Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Status och beredskap i Premier League inför januarifönstret

Ibland är bubblan häftigare än verkligheten. Vi såg det med tulipaner i Holland och vi har sett det med fastigheter och IT-företag i Sverige. I helgen såg vi det med FA-cupens tredje omgång. En del intressanta matcher men inget som direkt drog ögonen till sig, inget som gjorde helgen särskilt speciell. Lottningen av den fjärde omgången innehöll inte precis några godsaker heller.

Istället kan vi kanske ägna en dag åt det enkla faktum att januarifönstret nu är öppet. Det diskuteras naturligtvis en hel del om vilka spelare som olika klubbar är på väg att värva, samtidigt som de flesta klubbar av naturliga och rationella skäl väljer att ligga lite lågt med vilka de faktiskt är intresserade av, likaväl som att de över huvud taget skulle vara intresserade alls.

Januarifönstret är mer än sommaren en säljarens marknad. Det är lätt hänt för en köpande klubb att tvingas betala rejäla överpriser. Säljaren vet ofta att klubben som vill köpa kanske befinner sig i en utsatt position, inbillad eller verklig, behöver en ny spelare, och vet att utnyttja situationen. Likaså kan en alltför enveten jakt på nya spelare i januari skapa oro hos befintliga spelare som uppfattar det som en tydlig signal på bristande förtroende för dem.

Ändå är det en möjlighet att agera, och om en klubb behöver agera så vore det dumt att försätta den möjligheten i januari. Det gäller då att heta spelare eller spelartyper som laget faktiskt har behov av. Jag har gått igenom lagen högst upp i tabellen, och lagen längst ned i tabellen, och inventerat vad de kan tänkas vara på jakt efter i januari.

:::

Arsenal. Befinner sig egentligen lite i ett liknande läge som i somras, det känns som att laget skulle växa en dimension med en anfallare av högsta klass. Att fortsätta jaga Luis Suarez känns ogörligt. De gånger Arsenal normalt sett får problem är när spelet så att säga fastnar framför motståndarnas straffområde och när utrymmet att agera på blir litet och trångt. Det har ryktats en del att Arsenal skulle vara intresserade av Dimitar Berbatov, och det tror jag skulle vara en utmärkt värvning på kort sikt.

Chelsea. Det bär egentligen emot att rekommendera något sådant, med tanke på hur Chelsea under senare år har värvat anfallare efter anfallare. Men om de faktiskt skulle lyckas med att hitta en etablerad världsklassanfallare, som i ett svep skulle lösa deras bekymmer med Fernando Torres och Demba Ba genom att svepa dem under mattan, så vore det kanske bokstavligt guld värt för Chelsea. De jagade Wayne Rooney i somras, och det vore naturligtvis en enorm värvning för Chelsea på fler sätt än ett.

Liverpool. Jag har väl aldrig riktigt gillat tanken på Steven Gerrard som defensiv mittfältare, en position i vilken han inte är hundraprocentig samt en position där hans stora styrka inte alltid kommer till sin maximala rätt. Offensivt känns det inte som att Liverpool är i stort behov av att förstärka. Om jag alltså skulle söka efter en spelare till Liverpool så vore det en central balansmittfältare som kan komplettera Lucas. Det skulle också adressera en av lagets större svagheter, deras svårigheter att förhindra motståndarna från att skapa chanser mot dem.

Man Utd. Man Utds alla problem har genom egen förskyllan blivit ett av den här säsongens stående skämt. Många talar om det offensiva centrala mittfältet, och visst har Man Utd varit stabbiga där. Samtidigt finns där spelare att tillgå där men som också kan prestera mer och utnyttjas bättre. Ett av Man Utds vassaste vapen tidigare år har varit ett snabbt och kreativt kantspel, men det har gått i stå hittills under säsongen, vilket i sin tur minskar avlastningen på just det centrala mittfältet. Det kan vara taktiskt från David Moyes sida som vill vara tät centralt, men det är också spelarna som brustit. En dröm vore naturligtvis Juan Mata som verkar ha det jobbigt i Chelsea, men det är förmodligen inte någon realistisk tanke.

Newcastle. Newcastle är ett lag som har imponerat så här långt. Det är ett lag som kombinerar taktiskt kunnande med individuell skicklighet, och inte minst offensivt har de många styrkor. Att skapa målchanser är inte ett av lagens problem, däremot finns det defensiva svagheter i Newcastle. Det är framför allt en mittback av hög klass som Newcastle skulle vinna på att försöka hitta, en värvning som skulle höja laget från mycket bra till väldigt bra. En tanke skulle vara att göra ett försök med Stokes Ryan Shawcross.

Tottenham. En taktisk analys av Tottenham visar att laget är mycket svagt på att försvara sig mot djupledspassningar, vilket förvisso har mer med hur Andre Villas-Boas formerade sitt lag. Tim Sherwood har valt att börja spela med två anfallare vilket gett laget ny offensiv kraft. Mycket av den tidiga framgången har byggt på Emmanuel Adebayor, en notoriskt ojämn spelare i mina ögon. Att hitta ett tredje etablerat komplement till den egna anfallslinjen vore alltså en klok idé för Tottenham.

:::

Crystal Palace. Under sommaren så värvade Ian Holloway anfallare efter anfallare men verkade ha glömt bort att för att få någon användning av alla dessa anfallare så kan det vara bra om laget först lyckas hålla tag i bollen. Om det är något som Tony Pulis alltså bör försöka hitta i januari så är det en tvåvägsspelare på mittfältet som kan styra och dirigera lagets spel. Med tanke på lagets dokumenterade svagheter på ytterbackspositionerna så kan det även vara en idé att titta lite extra på den positionen.

Sunderland. Laget ligger sist i tabellen och det är absolut ingen tillfällighet. Många pekar på lagets svårigheter att göra mål, men med spelare som Steven Fletcher, Jozy Altidore och Fabio Borini i laget så råder inte spelarbrist i anfallet. Istället ser jag lagets centrala mittfält som en stor brist, i synnerhet defensivt. Sunderland har varit kroniskt dåliga på att försvara sig mot snabba attacker och de lämnar alldeles för mycket yta framför den egna backlinjen.

West Ham. Ett av West Hams stora problem den här säsongen har varit målskyttet. Lagets store anfallsstjärna Andy Carroll går skadad under stora delar av säsongen och det har varit svårt för Carlton Cole att ersätta honom. En spelartyp som West Ham måste hitta är alltså en etablerad anfallare som både kan ersätta och kombinera med Carroll. Varför inte göra ett försök på Newcastles talangfulle men något åsidosatte anfallare Papiss Demba Cissé?!

:::

Man City och Everton skulle jag säga kan sova rätt lugnt under januarifönstret. De har inga större behov att göra affärer i januari, vilket så klart inte utesluter att de gör det ändå.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-06 kl 09:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons