POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En analys av Premier Leagues nedflyttningsstrid

Åtta lag inom den ringa marginalen av sex poäng. Ytterligare tre lag ligger en enda poäng ovanför det. Det betyder att på två ynka omgångar så kan tabellen rent teoretiskt vara helt ställt på sin ände i Premier Leagues nedflyttningsstrid. Som sett till antal inblandade lag framstår som den mest omfattande och dramatiska på länge.

Många gläds över jämnheten i toppen av Premier League den här säsongen, men en kanske ofrånkomlig konsekvens av detta är så klart att även botten blir jämnare. Allt fler lag lyckas ta poäng av varandra, allt fler lag blir allt mer konkurrenskraftiga, och Premier League blir naturligtvis både bättre och jämnare av detta.

I bakgrunden ligger så klart ekonomiska faktorer. Det har alltid varit lönsamt att hålla sig kvar i Premier League men med det nya TV-avtalet, värt totalt en bit över tre miljarder pund, och runt £63m enbart för det lag som placerar sig sist i Premier League, så är det mer lönsamt än någonsin. Föga förvånande så har åtta av Premier Leagues sist placerade lag också slagit sina transferrekord i något av de två senaste transferfönstren.

Men hur ser det ut inför säsongsavslutningen i nedflyttningsstriden, och hur stora är de respektive lagens chans att hålla sig kvar i Premier League?

:::

(13) Stoke, 26 poäng – 75%

Stoke uppvisar ett av ligans sämsta bortafacit med endast sex inspelade poäng på 25 omgångar. Det är alltså hemmaformen som ska hjälpa Stoke att hålla sig kvar i Premier League. En nyckelspelare under våren är Charlie Adam som det till sist ser ut att ha lossnat för igen.

(14) Crystal Palace, 26 poäng – 60%

Tony Pulis har gjort ett sensationellt arbete med Crystal Palace sedan han tog över klubben. Laget låg då fast förankrat under nedflyttningsstrecket och ingen gav dem några större chanser att hålla sig kvar. Utöver några lyckade värvningar i januari så har han skapat större sammanhållning i spelartruppen, vars största problem förblir oförmågan att göra mål.

(15) West Ham, 25 poäng – 35%

Ett nytt år medför nya chanser. West Ham var Premier Leagues sämsta och formsvagaste lag i december, men i januari plockade laget upp sju poäng på fem matcher. Kevin Nolan har hittat en formtopp och han har varit väldigt betydelsefull för West Hams klättring uppåt i tabellen. Han måste fortsätta fungera.

(16) Norwich, 25 poäng – 20%

Oavgjort mot Man City senast kan framstå som en seger så klart, men det är vinster som Norwich mer än något annat behöver. På de senaste två månaderna har Norwich vunnit en enda match. Resultaten och poängen har alltså stagnerat och det har Norwich helt enkelt inte råd med i det här läget av säsongen. En del i förklaringen finner vi i Gary Hoopers måltorka.

(17) Sunderland, 24 poäng – 25%

Efter några positiva resultat så kraschade Sunderland tillbaka ner på jorden igen i och med 0-2 hemma mot Hull. Gus Poyet har ändå fått Sunderland att börja spela bra fotboll och med självförtroende. Det känns som att Sunderlands spelare nu kämpar för varandra på ett sätt som de inte har gjort under senare år.

(18) West Brom, 23 poäng – 20%

Beslutet att sparka Steve Clarke framstår som tveksamt sett till resultaten därefter, så värst mycket bättre har det inte blivit, snarare tvärtom. West Broms svaghet under säsongen har varit defensiven, där alltför många lättvindiga mål släpps in. Om Pepe Mel klarar av att åtgärda detta så ökar West Broms chanser att hålla sig kvar.

(19) Cardiff, 21 poäng – 15%

Ligans klart mest formsvaga lag med fem förluster på sina sex senaste matcher, den nye managern Ole-Gunnar Solskjaer har fått en allt annat än bra start på sin tid i klubben. De interna stridigheterna mellan Vincent Tan och förre managern Malky Mackay har stått laget dyrt. Laget producerar för få mål framåt och har för svårt att ta poäng på bortaplan.

(20) Fulham, 20 poäng – 10%

Oavgjort på Old Trafford kan framstå som en seger men Fulham förblir ändå Premier Leagues svagaste och minst stabila lag. Rene Meulensteen har inte lyckats få någon positiv effekt på laget alls, och han är därtill undergrävd av Alan Curbishleys närvaro i klubben. Frågan är om han har den nödvändiga erfarenheten att hålla Fulham kvar i Premier League.

:::

Min gissning i nuläget är alltså att de två bottenlagen, Cardiff och Fulham, åker ur Premier League. De ligger naturligtvis sist redan nu, men jag ser heller inget i deras prestationer eller i deras situation som får mig att ana någon möjlighet att avancera uppåt i tabellen.

Vare sig West Ham eller Sunderland går i min mening säkra, men båda lagen har tillräcklig kvalitet i termer av spelare att de rimligtvis borde kunna hålla sig kvar i Premier League.

Vad så avser den sista nedflyttningsplatsen så står den i min mening mellan Norwich och West Brom. Pepe Mel har lyckats ta endast 0,5 poäng per match sedan han tog över laget, vilket gör honom sämst av ligans nya managers i Premier League. Norwich å andra sidan måste börja ta poäng och göra det snart, inte minst med tanke på att de avslutar ligasäsongen med matcher mot Liverpool, Man Utd, Chelsea och Arsenal i de fyra sista omgångarna.

Men jag hoppas Norwich lyckas hålla sig kvar. Ett charmigt lag med mängder av nostalgi.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-10 kl 10:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto