Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues fem bästa domare

Listor är så klart alltid subjektiva i någon mening. Något säger mig ändå att med den här listan så kommer vi upp på en helt annan nivå av subjektivitet. För det kan finnas få ämnen om vilka fotbollssupportrar å ena sidan har så pass godtyckligt definierade uppfattning samt å andra sidan är så fullständigt övertygade om det sanna i dessa uppfattningar. Det är inte minst därför jag har hållit mig borta från ämnet.

Det finns ett problem med domare. Nämligen att samtidigt som precis alla kommer ihåg varje tillfälle en domare gör något misstag, så kommer i princip ingen ihåg när domaren gör något rätt, vilket ändå sker vid den överlägsna majoriteten av tillfällen. Dessutom blir känslorna så mycket starkare och mer upprörda när det sker ett misstag. Att domsluten ska vara bra tenderar vi mer att ta för givet.

I vår bedömning av domare jobbar vi alltså med det välbekanta statistiska problemet med översampling, i det här fallet av misstag. Det här kommer med all sannolikhet att visa sig också i kommentarsfältet. Jag är helt övertygad om att många kommer kunna ha väldigt specifika invändningar mot varje enskild domares plats på listan, baserat på ett ytterst konkret misstag, inbillat eller verkligt, som denne domare begått, oftast mot det egna laget naturligtvis.

Poängen är att det finns inga domare mot vilken sådana invändningar inte kan göras. Alla domare gör dessa misstag, det är the cost of doing business. Om vi skulle acceptera denna enkla sanning så skulle diskussionerna i samband med fotbollsmatcher bli betydligt mer konstruktiva.

Domarna i Premier League gör genomgående ett väldigt bra jobb. Jag kan garantera att det finns ingen människa som skulle vilja vara lika granskad och utsatt i sina vardagsjobb som dessa domare är, och ytterst få om någon skulle då visa sig vara fria från misstag. Ändå så behandlar vi dem på ett sätt som vi aldrig skulle vilja bli behandlade själva.

De fem bästa domarna i Premier League är enligt mig följande:

:::

(5) Michael Oliver

Oliver är 28 år gammal och blev som 25-åring den yngste domaren någonsin att döma en Premier League-match. Han har konsekvent matchats fram av FA och Premier League i en strävan att föryngra domarkåren. Att vara så ung, till och med yngre än flera av spelarna på planen, kan så klart medföra vissa problem med auktoriteten, och Oliver har haft sina anpassningsproblem. De senaste åren har han dock växt in alltmer i rollen, och nu är han en av Premier Leagues bättre domare.

(4) Andre Marriner

Ett kvalitetsmått på en domare kan så klart vara att han inte har varit inblandad i några stora incidenter som föranlett kritik. Något som passar hyfsat väl in på Marriner. Det kan å andra sidan också ses som ett tecken på att domaren ifråga inte har haft hand om matcher med den höga profilen. När Marriner dock utsågs till att döma förra säsongens FA-cupfinal mellan Man City och Wigan, en match han skötte utmärkt, så var det dock en hedersbetygelse och ett kvitto på Marriners domarprestationer.

(3) Phil Dowd

Bill Shankly sa en gång om domare att problemet med dem är att de kan reglerna men inte förstår sig på spelet. Ett uttalande som möjligen låter klokare än det faktiskt är. Dowd är en domare som jag genomgående har upplevt alltid uppvisat en god förståelse för just spelet, den där fingertoppskänslan av om, när och hur han faktiskt ska ingripa i matchbilden. En av Premier Leagues flitigaste domare som också fick äran att döma FA-cupfinalen 2012.

(2) Chris Foy

Foy är en av Premier Leagues allra mest rutinerade domare, efter att ha gjort sin debut i högsta ligan redan 2001. Ofta när det vankas stormatcher i Premier League och det är någon annan domare som utses så brukar det bli rubriker och röksignaler i media om dessa val. Men sällan om Foy. Hur det kommer sig vet jag inte men det känns alltid lugnt och fritt från kontroverser när Foy dömer, troligtvis på grund av hans lugna bedömning av de situationer som oundvikligen uppstår.

(1) Howard Webb

[*Insert joke here*]. Om bloggen som helhet uppmanar till invändningar så är det så klart ingenting mot vad förstaplatsen gör. Vid sidan av allt skitprat så är det trots allt ändå så att Webb är Englands internationellt kanske mest meriterade domare, och som har en god vana att låta spelet flyta på under matcherna utan överdrivna ingripanden. Webb är tveklöst den engelske domare med störst auktoritet på planen. Det är ingen tillfällighet att han får döma flest stormatcher, lika lite som det är en tillfällighet att han fick äran att döma den senaste VM-finalen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-10 kl 00:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons