Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

14 rätt är respekt

Då och då händer det att Englandsbloggen går omkring på stadens gator som en vanlig man. Och i vissa sammanhang finns de som har noterat att jag skriver den här bloggen. De lite yngre verkar tycka att det medför någon form av kändisskap, vilket tydligen är fett häftigt. Från de äldre möter man inte sällan uppfattningen att ”jaha, du är expert, ja men då borde ju du ha många rätt på stryktipset!”

Till sammanhanget hör att Sundsvall om jag inte är felinformerad är den stad i Sverige i vilken det spelas allra mest per capita. Detta trots att Sundsvall är rätt långt ifrån att vara staden med högst levnadsstandard. Vilket kanske säger något om vilken målgrupp spelindustrin framför allt riktar in sig på. Så att det tänks i sådana termer är kanske inte så konstigt som det kan låta.

ANNONS

Men det här med att ha mer rätt på stryktipset för att man är expert är ju så klart bara nonsens. Visst, jag tror nog jag har bättre koll på engelsk fotboll än genomsnittet men inte tusan blir jag så värst mycket bättre på att tippa fotbollsmatcher för den sakens skull. En fotbollsmatch, än mer tretton av dem, beror på så många enskilda och specifika faktorer att det handlar mer om astrologi än vetenskap att förutspå dem.

Daniel Kahneman berättar också i boken Thinking, Fast and Slow att experter faktiskt är genomsnittligt sämre än vanliga människor på att förutspå resultat och utfall inom sina respektive områden. Vilket är rätt anmärkningsvärt. Skälet är att experter försöker vara för smarta för sitt eget bästa, de söker efter den där överraskningen, den där skrällen som får dem att framstå som väldigt insiktsfulla, istället för att bara kallt i varje enskilt fall gå på det mest sannolika utfallet.

Det är inte utan att jag känner igen mig själv, inte minst då från de här årliga bloggarna inför säsongen när jag ska försöka gissa hur Premier League kommer att sluta. Inte tusan sitter jag och bara kallt plitar ned vad jag tror är rationellt mest sannolikt. Jag försöker hitta säsongens överraskning. Vilket kanske har gått bra någon gång men oftare leder tankarna fel.

ANNONS

Men varför inte ta och prova Kahnemans påstående. Nu är det förvisso fjärde omgången i FA-cupen det handlar om, inte den tredje omgången, men det gör å andra sidan antalet matcher mer hanterbart. Två är redan spelade. Jag gissar utfallet i de 14 återstående matcherna under helgen och ni gör detsamma. På söndag redovisar vi facit.

Let us have proper contest! som de skulle säga i Spartacus.

:::

Bournemouth vs Liverpool – (2). Svårt att föreställa sig att Bournemouth ska lyckas stå emot Liverpools offensiv, likaväl som de lär ha svårt att skapa särskilt många chanser mot dem.

Bolton vs Cardiff – (1). Cardiff lär ha andra prioriteringar än FA-cupen och befinner sig också i en dålig period. Bolton räds knappast Cardiff hemma på Reebok.

Southampton vs Yeovil – (1). Skrällaget Yeovil har börjat tappa mark i The Championship nu och de lär inte ha överdrivet mycket att sätta emot borta mot Southampton.

Southend vs Hull – (x). Southend spelar i League Two men brukar kunna vara lite kluriga i cupspel. Alls ingen lätt uppgift för Hull som troligtvis heller inte har några större ambitioner i FA-cupen.

ANNONS

Sunderland vs Kidderminster – (1). Sunderland är självklart fortfarande lite höga efter veckans cupseger mot Man Utd. I rena farten lär de göra processen kort med Kidderminster.

Huddersfield vs Charlton – (x). Tufft möte mellan två jämna lag från The Championship. Huddersfield får bära favoritskapet men jag tror att Charlton kommer sälja sig dyrt här.

Port Vale vs Brighton – (2). Alls ingen lätt uppgift för Brighton men i slutänden tror jag att Port Vale kommer att väga för lätt mot starkare motstånd. Gardera dock med ett kryss.

Rochdale vs Sheffield Wednesday – (x). Wednesday känns hopplöst ojämna och opålitliga så även om Rochdale är ett svagare lag som spelar längre ned i divisionerna så är det ingen som gör segern säker.

Wigan vs Crystal Palace – (x). Wigan är naturligtvis titelhållare i FA-cupen trots att de så bittert åkte ur Premier League förra säsongen. Crystal Palace under Tony Pulis ledning blir dock ingen lätt uppgift och jag räknar med omspel.

Man City vs Watford – (1). Nja. Watford kan vara hur charmiga som helst, men hemma på Etihad Stadium kommer de inte kunna rubba Man City, som utan problem kan ta ännu ett steg mot en möjlig kvadruppel.

ANNONS

Birmingham vs Swansea – (x). Två av Englands mer framgångsrika cuplag under senare år, dock med olika kurvor därefter. Birmingham har krånglat sig fram i FA-cupen och mot Swansea lär de få fortsätta att krångla.

Stevenage vs Everton – (2). Stevenage har stått för uppseendeväckande skrällar i FA-cupen förut och det är frestande att satsa på dem igen. Men inte den här gången, Everton ser starka ut och Stevenage darrar i botten av League Two.

Sheffield United vs Fulham – (1). Det har inte varit någon rolig säsong för The Blades, som ligger på nedflyttningsplats i League One, men Fulham är ett lag helt utan struktur och självförtroende. Det här är min skrällmatch.

Chelsea vs Stoke – (1). Chelsea är ett storlag som under åren faktiskt har haft förhållandevis lätt för Stoke. Hemma på Stamford Bridge ska dock inte Stoke kunna hota, detta bör bli en bekväm seger för Chelsea.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-25 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto