POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier Leagues fem främsta antihjältar

Antihjälten blev ett påtagligt fenomen inom filmhistorien under 1960-talet när skiftande samhällsvärderingar gjorde att den tidigare svartvita uppfattningen om verkligheten ersattes med en gråskala. Skulle man uttrycka det kort så var det nog så att det till sist blev rätt tråkigt, för att inte säga orealistiskt, med hjältar som var alltigenom goda och skurkar som var alltigenom onda.

Inte minst tydligt blev kanske det här inom westerngenren. Mot slutet av 1950-talet så var westernfilmen mer eller mindre på väg att dö ut, filmerna hade nästan spelat ut sin roll. Genren fick dock nytt liv främst tack vare Sergio Leones så kallade spaghettiwesterns, till stor del baserade på Clint Eastwoods ikoniska och enigmatiska rollkaraktär. Sam Peckinpahs The Wild Bunch avslutade seklet med en våldsam dekonstruktion av hela westernkonceptet.

Genomgående är så klart antihjälten en betydligt mer intressant karaktär än den renodlade hjälten. Boromir är ju till exempel betydligt mer spännande som person än Aragorn, Frodos resa blir desto mer hjärtskärande eftersom han till sist inte klarar av att stå emot ringens korrumperande kraft, och Darth Vader hade snabbt varit en fotnot i filmhistorien utan dennes bakgrund och senare frälsning.

Vi kan säga detsamma om Premier League och de hjältar och antihjältar som utspelar sina dramer på den gröna duken. Visst finns där hjältarna, spelare som Steven Gerrard, Frank Lampard, Paul Scholes och Leighton Baines, stora spelare som aldrig sätter en fot fel. Men så finns där så klart även antihjältarna, les bêtes noire, spelarna som skapar konflikt och kontrovers, briljans och stjärnglans, förvirring men aldrig ambivalens.

Det här är som jag ser det Premier Leagues fem främsta antihjältar. Ni har säkert era egna kandidater.

:::

(5) Ryan Shawcross, Stoke

Vad har egentligen Ryan Shawcross gjort för fel? Han var en del utav en minst sagt olycklig situation på en fotbollsplan och har därefter tämligen orättvist fått personifiera den brutala fotbollen hos vissa grupper av fans. Något sargad är han så klart också av det sammanhang han tillhör med Stoke tillämpandes en minst sagt funktionalistisk taktik. Ändock har han varit en ständig närvaro och ledargestalt i ett av Premier Leagues bäst organiserade försvar, den största anledningen till att Stoke alls spelar kvar i Premier League.

(4) Fernando Torres, Chelsea

Vad har egentligen Fernando Torres gjort för fel? Han blev köpt för £50 av en hagalen rysk oljemiljardär och därefter har han, precis som många väntade sig, varit oförmögen att reproducera formen från sin karriärs höjdpunkt. Med den inflaterade transfersumman, som han själv inte hade något med att göra, som en albatross runt halsen har Torres stundtals sett ännu långsammare ut på planen än vad hans sargade knän motiverar. Ändå gör han från och till viktiga mål för Chelsea och det är ytterst sällan man hör Torres klaga över sin situation.

(3) Emmanuel Adebayor

Vad har egentligen Emmanuel Adebayor gjort för fel? Han var en gång i tiden ung och dum och lät kanske tidig framgång stiga honom åt huvudet. Sedan var han ogenomtänkt nog att lite för överdrivet fira ett mål mot sin gamla klubb. I någon mening är det väl dock sig själv han har gjort mest skada med sitt beteende, hans rykte har helt klart föregått honom bland de managers som haft honom i sina klubbar. Tim Sherwood verkar ha lyckats sett bortom detta, och Adebayor är utan tvekan den här säsongens skurk som till sist fått sin upprättelse.

(2) Luis Suarez, Liverpool

Vad har egentligen Luis Suarez gjort för fel? Well, ganska mycket när man tänker efter. Vilket så klart väcker frågan om han egentligen är en antihjälte eller bara en gammal hederlig skurk. Men det finns ändå något uppiggande i att Suarez absolut inte ber om ursäkt för vem han är, inte direkt hycklar med det heller, och i slutänden måste det ju inte vara någon egentlig motsättning mellan vad som är bäst för spelaren och vad som är bäst för laget. Tycker spelaren att det är härligt att stå i centrum så kan det så klart vara något som både inspirerar och lyfter laget.

(1) Wayne Rooney, Man Utd

Vad har egentligen Wayne Rooney gjort för fel? Han har vid ett par tillfällen tämligen cyniskt och kallhamrat förhandlat fram nya kontraktsvillkor, men då ska vi komma ihåg att fotbollsklubbar knappast är några dunungar de heller. I övrigt tillskrivs han en uppfattning att Man Utd skulle värva större spelare, vilket jag uppfattar som en inte helt ovanlig uppfattning bland Man Utds fans heller för den delen. Oavsett i vilken utsträckning Alex Ferguson sedan dribblade med sanningen om vad Rooney sagt och gjort, så förändrar det inte att Rooney förvisso är långt ifrån perfekt, men alltjämt en karaktär som lyfter både sitt lag och Premier League som helhet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-14 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto