Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nu eller aldrig för Arsenal?

Arsenal gjorde sitt jobb igår kväll, borta mot Aston Villa, när helgens omgång i Premier League avslutades under måndagskvällen. Kanske blev det lite oroligt efter Christian Bentekes reduceringsmål i slutet, men med två snabba mål under första halvlek så var det en match som Arsenal i grova drag ändå hade rätt bra kontroll på.

Därmed återtog Arsenal serieledningen, en poäng före Man City och ytterligare en poäng före Chelsea. Bakom dem tuffar de övriga klubbarna på, men det börjar se alltmer osannolikt ut att någon ur det gänget ska kunna blanda sig i titelstriden. I slutänden kommer det med all sannolikhet att stå mellan just Arsenal, Man City och Chelsea.

ANNONS

Arsenal imponerar på mig så här långt under säsongen, på fler sätt än ett. Rent spelmässigt imponerar de så klart, men det har de kunnat göra stundtals under längre tid. Ett Arsenal som fungerar spelmässigt är ofta imponerande att titta på. Vad som också imponerar är dock jämnheten hittills under säsongen, och förmågan både att gräva fram resultat under press och att skapa sig de nödvändiga marginalerna tidigt i matcherna.

På förhand trodde jag i och för sig inte att Aston Villa skulle kunna störa Arsenal, de är inte riktigt laget för det. Arsenal var dock ändå tvungna att göra jobbet och gjorde det också med eftertryck. 2-0 i halvtid var ett bra sätt att ta kontroll i matchen. Mindre marginaler och det hade kunnat sluta med poängtapp på Villa Park.

:::

Frågan är så klart öppen om Arsenal kommer att kunna vinna ligatiteln den här säsongen. Det verkar som om de flesta i slutänden ändå tror på Man City eller Chelsea, och väntar på att Arsenal kanske viker ned sig under våren. Detta har ju också varit mönstret de få gånger under de senaste åtta åren som Arsenal till synes varit med i titelstriden in på våren.

ANNONS

För mig är kanske frågan värd att ställas lite annorlunda, nämligen: Är det nu eller aldrig för Arsenal den här säsongen?

Aldrig är ett väldigt långt ord, till och med för en ent, som det heter i Sagan om ringen. Men om vi förstår frågan och bruket av ordet aldrig så som det är avsett så är den ändå på sin plats. Kanske är det så att Arsenal den här säsongen har både sin bästa chans på många år såväl som sin bästa chans inom en överskådlig framtid att vinna Premier League.

Många faktorer talar för att så är fallet. Tottenham och Man Utd har sina respektive interna problem. Liverpool är kanske ännu inte helt färdigbakade för en titelstrid. Känslan är att Man City och inte minst Chelsea bara kommer att bli bättre och starkare under kommande säsonger. Utmaningarna kommer bli fler och tuffare under kommande säsonger.

ANNONS

Arsenal själva befinner sig i en särskilt gynnsam situation med Wenger kvar i klubben, en närmast perfekt harmoni i lagkollektivet, flertalet spelare som befinner sig på sin topp, köpet av Mesut Özil och den positivitet det medförde. Det är alltid svårt att behålla alla förutsättningar på topp under längre tid, Arsenal kan alltså inte räkna med samma gynnsamma läge framöver.

:::

Om det är nu eller aldrig är så klart svårt att fastställa i någon objektiv mening, men om så är fallet så verkar det hittills inte ha stört Arsenal, tvärtom skulle jag mena att det i så fall är en känsla som hjälper laget på planen. Arsenal har fått häng och de har fått vittring, och ett lag och spelare som vädrar seger släpper inte gärna greppet om den godbiten.

Det i sig kan faktiskt göra det betydligt svårare än förväntat för både Man City och Chelsea att skaka av sig Arsenal den här säsongen. De ska nog inte räkna med att det går så automatiskt som kanske varit fallet med Arsenal under tidigare vårsäsonger, där de närmast med matematisk säkerhet har börjat falla ifrån under februari och mars.

ANNONS

Dessutom, frågan om nu eller aldrig kan så klart också visa sig påverkas av Arsenals utfall den här säsongen. Om Arsenal inte vinner Premier League så lär frågan vara fortsatt aktuell. Om Arsenal faktiskt vinner Premier League den här säsongen så kan ju inte minst de mentala förutsättningarna bakom frågan visa sig föränderliga.

Oavsett vilket så måste slutsatsen vara att Arsenals chanser att vinna Premier League den här säsongen knappast kan bli bättre.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-14 kl 10:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto