Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Solskjaers svåra situation med Cardiff

Peter Hyllman

Det finns tillfällen när en klubb så att säga gräver sin egen grav. När den är sin egen allra värste fiende. Den här säsongen känns det utan tvekan som att detta passar väldigt väl in på Cardiff.

Säsongen såg tämligen ljus ut för Cardiff inledningsvis. Med Malky Mackay som manager och ett antal tämligen kloka värvningar under sommaren så befann sig laget åtminstone på neutral mark någorlunda säkert ovanför det hotfulla nedflyttningsstrecket. Laget presterade bra fotboll och såg allmänt sett ut att vara den nykomling med bäst chans att hålla sig kvar i Premier League.

Livet i Premier League för en nykomling kan vara tufft nog utan att behöva läcka energi på interna bråk och stridigheter. Men det brydde sig emellertid inte Vincent Tan, Cardiffs ägare, om. I vad som mest framstår som ett bråk om kontrollen över klubben så börjar han sparka nyckelpersonal och situationen blir med tiden alltmer ohållbar för Mackay själv. Prestationerna i ligan börjar bli lidande och laget faller allt närmare nedflyttningsstrecket.

Annons

Vid årsskiftet ligger Cardiff dock fortfarande ovanför nedflyttningsstrecket, på 17:e plats och med en poäng tillgodo. Så långt med ett snitt om 0,9 poäng per match. Den 2 januari beslutade sedan Cardiff att tillsätta Ole-Gunnar Solskjaer som manager. Motsvarande poängsnitt under hans tid som manager har varit 0,75 per match.

Konsekvensen är att Cardiff har fallit under nedflyttningsstrecket. De befinner sig nu på 19:e plats och med tre poäng upp till nedflyttningsstrecket. Lagets svaga målskytte gör att de i praktiken befinner sig fyra poäng efter.

:::

Om vi nu ska välja att titta enbart på statistik så blir kanske slutsatsen att Ole-Gunnar Solskjaers tillsättning inte har varit något lyckat beslut för Cardiff. Men att tolka statistik utan att ta hänsyn till dess sammanhang är sällan någon särskilt lyckad övning.

Annons

För det första så har det bara gått fem matcher under Solskjaers styre, så den lilla men förvisso tydliga poängminskningen per match kan så klart vara en tillfällighet. Emellertid kan vi konstatera att någon kortsiktig managereffekt fick inte Cardiff, om de nu var det som var tanken.

För det andra så är det så klart en tuff utmaning som Solskjaer står inför. De organisatoriska problem som plågat Cardiff under säsongen upphör så klart inte att existera. Vincent Tan blir inte en mer kompetent klubbägare över natten, även om han nu rimligtvis måste stå bakom sin manager. Denna situation ska hanteras samtidigt som kvalitetskraven i Premier League är högre än någonsin för en klubb som vill hålla sig kvar.

Vi har sett mer erfarna managers än Ole-Gunnar Solskjaer misslyckas med betydligt mindre komplicerade arbetsuppgifter än så. Att vara manager i Norge är en annan sak. Det fanns ju tidigare en romantisk föreställning att Solskjaer skulle ta över efter Ferguson, en förhoppning som förmodligen inte längre lever kvar lika stark.

Annons

:::

Känslan var när beslutet kommunicerades och känslan är fortfarande att det var ett rätt märkligt karriärsval av Ole-Gunnar Solskjaer att ta över som manager i Cardiff. Det var svårt att se hans bevekelsegrunder. Visst kan man föreställa sig att han ville ta chansen att jobba i Premier League, men att då välja en så uppenbar problemklubb?

För en spelare som under sin tid i engelsk fotboll uppfostrats i Man Utds sätt att driva saker, och med den levande visionen av Alex Fergusons managerskap som främsta förebild, att ta ett jobb under en ägare av Vincent Tans gränssnitt känns inte helt självskrivet. Men som alltid i sådana här sammanhang kan storleken på lönekuvertet också det vara tämligen övertygande.

Också från Cardiffs perspektiv känns det som ett märkligt beslut. Att i en utsatt situation satsa på en så pass oerfaren manager som Ole-Gunnar Solskjaer känns kontraintuitivt. Det normala tillvägagångssättet är att gå all-in på rutin i ett sådant läge.

Annons

Dessutom väljer man en manager som i händelse av nedflyttning har noll intresse och erfarenhet av att leda en klubb i The Championship. Så där öppnar man upp sig för ännu en managerskifte inom ett halvår. Och få klubbar har åkt ur Premier League och tagit sig tillbaka utan någon form av organisatoriskt lugn.

:::

Cardiff är ett lag som helt och hållet saknar momentum. De har varit på väg nedåt i tabellen under en längre tid. Denna trend måste naturligtvis brytas om de ska klara av att hålla sig kvar i Premier League. Frågan är om inte kvällens match hemma mot Aston Villa kan vara sista chansen den här säsongen att på allvar skapa ett nödvändigt momentum.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-11 10:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto