POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Har Arsenal de fysiska egenskaper som krävs för att vinna titlar?

Vi är två matcher in på den matchsekvens som enligt vissa förväntas avgöra Arsenals säsong och om den kommer eller inte kommer att bli som tidigare säsonger under det senaste årtiondet. Med en 1-5-förlust på Anfield och en tämligen tepid 0-0-affär hemma på Emirates mot Man Utd i bagaget så har inte den matchserien inletts just så som Arsenal förmodligen hade hoppats.

Det har länge varit en fråga huruvida Arsenal har den hårdhet, både mentalt och fysiskt, som krävs för att vara ett genuint topplag på den engelska och den europeiska fotbollsscenen. Ofta är det just denna aspekt som lyfts fram till deras nackdel. Motargumentet brukar vara att lyfta fram Arsenals tekniska aspekter och påtala dominansen hos andra tekniskt framstående lag som Barcelona och Bayern München.

Men det geniala i Barcelonas faktiska fotbollsidé var inte så mycket bollinnehavet och passningsspelet. Det var en del i ekvationen, men det taktiska mästerdraget som Pep Guardiola introducerade var den så kallade sex sekunders-regeln. Nämligen att det var lagets uppgift att inom sex sekunder från det att laget förlorat bollen vinna tillbaka den.

Tanken bakom den reformen var att förbättra Barcelonas intensitet och aggressivitet. Detta arbetade Barcelona väldigt noga med i träning och en rolig sidoeffekt av det är att en spelare som Leo Messi alltså har orsakat fler frisparkar än någon av Barcelonas försvarare. Detta om något var hemligheten bakom Barcelonas exempellösa framgångar mellan 2008 och 2012, fyra år under vilka Barcelona allmänt sågs som världens kanske genom tidernas bästa lag.

:::

Liverpool visade något av en liknande aggressivitet mot Arsenal för lite drygt en vecka sedan. Liverpool arbetade ständigt hårt för att vinna boll i närheten av Arsenals straffområde och drog av det skälet på sig en mängd frisparkar under matchens inledande skede. Sett över hela matchen svarade Liverpool för 35 tacklingar att jämföra med Arsenals 16.

Antifotboll skulle kanske Arsene Wenger säga, han har i alla fall en gång i tiden sagt det om en sådan inställning. Nödvändigt skulle kanske andra säga som har en mer funktionalistisk inställning till fotbollen.

Liverpool körde fullständigt över Arsenal på Anfield. Vilket är ett positivt tecken för Liverpool, givet deras ambitioner att återvända till den engelska fotbollstoppen, men för Arsenal borde det vara ett djupt oroande tecken. De har ett flertal tekniskt fantastiska spelare, men frågan är om de har spelare med den nödvändiga explosiviteten och aggressiviteten att omsätta detta i vunna titlar.

:::

Arsenals brist på hårdhet och aggressivitet är både påtaglig och synbar. I de fem europeiska ligor som brukar kallas för de fem stora, innehållandes totalt 98 klubbar, så placerar sig Arsenal sist av alla i kategorin antal ”fouls” per match med i genomsnitt 9,8 stycken. Som några jämförelser så genomför Bayern München 12,4 fouls per match, Juventus genomför 14,9 fouls per match och Chelsea å sin sida står för 11,8 fouls per match.

(Finns det något vettigt svenskt ord för fouls? Regelbrott är ju för brett och frisparkar kan man ju även för annat än fult spel.)

Det handlar i min mening inte om att uppmuntra fult spel. Snarare handlar det om en insikt om att fotboll i någon mening också är en kampsport, som innehåller fysiska element likaväl som tekniska och taktiska element. Snarare är det så att dessa element påverkar varandra. Och kan man inte kontrollera det ena så blir det i slutänden svårare att kontrollera de övriga.

Arsenal ställs nu återigen mot Liverpool, den här gången på Emirates. Vi kan räkna med att Liverpool kommer att försöka tillämpa en liknande taktik som på Anfield, åtminstone i dess fysiska utformning. Om Arsenal ska kunna börja vända de senare matchernas trend så måste även de börja spela mer aggressivt på planen.

Det vore kanske också en idé om Arsenal och Arsene Wenger funderade igenom sin värvningspolitik. Förvisso är laget byggt runt sitt offensiva mittfält och behöver således tekniskt skickliga offensiva mittfältare. Men laget skulle heller inte lida skada av fler fysiska rivjärn på mittfältet, sådana som kan bryta upp motståndarnas spel och vinna den fysiska kampen på mittfältet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto