Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jürgen Klopp tar Leeds till Premier League

Som fotbollssupportrar så brukar vi gilla att spekulera om fotbollen, vad som har hänt och vad som skulle kunna ske. Till vår hjälp har vi fått alltmer tekniskt sofistikerade verktyg. Ett sådant verktyg är naturligtvis Football Manager, som blivit alltmer detaljrikt i all sin låtsade verklighet.

Spelet är dock så pass troget verkligheten att det faktiskt används som ett konkret verktyg för flera klubbar runtom i världen. Bara i Premier League så har till exempel Everton gjort sig kända för att faktiskt använda spelets databas för att scouta lovande spelare.

David Moyes tid i Man Utd har ju varit allt annat än framgångsrik så här långt. Det fick teamet bakom Football Manager 2014 i Sverige att med hjälp av spelet experimentera med några simuleringar av fyra kända managers för att se hur de skulle klara sig med Man Utd. Simuleringen visade att Ole-Gunnar Solskjaer, Michael Laudrup, Sven-Göran Eriksson och Alex Ferguson samtliga klarade sig bättre än Moyes.

ANNONS

På min uppmaning körde teamet dock också en simulering med David Moyes som manager. Det är naturligtvis inte omöjligt, kanske är det till och med troligt, att en simulering med Moyes även den skulle klara sig bättre än Moyes i verkligheten. Spelet är trots allt en bra beskrivning av verkligheten, men det är inte verkligheten.

Även här visade det sig att simuleringen blev något bättre än verkligheten. Men det fanns också vissa rätt lustiga likheter. Enligt simuleringen skulle Man Utd sluta fyra. De tog sig till semifinal i Champions League men åkte där ut mot Bayern München. Wayne Rooney är lagets bäste målskytt och laget åkte ut mot Sunderland i Ligacupens semifinal. Ett dåligt försvarsspel står Man Utd dyrt under säsongen.

Det där är ju faktiskt tämligen naturtroget. Det fick mig att vända ögonen mot en annan simulering som samma team genomfört. De frågade sig om någon stjärntränare skulle kunna föra anrika Leeds tillbaka till Premier League igen, och körde därför fyra simuleringar med olika managers.

ANNONS

:::

Alex Ferguson

Under Sir Alex slutar Leeds på en tiondeplats med 67 inspelade poäng. På grund av hans historia med Manchester United får han en problematisk relation med fansen redan från start. Vilket är något som stör laget och påverkar klubbens resultat. Under sin tid i Leeds väljer Sir Alex att spela en 4-2-3-1-uppställning med ett snabbt passningsspel och fokus på snabba omställningar.

Under hösten har laget svårt att anpassa sig till den typen av fotboll, men efter januari har taktiken satt sig och Leeds har en seger period på åtta matcher i ligan. En spelare som verkligen trivs under Fergusons ledarskap är Sam Byram som får mer utrymme i Fergusons sätt att spela.

Ross McCormack är dock den spelare som verkligen skiner under Ferguson med 15 mål och nio assists, samt ett snittbetyg på 7.39 under hela säsongen. Även Warnock trivs i det snabba omställningsspelet och gör sju assists och fyra mål.

ANNONS

Pep Guardiola

Under Pep slutar Leeds på en tolfte plats med 65 poäng. Guardiola försöker spela en 4-5-1-uppställning med Randolph Austin i en liknande roll som Sergio Busquets har i Barcelona och Ross McCormack som falsk nia. Laget har svårt att anpassa sig till tiki-taka-spelet som Guardiola vill spela och är även sämst i ligan på att försvara sig på hörnor och frisparkar under Pep.

Ross McCormack är återigen lagets bästa målskytt, med 16 mål men bara två assists under Pep. Sam Byram har högst snittbetyg i hela Leeds med 7.25, följd av Warnock med 7.08. Luke Murphy gör flest assists i Leeds, sju stycken. Det låga antalet assists visar på problemet Leeds har med sättet att spela och 71% av lagets passningar går till rätt adress. Det är sämst i ligan.

Jürgen Klopp

Leeds under Klopp slutar på en sjätteplats, med 74 poäng. Laget tar sig hela vägen till Premier League via kvalspel, där de slår ut Crystal Palace och återvänder till Premier League.

ANNONS

Klopp väljer att använda sig av en 4-2-3-1-uppställning som fokuserar på ett kort men direkt passningsspel och tyngdpunkten ligger på att snabbt stänga ytor och ligga tätt på motståndaren när Leeds försvarar.

Under hösten har många av Leeds spelarna svårt att hantera de fysiska kraven som taktiken sätter på dem men runt december har laget börjat klara av det. Under våren avgör laget ett flertal (tio matcher) med mål efter 85:e minuten. Ross McCormack är i topp i den interna skytteligan med 17 mål och sex assister.

Randolph Austin gör flest assister, åtta stycken under året. Sam Byram får högst snittbetyg med 7.20. Leeds offensiva spelare anpassar sig snabbare till Klopp sätt att spela än vad de defensiva spelarna gör.

Nigel Clough

Nigel Clough fick längre tid i klubben än vad hans far, Brian Clough, fick. Däremot gick inte resultaten bättre. Leeds slutar på en 16:e plats med 58 inspelade poäng. 4-2-3-1 är Cloughs melodi men han väljer ett mer direkt spel än vad de andra tre managers valt.

ANNONS

Han väljer även att spela El-Hadji Diouf till höger, medans han spelat till vänster under de andra tre. Han trivs mer på denna position och gör fyra mål och nio assist. Vilket är mest assist i Leeds. Föga förvånande så vinner McCormack återigen den interna skytteligan med 17 mål. Däremot bara en assist för honom under Nigel Clough. Diouf gör inte bara flest assist utan har även bäst snittbetyg, 7.53, tättföljd av Sam Byram på 7.49.

:::

Jürgen Klopp är med andra ord den manager som klarar sig bäst med Leeds och lyckas med det som ingen annan klarar av, att föra Leeds tillbaka till Premier League. Om än med mycket möda och stort besvär.

Vad säger då oss detta? Det är naturligtvis bara en simulering men ändå en simulering som alltså i andra fall har visat sig äga en viss överensstämmelse med verkligheten. Man får ta experimentet för vad det är och kanske bry sig mindre om själva slutresultatet och fundera mer över vägen fram till det. Om det sätt laget spelar, fördelar och nackdelar, under respektive manager faktiskt framstår som realistiskt och troligt.

ANNONS

Jag tycker simuleringen via en omväg ändå framhäver en bra poäng. Nämligen att det inte enbart, kanske till och med långt ifrån, handlar om att välja en bra manager. För vad som är bra är relativt. Det knepiga är snarare att välja rätt manager sätt till rätt tillfälle, rätt situation och rätt förutsättningar. Person och miljö måste stämma överens.

Jag tror David Moyes skulle vara benägen att hålla med.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-01-31 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto