Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Engelsk fotbolls trevligaste derby

Ett derby bygger på många olika ingredienser. Det kan bygga på många olika sociologiska faktorer såsom kultur, religion, klass eller enbart något så praktiskt som geografisk tillhörighet. Historia och tradition spelar av hävd en betydligt större roll just i derbymatcher än vad som kanske är fallet i matcher av mer normal karaktär.

Rivaliteten mellan två klubbar i ett derby kan naturligtvis vara väldigt hetsig och intensiv. En grupp forskare vid universitetet i St Andrews studerade dessa känslor. De studerade 21 derbymatcher mellan 2008 och 2011 och sade sig hitta övertygande bevis för en statistiskt säkerställd ökning i familjerelaterat våld i samband mellan särskilt passionerade derbymatcher.

Det finns ett flertal sådana här derbyn inom engelsk och brittisk fotboll. Det mest uppenbara är kanske Glasgowderbyt mellan Celtic och Rangers. Old Firm. Andra derbyn som har en liknande karaktär är derbyt i norra London mellan Arsenal och Tottenham, Manchesterderbyt, Tyne-Wear-derbyt mellan Newcastle och Sunderland, Stålderbyt och Birminghamderbyt.

Kvällens derby, Liverpoolderbyt eller Merseysidederbyt, vad man nu än väljer att kalla det, utgör dock på sätt och vis ett oväntat undantag. Det är faktiskt inte någon ovanlig företeelse i Liverpool med familjer bestående av personer som kan hålla på både Everton och Liverpool. En följd av detta har blivit att fans från olika lag faktiskt kan sitta tillsammans på ett Merseysidederby.

Viss förbrödring mellan klubbarna skedde ju också under 1980-talet, när Everton och Liverpool vid upprepade tillfällen drabbade samman på Wembley. Med andra ord, kanske är Liverpool mot Everton på flera sätt engelsk fotbolls trevligaste derby.

:::

Det vore i så fall på läktarna. Och man kan så klart fundera över om detta i huvudsak är att betrakta som en lokal företeelse. Och om vi finner samma typ av kollegiala stämning mellan supportrar utanför England, härute på den stora interwebben.

Någon särskild trevlighet finner vi hur som helst inte på fotbollsplanen. Där är det snarare tvärtom. Utfallet under senare år har varit att Merseysidederbyt har resulterat i fler röda kort än någon annan match i Premier League.

Det faller tillbaka på sin historia av att det är det mest långlivade derbyt i den engelska högstadivisionen, där Everton och Liverpool regelbundet har mött varandra minst två gånger per säsong så långt tillbaka som till 1962-63.

Kanske har det också intensifierats under senare år i och med att Everton och Liverpool återigen har befunnit sig i närheten av varandra i tabellen. Även den här säsongen har vi ju en situation där det blott skiljer en poäng mellan de båda klubbarna, och en plats i Champions League står ju på spel.

:::

Egentligen är det rätt anmärkningsvärt att Everton ligger så bra till för Champions League-platserna som de faktiskt gör. Det pratas ofta om att flera klubbar den här säsongen lider lite på grund att de bytt manager, men Everton är faktiskt en klubb som verkar ha gynnats av det.

Roberto Martinez pratade förvisso om Champions League-spel inför säsongen, men det var något som många, inklusive jag själv, betraktade som naiv godtrogenhet eller möjligtvis spel för galleriet. Om det faktiskt blir Champions League-spel återstår så klart att se, men de befinner sig definitivt närmare än vad jag trodde skulle vara möjligt.

Även spelarna i Everton verkar visa stor tilltro till Evertons framtid. Det är naturligtvis en rejäl förtroendeförklaring när Leighton Baines väljer att skriva på ett nytt kontrakt med Everton.

Tabellen spelar dock kanske mindre roll ikväll. För även om Everton faktiskt har slutat före Liverpool i tabellen de två senaste åren, så förblir de rent mentalt och psykologiskt lillebror i Liverpool. De brukar av någon anledning ha väldigt svårt mot Liverpool, i alla fall svårt för att vinna.

Everton under Roberto Martinez har dock brutit barriärer tidigare under säsongen. De tog sin första seger på Old Trafford på mycket länge. Kan de göra samma sak på Anfield ikväll?

:::

2OLEgend.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-28 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons