POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Grekisk tragedi inget bra alternativ för Man Utd

Sjätte eller möjligen sjunde plats i ligan. Elva saftiga poäng upp till Liverpool och fjärdeplatsen. Samtidigt åttondelsfinal i Champions League mot Olympiakos men oavsett detta endast en rejäl outsiderchans till att faktiskt vinna turneringen. Det är tvivelsutan så att Man Utd befinner sig i en situation där de måste finna sina prioriteringar inför återstoden av säsongen.

Oavsett hur skakiga Man Utd än har varit hittills under säsongen så är de naturligvis favoriter mot Olympiakos. Stora sådana dessutom. I Champions League har de något ironiskt nog därtill varit betydligt mer trygga i sitt spel än vad som varit fallet i Premier League. Man Utd bör kunna spela hem ett resultat ikväll på bortaplan för att utan några större problem kunna avgöra dubbelmötet hemma på Old Trafford.

Men för att fortsätta spela i Champions League så måste Man Utd uppnå minst en av två saker. Antingen måste de vinna Champions League, vilket förvisso inte är någon direkt omöjlighet men ändå ett genuint långskott. Eller så måste de på knappt tre månader hämta hem ett elvapoängsförsprång upp till Liverpool, vilket vore en upphämtning förmodligen mer imponerande än de 12 poäng som åts upp mot Newcastle under våren 1996.

Liverpool har haft och fortsätter att ha en stor fördel i ligaspelet den här säsongen. De har inte haft något europeiskt cupspel alls att tänka på och kan således vara helt fokuserade och utvilade inför ligaspelet. Frågan Man Utd således kan ställa sig är om det inte vore bättre för dem att kunna göra detsamma under våren. Följdfrågan blir därför om inte en vinst mot Olympiakos vore något av en pyrrhusseger.

:::

Den kallt rationella analysen säger att Man Utd förmodligen gjorde bäst i att strunta i Champions League den här säsongen. Ska det alls finnas någon chans, ehuru liten, att hämta upp Liverpools försprång så måste Man Utd kunna vara lika fokuserade på ligaspelet som sina konkurrenter. Men kanske finns det andra aspekter att ta hänsyn till.

Rent psykologiskt vore det dock om inte annat att betrakta som en form av kapitulation. Varför har man spelat gruppspelet i Champions League om man ändå inte ska göra det bästa av läget i slutspelet? Något säger mig att den moraliska kostnaden med det skulle medföra en negativ effekt också på själva ligaspelet.

Det skulle i min mening också befästa en uppfattning om hur Man Utd på kort tid gått från mästarklubb till förlorarklubb. En mästarklubb skulle aldrig ge upp en chans på en titel för en marginellt förbättrad möjlighet (kanske) att nå fjärdeplatsen i ligan. Betraktar man sig själv på det viset är det oundvikligt att andra också kommer göra det, och inte skulle det underlätta att attrahera bra spelare framöver.

Dessutom. Skulle Man Utd egentligen vinna så mycket i termer av mindre spelade matcher därigenom? De är redan utslagna ur såväl Ligacupen som FA-cupen, så deras matchschema består inte längre av dylika matcher. Vi talar alltså under ligasäsongen som sådan om maximalt sex matcher som tillkommer, finalen ligger ju efter ligasäsongen är avslutad. Mer exakt kan det alltså bli vad som helst mellan två till sex matcher.

Vinsten är för liten, den potentiella risken är alldeles för hög, och möjligheten till önskat utfall är alltför begränsad. Den mer holistiska analysen säger oss alltså att Man Utd bör göra mesta möjliga av sitt fortsatta Champions League-äventyr.

Det är naturligtvis också så att även om chansen att vinna Champions League är liten, så är kanske chansen att äta upp elva poäng i ligan under säsongens avslutande månader ännu mindre. Ett engelskt fotbollslag under senare år har visat att det är fullt möjligt att vinna Champions League trots undermålig ligaform, mot till synes överlägsna motståndare. Två om vi därtill räknar in Liverpool.

Ett mer cyniskt perspektiv vore detta. Man Utd kommer med all sannolikhet inte att spela i Champions League nästa säsong, oavsett vilket. Alltså är det bara att göra mesta och bästa möjliga av den fortsatta möjlighet i Champions League som fortfarande återstår under den här säsongen, och ta nya tag inför nästa säsongs återtåg.

Och då finns ju alla skäl i världen att försöka undvika en grekisk tragedi.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-02-25 kl 10:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto