana matcher. Cardiff har även stundtals visat upp ett tätt defensivt spel, och i Dave Marshall så har Cardiff kanske den målvakt som hittills den här säsongen har imponerat mest av alla.

Ändå tycker jag Arsenal har visat mästartakter under julfotbollen. Först vänder man en hotande förlust borta mot West Ham under en intensiv halvlek, och därefter gör man det nödvändiga enda målet borta mot Newcastle. Sex poäng på de båda bortamatcherna är starkt.

:::

Liverpool lär få kämpa på hemmaplan mot Steve Bruce-dopade Hull, som går från klarhet till klarhet den här säsongen. Hulls fullständiga 6-0-demolering av Fulham i lördags visar på ett lag med god form och högt självförtroende, vid sidan av att normalt sett vara defensivt väldigt skickliga.

ANNONS

På samma sätt har Man City och Chelsea bortamatcher som båda på förhand ser väldigt komplicerade ut. Såväl Swansea som Southampton har ett spel med potential att ställa till stora problem för dagens mer illustra motståndare, och som också har gjort så under tidigare säsonger.

Om vi alltså ska sammanfatta förutsättningarna för Premier Leagues toppstrid så skulle jag säga att det här är en omgång där Arsenal borde kunna hoppas på att dra ifrån några poäng från flera av sina konkurrenter.

:::

Går vi till den minst lika täta bottenstriden så har vi en riktig rackarrysare på Craven Cottage mellan Fulham och West Ham, två lag som helt enkelt vägrar att hitta formen.

För West Ham är det den andra raka ”måstematchen” i botten av tabellen. Mot West Brom hittade de för all del målet själva, men ett försvar svårt drabbat av frånvarande spelare läckte likaså det som ett såll. Fulhams 0-6 borta mot Hull kan mycket väl leda till den inte helt vanliga situationen att en klubb byter manager två gånger inom loppet av en månad.

ANNONS

Alan Curbishley och Ray Wilkins lurar båda i vassen att ta över efter Rene Meulensteen, som utsågs till ersättare för Martin Jol.

Crystal Palace har chansen att ta tre blytunga poäng hemma mot Norwich. Tony Pulis har verkligen haft önskad effekt sedan han tog över Crystal Palace efter Ian Holloway, och laget har nu avancerat ovanför nedflyttningsstrecket, vilket få trodde skulle vara möjligt för bara ett litet tag sedan.

Vid vinst så halar de även in Norwich poängmässigt och drar på så vis in dem i nedflyttningsstriden. Fem lag skulle i så fall teoretiskt kunna ligga inom en poäng från varandra på vardera sidan av nedflyttningsstrecket, med en halv säsong kvar att spela.

Det kommer bli en infernaliskt spännande vår.

:::

Nyårsdagens matcher: Swansea vs Man City (13:45), Arsenal vs Cardiff, Crystal Palace vs Norwich, Fulham vs West Ham, Liverpool vs Hull, Southampton vs Chelsea, Stoke vs Everton, Sunderland vs Aston Villa, West Brom vs Newcastle, samt Man Utd vs Tottenham (18:30).

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-12-31 kl 20:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto